Борисов поиска Шенген и еврозона за България

По неофициална информация е получил подкрепа от Меркел и за двете
Обновена: 28 авг 2016 10:24 | 28 авг 2016 09:42,
162
Борисов поиска Шенген и еврозона за България
Снимка: Facebook

Веднага след работния обяд вчера българският премиер е имал кратка среща с канцлера Ангела Меркел. На нея той е поискал България да бъде допусната в Шенген от 1 януари 2017 г. поне с въздушните граници и също така да бъде приета в чакалнята на еврозоната и да започне процедурата по приемането на еврото като валута.

Според информация на "24 часа" е получил подкрепата на Германия за двете искания. Влизането в Шенген се одобрява от всяка от страните и досега Германия бе една от страните, които отлагаха допускането на България в общото безгранично пространство. 

Българският премиер е получил и гаранция, че ще бъде увеличено финансирането за осигуряване на добра охрана на границата между България и Турция. 

Още по темата

В разговорите между българският премиер, германския канцлер Ангела Меркел, канцлера на Австрия Кристиан Керн и премиерите на Словения и Хърватия Миро Черар и Тихомир Орешкович в лятната резиденция на германското правителство в Мезеберг, не са обсъждани конкретни суми, но всички участници са се съгласили, че външните граници се нуждаят от укрепване, за да се намали опасността от нова бежанска вълна. България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на Фронтекс, но и на финансовата помощ от ЕС.

Канцлерът Ангела Меркел посрещна Бойко Борисов с прегръдка на входа на замъка Мезберг. Стана ясно и че вътрешните министри на германските провинции са готови да предоставят свои екипи, ако България поиска подкрепа. Разговори между министерствата на вътрешните работи на София и Берлин също е имало тази седмица. На тях България е поискала подкрепа на германското вътрешно министерство при охраната на границата с Турция.

Премиерът Бойко Борисов и Румяна Бъчварова разговаряха със зам. генералния секретар на "Конрад Аденауер" Герхард Вахлерс. На организирания от Меркел работен обяд Борисов уведомил колегите си за проведените ден по-рано разговори в Истанбул, показал им е и картите на конфликтните зони, които му даде турският премиер Бинали Йълдъръм.

Австрийският канцлер Кристиан Керн също се е съгласил с българската позиция, че трябва да се търси общо решение. В началото на разговорите Керн остро обяви, че ЕС трябва да обмисли прекратяване на всякакви преговори с Турция. Обратна е позицията на българския премиер. Според Керн с Турция трябва да се работи съвместно по въпросите на бежанската криза, сигурността и икономическата политика, но засега да не се водят преговори за членство в ЕС. Ако Анкара въведе смъртна присъда, пък трябвало да се прекратят всякакви разговори и това било позиция и на Франция.

"Да не се превръщаме в просяци пред Турция, колкото и да ни е важно запазването на споразумението с Анкара за бежанците", настоя Керн многократно. На срещата в Мезеберг Борисов изложил и исканията на Турция за отпадане на визовия режим, както е заложено в споразумението с ЕС. Анкара заплаши, че ако през октомври ЕС не изпълни споразумението си за отпадане на визовия режим за турски граждани, няма да спазва ангажимента си за задържане на бежанците на своя територия и да приема обратно нелегално влезлите, а ще ги пропуска нататък към Европа.

За да отпадне визовият режим обаче, Турция трябва да реформира антитерористичния си закон. По време на обяда обаче лидерите намериха общ език. Керн признал, че в споразумението между Турция и ЕС Анкара е спазила своята част от договорката, и обвинил Гърция, че тя не е успяла да изпълни своята. "От 8000 бежанци, преминали от Турция в Гърция, 4000 е трябвало да бъдат върнати обратно. Но Гърция не успяла да се справи документно със ситуацията. Затова е необходимо проблемът с бежанската криза и споразумението с Турция да бъде обсъдено още веднъж на специална среща идния месец. Борисов от своя страна е заявил, че не всички страни в ЕС се държат солидарно със защитата на външната граница и споразумението за преразпределяне на бежанците по квоти, което бе постигнато през септември 2015 г. “България на практика е оставена сама", посочил неколкократно той.

Що се отнася до Турция, Борисов обясни преди обяда с Меркел, че въпреки пуча и последвалите репресии България се стреми да поддържа спокойни дипломатически отношения с Турция, като по този начин осигурява сравнително спокойствие и по границата. България зависи от доброто партньорство със съседките си, подчертал той. На обяда лидерите се разбрали въпросът със сигурността на външната граница да не бъде отлаган и разтяган, а да се реши възможно най-бързо. Посочено било, че се водят интензивни преговори с Мали и Нигер, за да се спре притокът на мигранти от тези две страни. В Нигер в момента гладуват 2 милиона души и ще се наложи ЕС да реши този проблем с помощ и пари, заявили лидерите.

