"Воля" против ограниченията за плащания в брой

Бизнесът ще се натовари, а фискалният контрол – проблемен
16 юни 2017 13:37,
34
"Воля" против ограниченията за плащания в брой
Снимка: архив, Олег Попов / Dnes.bg

"Воля" се обяви против предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), тъй като така ще се натоварят допълнително малките и средните предприятия.

Припомняме, че от МФ предлагат нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на хиляда лева в следващите две години. Според предложението още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път. Депутатите от бюджетната комисия обаче се обявиха против радикалното редуциране на плащанията в брой.

"Промените в ДОПК не само не облекчават работата на малките и средните предприятия, а напротив - поставят допълнителни тежести. Дава се неограничена власт на данъчната администрация, която вече сама ще може да подбира кое предприятие е рисково и кое не, без ясни правила и критерии. За част от промените не е спазена процедурата за обществено обсъждане, а те засягат стотици, даже хиляди предприемачи", настоя Кръстина Таскова от "Воля".

От партията смятат и че текстовете не са достатъчно прецизирани. Притеснява ги и въвеждането на минимален праг на плащанията в брой от 1000 лева.

"Аргументът е да се намали сивият сектор, но това ще ощети хората - това ще натовари сметките с твърде много такси", настоя Таскова.

"Фискалният контрол също се очертава като проблемен. Досега не се прилагаше такъв контрол за стоките под митнически режим, сега вече органите за фискален контрол ще могат да спират, проверяват", обясни депутатката.

Тя даде пример, че ако фирма внася храни с кратък срок на годност и ако се прецени, че тя е рискова фирма без ясни критерии, стоките могат да бъдат задържани, докато станат некачествени и срокът им изтече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Това означава ли че ако има банкова криза, няма да е легално да си изтеглим 20 000 лева от банката в брои???"Не, ще можеш да теглиш. След като си платиш такса 'теглене' (ако се дължи такава - например при падеж на депозита не се дължи, при някои банки също и извън падеж не се дължи, само ти начисляват нулева лихва вместо договорената).Но проблемът е, че магазините няма да могат да си плащат на доставчици по време на банкова криза (храна, лекарства...).
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се променя законодателството така, че това да води до увеличаване на нарушителите трябва да се вземе предвид доказания факт, че държавните органи нямат необходимия капацитет да се справят с всички дребни и ненужни (защото законите, които ги дефинират като такива са ненужни) нарушения. И опитвайки се да се справи с нарушителите на ненужните закони се отнемат ценни ресурси, които биха могли да се отделят за борба с важните и истински престъпления и нарушения.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказа се, че има много изключително глупави хора, които са осчетоводявали плащания в брой за над 10 000 лева (или по договори за над 10 000 лева): вж. статията "Кой ще се бие за кеша?" в сайта на ekipbg com.Така че не човешката глупост също не бива да се подценява.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невъзможността да се правят банкови плащания по време на банковата криза ще попречи на магазините да доставят нормално стоките си. Но ограничението при плащания в брой ще ги затрудни още повече. Депутатите забравят, че и те имат нужда от храна, която купуват от магазина. Те също имат нужда от лекарства, от здравни услуги.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но дори и фирмите, които все пак имат резерви извън банките ще имат проблеми да се разплащат (по време на банкова криза), защото законът ще им забранява да правят плащания в брой, което е много опасно, защото това значи, че изобщо няма да могат да плащат (обикновено договорите на търговците на дребно към търговците на едро и производителите са за над 1000 и даже за над 10 000 лева и не може да се плаща в брой по тези договори!).
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сериозните бизнеси трябва да имат план за действие при банкова ваканция. Трябва да не държат всичките си пари в банковата система. А ограничението за плащанията в брой ще оскъпи това и те може да се откажат от държането на пари извън банковата система. Това ще направи системата по-чуплива.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този закон ще направи по-скъпо и неудобно да се държат пари извън банковата система. Да се държат пари извън банките е важно за да може бизнесът да работи по време на банкови ваканции (когато банките не работят заради проблеми с ликвидността, породени от това, че хората отиват в банките да теглят едновременно парите си - bank run). Не е удобно и е скъпо при всяко по-голямо плащане да ходиш в банката да теглиш или да внасяш пари. Взимат ти такса всеки път, има 1-2 работни дена предизвестие.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз започвам да копувам сребро и злато
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това означава ли че ако има банкова криза, няма да е легално да си изтеглим 20 000 лева от банката в брои??? Става много комунистическо тоталитарно в европа.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е че много ясно че воля ще са против.
22
0
 
5
 
! Отговори
хасан преди 6 години
КОЛКО КОМИСИОННИ СА НАБУТАЛИ БАНКИТЕ ЗА УСЛУГАТА.
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имеет си хас,нали далаверката намалява!Бабите в аптеки Марешки знаят само кеш, а и трябва да събират парички за алоизмамниците!
20
1
 
2
 
! Отговори
ПРАВ СИ. преди 6 години
До Анонимен
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавните чиновници отново заработват някой лев обслужвайки частни интереси. Застрахователи банки парно и други платежоспособни субекти.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В конституцията никъде не е записано, че който и да е български гражданин е длъжен да им баМкова сметка, т.е. да има отношение към една частна, мошеническа фирма! Нали така! Е как тогава да ползва български гражданин, законното платежно средство, наречено лев, ако то няма да съществува физически, а във вид на "образи от 1 и 0"?! Как ?
17
1
 
3
 
! Отговори
румен преди 6 години
До Анонимен 16Проблем може да ти стане ако решиш да платиш с банкнота от 500 Е
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Конституцията пише, че лева е законно платежно средство.Питам- като премахнат кеша, как ще може да "пипнеш" това платежно средство, физически? Никак! А ако законното платежно средство, не може да го видиш, да го пипнеш физически, тогава какъв е смисъла от негово съществуване !? До там ли я докарахме другари и другарки, или т.н. дами и господа - да работиш физически, а да получаваш за това заплащане в ..."образи" на точки, които не може да материализираш? Преставаме ли да бъдем хора?!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всяко плащане с карта или по банков път банките печелят яко или от плащащия или получаващия парите. Пак лобизъм май. Има ли друга държава в ЕС дето не може да се плаща кеш повече от 500 евро?
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, отивам на почивка в някой хотел за седмица и не мога да си платя на чекаута щото сметката е повече от 1000 лева. Трябва да тичам до някоя банка за да приведа парите на хотела. Абе тея *** ли са?
13
1
 
7
 
! Отговори
румен преди 6 години
До euroatlantistА ти със пачки евробанкноти ли си купуваш къща?В коя страна?Не каза как си зареди резервоара.С хартиени левчета или с евра. Ако ползваш карта със сметка в евра за да плащаш в България трябва да си истиски не грамотник.