Манолова: Отвоювахме територии на справедливост от драконите!

Омбудсманът получи похвали, НС прие доклада й за 2016-а
16
Манолова: Отвоювахме територии на справедливост от драконите!
Мая Манолова. Снимка: архив, Булфото

Червеното острие, както беше известна като депутат Мая Манолова, често търпеше критики от политическите си опоненти, но днес, като омбудсман, получи и техните похвали.

Нейният доклад за работата на институцията през миналата година беше единодушно приет от депутатите.

Още в началото на представянето му тя ги предупреди, че той е от 230 страници, а резюмето е 72 страници.

"Някога древните картографи са отбелязвали непознатите земи, неизучените пространства с изречението: "Там живеят драконите"... Това, което аз и екипът ми направихме през 2016 г., беше именно да преминаваме отвъд рамките, отвъд регламентите и нормативната уредба, създадени сякаш да оправдаят бездействието на институциите, на чиновниците, които налагат закона избирателно и използват правилата не в помощ на гражданите, а срещу тях. И навлязохме смело и решително отвъд границите, като отвоювахме нови територии на справедливостта за сметка на комфорта на драконите –монополните дружества, некоректните работодатели, частните съдилища, тромавата и неработеща администрация на местно и национално ниво. С две думи – силните на деня". Така започна нейната презентация, за която чу добри думи от всички, които взеха думата в пленарна зала.

Омбудсманът обясни, че е направила институцията проактивна, а не просто гара разпределителна за жалби.

"2016 г. беше година на действия, но и година на резултати, имам с какво да се похваля", отчете тя и като пример посочи акцията за даряване на храна, "Великден за всеки", намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители.

Според нея обаче промяната в отношението към институциите е най-голямата победа за нея и екипа й, защото ако до вчера се казваше,че от омбудсманът нищо не зависи, сега не е така.

Ръстът на жалбите, който е получила тя през миналата година, е със 74% спрямо 2015 г. 17 362 души са консултирани в приемната на омбудсмана, а всяка втора нейна препоръка е била взета предвид от съответните институции.

Най-честите жалби са свързани с нарушаването на правата на потребителите от монополните дружества, социалните права, нарушения, свързани с правото на собственост, лошо административно обслужване на централно и на местно ниво.

Три пъти пъти били нараснали жалбите, свързани с правата на децата. Най-често те били свързани с детската бедност, родителски конфликти, правата на децата с увреждания.

Монолова се оплака на депутатите, че проблемът с наемния труд заради неплащане на заплати е много сериозен.

Като пример тя посочи протестите на миньорите от "Оброчище", където лично тя ходи три пъти.

Свършената от Манолова работа й спечели доста похвали.

"Когато се работи със сърце и душа, резултатите са видими", коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според Славчо Атанасов от Обединени патриоти явно Манолова е правилният човек за обществен защитник.

"Като депутат бяхте хиперактивна, понякога пресолявахте манджата, но за мястото на омбудсмана тази активност е много полезна, работите добре с депутатите, с неправителствените организации", поласка я той.

Нигяр Джафер от ДПС смята, че Манолова е показала, че правомощията на институцията са толкова големи, колкото са амбициите на човека, който я оглавява.

Червената шефка Корнелия Нинова също похвали омбудсмана, че е дала съдържание на институцията, повишила е доверието в нея и заради това има резултати от работата й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая Манолова е единственият политик на тъй наречената демокрация който заслужава уважение. Надявам се и президента Радев да върви по същия път.
12
1
 
2
 
! Отговори
..... преди 6 години
Ако се кандидатира за Президент гласувам за нея!!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Мая, ние очакваме преди 6 години
СТРОГИ САНКЦИИ за кръвосмесителните връзки, за да намалеят рязко ражданията на деца с увреждания!Вместо това, Мая нададе вопъл, че било в социален дом вместо при семейството си, някакво бременно 12-годишно момиче "омъжено според традициите на своя етнос" /тоест, забременено от близък роднина след тридневен гуляй-"сватба"/.С кой акъл бе, Мая? като я върнеш при "мъжа й", до 18 г. тя ще роди още 4-5!Член на мешерето при кардарашите заяви пред ТV, че предпочита да му е зет синът на брат му!
10
3
 
3
 
! Отговори
Hlet преди 6 години
Tova e edna klevetnica samo. Celiat sviat go znae ot bg tv.
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Мая!Предишния Гаргамел за нищо не ставаше.
8
10
 
5
 
! Отговори
Църковна мишка преди 6 години
Какво си отвоювала? Тая само си прави пи-ар, вдига врява, досущ като Бойко, за следващите президентски ли се готви, що ли... Тя е била в парламента и е гласувала за тия заробващи закони за монополите. Била е и още е в играта, на тяхна страна. Защо иначе поиска ТР от ВКС за топлофикациите, като беше ясно, че ВКС ще отсъди в полза на монопола? Преди поне имаше шанс някой да попадне на свестен съдия, сега обаче въжето е турено на всички.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата я направи омбудсман за да не му се пречка в парламента. На следващите президентски избори на, които той ще се кандидатира ще загуби именно от нея.
6
2
 
5
 
! Отговори
Стига лицемерие, Мая преди 6 години
На какво се дължи детската бедност бе, Маичке?Дължи се на това, че някои правят деца като на конвейр и после ги тръсват на наш гръб, та да ядат и те от детските надбавки и помощите, които държавата зорлем вади от джобовете на работещите и плащащите данъци.Така детската бедност се удвоява - за да бъдат частично нахраненибезконтролно създаваните деца и техните безотговорни мързеливи родители,нашите деца също мизерстват!
5
1
 
6
 
! Отговори
А правата на нашите преди 6 години
неродени деца?За да не оставаме само с по едно и да можем да си позволим и второ,трябва най-напред да се реши чрез закон кой има право да разчита на платено майчинство и детски надбавки за повече от едно дете!После да се преустанови спекулирането с т-нар- приемни семейства! Няма да плащаме на *** и Пульо, които са се споразумели - нашите деца отиват у роднини /те ще са приемните им родители/, а после си делим парите. Който е създал децата, ще работи принудително за издръжката им в соц.дом!
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВРЕМЕ Е ЖЕНИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ В БЪЛГАРИЯ ! ОКАЗВА СЕ ЧЕ СА ПО ОПРАВНИ И С КУРАЖ !!!!
3
4
 
17
 
! Отговори
Десен преди 6 години
Никак не ми бе приятна!Сега я уважавам!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не жена, а титан браво Мая народа е с тебе.
1
5
 
30
 
! Отговори
Обикновен човек преди 6 години
Откакто стана омбудсман, тази жена се превърна в най-уважаваният от мен политик! Ако 10% от всички политици си вършеха работата като нея, България би била една средноевропейска държава, а не стържеща по дъното! Браво, Манолова, за свършената работа за последните 2 години!