Австрийският канцлер пък поканил останалите на нова среща, която да се проведе във Виена през септември. На нея освен Меркел, Борисов, Черар и Орешкович трябва да бъде поканен и премиерът на Унгария Виктор Орбан. "Заставам зад европейското единство и защита на суверенитета на държавите ни. Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона", посочи българският премиер преди началото на разговорите. След тях той веднага се прибра в София, без да коментира. Днес Борисов има посещения в сливенското с. Мечкарево и Шумен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
0
 
! Отговори
сс преди 7 години
кво подписваш бе папуняк????
104
1
 
5
 
! Отговори
той не е нормален! преди 7 години
"Борисов поиска Шенген и еврозона за България"ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХААААААА..............
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 168 Сигурно еврооптимистите са били напълно наясно с този факт, но са били подлъгани с обещанието ЕС да се нареди до независимите. А на практика се оказало,че изпадат в много по-голяма зависимост. Енергийните ресурси, военните аргументи, научния капацитет и пр. не сана страната на Европа. Така че реалната цел далече не е била ЕС да съперничи на големите. Каква е била, ще видим скоро.
102
3
 
4
 
! Отговори
..... преди 7 години
До ЕвроВъпрос на тайминг. Влизането в ЕС беше златна мина,но когато ние бяхме приети,започнаха кризите,стягането на колана, виломен и прочее неприятности. Така пропуснахме келепира, но пък получихме негативите в пълен размер. И с ЕЗ може да стане така. Догодина напролет ще имаме много по-голяма яснота, на къде отиват нещата. Сега е рано да се бутаме. А борда веднага можем да го махнем.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#138: То и мозъкът ти се намира в кофата над раменете ти,ама хептен не служи за мислене!Първо,азерският газ е един от най-отдавна експлоатираните и вече е останало много малко количество,което,даже и "да потече" през турски газопровод,ще бъде крайно недостатъчен.Второ,вдяваш ли,че за да стигне до територии,населени с турци,трябва да мине през такива,населени с кюрди,което означава,през бъдещата кюрдска територия, "косово на ориента".А за "любовта" на кюрдите се носят легенди !!
100
6
 
6
 
! Отговори
Евро преди 7 години
Еврото трябваше да е прието много отдавна в България. С този валутен борд сме доникъде и нямаме друга алтернатива освен еврозоната. Досега ни спираха интересите на група олигарси, които движеха посоката в свой интерес. Ако бяхме с еврото, нямаше да има КТБ. Това ни е най-силната гаранция за финансовата и националната сигурност. Вижте какво направиха трите прибалтиѝски държави с валутен борд-приеха еврото. Те да не са по-глупави? Само по-силната ни интеграция с Европа може да ни спаси...
99
3
 
15
 
! Отговори
до 168 преди 7 години
Има 3-4 независими държави: САЩ, Русия, Китай. Другото е сателит. А Германия е държавата синоним за васал.Скоро ще се молиш за руски паспорт
98
4
 
9
 
! Отговори
до 168 преди 7 години
Има 3-4 независими държави: САЩ, Русия, Китай. Другото е сателит. А Германия е държавата синоним за васал.Скоро ще се молиш за руски паспорт
97
6
 
1
 
! Отговори
Колос на глинени кра преди 7 години
Азерите напредват с газопровода до Турция. Износа на газ от Русия ще спадне значително следващите години. Путин няма да може да плаща заплатите на своите чиновници. Помните ли какво стана в Санкт Петербург през Декември 1825 когато САЩ купиха Луизиана от Французите?
96
16
 
5
 
! Отговори
До РОССИЯ преди 7 години
Не бери грижа за България. Тя е по-независима от Русия. И се изправи на крака сама!Росия я вдигнаха на крака Германия и САЩ защото не искаха руски ядрени специалисти да разпространяват ядрена технология. След като стана ясно че не са хора с които могат да се разберат, пак Германия и САЩ ще я дисциплинират. Толкова относно независимостта на Русия.
95
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯРусия е независима феодална собственост на Путин.
94
5
 
10
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Nasko преди да пишеш помисли какво пишеш че ставаш за смях и острани изглеждаш че си много глупав.борисов е една марионетка преди да каже меркел нещо борисов и отговори ние сме съгласни със вас и ви подържваме.а за русия не си този точек които трябва да мисли. русия е независима страна българия е зависима от леля ти меркел и от чичо ти сем.остани си със здраве и гладувайте вие на това сте способни за друго нищо не сте способни вайсали
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какъв ......й му е точно в този момент Шенген?За да могат нахлулите вече в Европа мигранти да си щъкат свободно и у нас,като че ли не ни стигат тези,които вече са тук?А еврозоната за какво му е сега?За да се вдигнат цените на и без това изнемогващия народ?Що за неадекватно поведение в момент,когато най-важната задача е да си запазим границата суха.
92
2
 
11
 
! Отговори
Любопитен преди 7 години
Кога Борисов ще ни осветли по въпроса "Чий за*дник е по-сладък,на Меркел или на Ердоги?".Тия дни ги опита и двата,усещането е прясно.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за винаги се пише заедно
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 128Никое правителство не е и не може да ти обещава никакви заплати. Няма как. Не ги плаща правителството а бизнеса. Така че ако искаш 'европейска' заплата обърни се към шефа си.
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 128Можеш да провериш съвсем лесно. Държавните дългове са далеч по малки. около 14% от БВП. Останалото са *** спекулации.
88
11
 
9
 
! Отговори
Nasko преди 7 години
Борисов е достоен и отговорен премиер . На правилната страна сме и за винаги !!! Колкото и да *** руските хибридни агенти времето вече е на наша страна ! Русия изостана много цивилизационно . Ние сме в НАТО завинаги ! Русия въпреки хибридната воина не може да направи нищо и затова тероризира съседите си от злоба !!!
87
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От този който обещава от него се изисква изпълнение ,а заемите може и да са повече от 20милиарда
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите са със забавено развитие.