Муравей Радев категоричен: България да е в Еврозоната

Ще се подобри икономическият растеж и заплатите, убеден е той
Обновена: 3 апр 2017 12:28 | 3 апр 2017 11:15, Анисия Иванова
21
Муравей Радев категоричен: България да е в Еврозоната
Снимка: Bulgaria On Air

Има много повече ползи за България от въвеждането на "еврото", отколкото вреди, категоричен е бившият финансов министър Муравей Радев. Той заяви в студиото на "България сутрин", че разговорът между страната ни и Европейския съюз е доста закъснял.

"Дискусията трябва да се състои публично, на национално ниво. Обществото трябва да е наясно и да направи своя избор!" - категоричен бе той.

По време на конгреса на Европейска народна партия (ЕНП) в Малта миналата седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред европейските лидери, че България ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната, за да изпълни всичките си ангажименти към Европейския съюз.

Според Муравей Радев има три основни причини, поради които "еврото" - паричната единица на Еврозоната, ще се отрази благоприятно на страната ни:

"Плюсовете са, че когато България стане член на Еврозоната, тя добива една устойчивост, стабилност от по-висш порядък. Това е важно за инвеститорите. Второ: лихвените проценти рязко ще спаднат, защото рисковата съставка в лихвите ще изчезне напълно. Това ще доведе до по-евтино финансиране и кредитиране на икономиката в България", изброи експертът.

И като трета причина, Радев посочи това, че България ще има достъп до огромните фондове на Еврозоната, а банковата ни система ще има неограничена възможност за финансиране от Европейската централна банка, ако се наложи.

Запитан, как въвеждането на "еврото" ще повлияе на заплатите на българите, бившият финансов министър отговори пред Bulgaria ON AIR: "Когато създадеш условия за добър бизнес и инвестиции, това означава икономически растеж. Този растеж дава повече продукт, а от него идват и повече заплати", заключи Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно защото сме във валутен борд, т.е. дефакто сме част от Еврозоната, трябва да влезем. Защото в момента хем нямаме свободата да си печатаме собствена валута, хем нямаме привилегията на членка на Еврозоната със целия достъп до програми и решения, до които той води. А цените не спират да се вдигат нагоре. Според мен или трябва да влезем в Еврозоната или да излезем от борда. Настоящето положение е някакво пълно безумие. Нямаме никакви права или привилегии, имаме само задължения.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали само изтъкваме,колко по-напред от нас са румънците ,да ама и те както комшийте си Унгария ,не са в еврозоната,а със сигурност са по -подготвени от България.
10
1
 
5
 
! Отговори
Jel преди 7 години
Bravo Radev! Parvo da napraviat bg zaplati kato belgiiskite i luksemburgskite zaplati ili izlizane vednaga ot eu...
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вкарат ли ни в еврозоната ни се такова майката. Не знам за какъв икономически растеж и заплати говори тоя след като и цените ще са ни в евро. Тв германците едва се стабилизираха пък камо ли ние. Това ще е края ни.
8
1
 
13
 
! Отговори
Перо преди 7 години
Първо да направят заплатите да съответстват на реалната производителност на труда у нас - 50% от тази в Германия. И да изчакат да видят ще го бъде ли Европейския съюз и съответно - еврото. Пак някаква далавера са намислили с това бързане да се закачим откъм страната на булката.
7
0
 
19
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Това сините гурута са за разстрел! Тоя дето окраде толкова много, сега говори глупости и откровени лъжи. Дори Чехия и Полша не си позволяват да влезнат в еврозоната, ние на гол тумбак- чифте пищове. Докога бе! Откак се заговори за Брекзит, тук се завъртя площата за влизането в еврозоната. Първо Костов я завъртя, ама те са от едно котило. Явно някой трябва да запълни дупката.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже ми омръзна вече да коментирам. Всяка седмица подобна *** статия. Не на еврото! Стига сте лъгали, жалки продажници на род и родина...
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали сме във валутен борд свързан с еврото,защо трябва и от валутата си,да се откажем.Швеция,Дания,Хърватска,Чехия,Полша по-глупави от Нас ли са,та не искат евро.
4
1
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Ако слушаме *** Радев или Мургавей Крадев до един ще измрем. Тоя е олапал половината Пловдив и е биз-бизе с Менда Стоянова и Ванката Тотев.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бяхме държава, каквато трябва, този сега трябваше да дава акъл от затвора
2
3
 
32
 
! Отговори
474 преди 7 години
Ей, нямат търпение да ни довършат с въвеждането на еврото. Виждат, че все още мърдаме и така са се настървили и бързат ли бързат да забият последния пирон в ковчега на България. В друга статия пише, че Франция е пред фалит, и щяла да стане като Португалия, Испания, Италия или Гърция. Тези страни като са в еврозоната, защо са зле?! Ама айде и ние барабар Петко с мъжете!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютни лъжи. За дълговете на повечето страни в еврозоната никой дума не обелва, гръцки сценарии са много възможни, кой мислите ще плаща сметката тогава ?