И 10 години по-късно: ЕС е добър и България печели от него!

Хората вече не се притесняват от чуждите стоки, а от притока на мигранти
241
И 10 години по-късно: ЕС е добър и България печели от него!
Снимка: Reuters

10 години след като България стана член на Европейския съюз българите остават еврооптимисти. Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Представителството на Европейската комисия у нас.

Изследването е национално-представително и е проведено между 16 и 25 септември 2017 година сред 1021 българи.

Мнозинството от тях, 51%, смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС. 26 на сто са онези, за които страната ни е загубила от присъединяването си към Евросъюза.

В личен план обаче българите не намират промяна. Мнозинството, 65% споделят мнението, че членството в ЕС не им се е отразило съществено. 19% обаче смятат, че личният им успех е отражение на присъединяването ни към ЕС, а 15 на сто дори смятат, че са загубили от него в личен план.

Още по темата

За мнозинството българи Европейският съюз има положителен образ. За 63% той е демократичен, 52 на сто смятат, че е закрилящ, за 52 на сто той е солидарен.

Не липсва обаче и критичното отношение към ЕС, макар и в по-ниски стойности. 46 на сто от българите смятат, че Евросъюзът е бюрократичен, а 32% го намират за неефективен.

Проучването тества и промяната в мнението на хората в България при влизането й в ЕС и сега.

Съществена разлика е настъпила в нагласите по отношение на ефектите от членството. В края на 2008 г. съществена част от българите са били неудовлетворени от липсата на видима промяна и незаслужени ограничения.

Днес, в края на десетата година обаче равносметката е подчертано положителна.

Най-големите ползи от ЕС българите откриват във възможностите за пътуване. Този ефект събира повече подкрепа сега, отколкото преди 10 години. На второ място се нареждат шансовете за образование, после е намирането на работа, което събира тройно повече подкрепа сега в сравнение с 2008 година.

Днес българите откриват много повече ефекти от членството в ЕС и по отношение на икономическата и политическата стабилност в страната. Като пряк резултат от присъствието ни в съюза българите посочват значителните промени в инфраструктурата и в населените места. Като плюс се посочва и разширяването на достъпа на българските производители до повече пазари.

Хората обаче оценяват сдържано възможността България да извоюва позиции пред европейските партньори. Гласът на страната ни се зачита в ЕС според 36%, а 35% смятат, че тя има по-голяма тежест при международни търговски преговори.

Самочувствието на българина като европеец нараства плавно, показва проучването. За 10 години от 24% на 34% е нараснал делът на хората у нас, които имат самочувствие като граждани на ЕС. 66 на сто обаче остават с ниско самочувствие, показват резултатите на "Алфа Рисърч".

Какви са страховете на българите по отношение на ЕС преди 10 години и днес?

Най-големите страхове през 2007г. бяха, че ще бъдат затворени предприятия заради нахлуването на чужди стоки (47%), че българите ще са неравнопоставени на пазара на труда заради ограничения достъп през първите години (39%), че български специалисти ще емигрират в чужбина (37%), че чужденци ще започнат да изкупуват земя (37%).

Десет години по-късно, част от тези страхове са забравени. Сега българите се притесняват от двойните стандарти в качеството на храните и намаляването на покупателната способност.

Същевременно, общите проблеми за цяла Европа, като трафика на хора и наркотици, притока на имигранти и терористичните заплахи, се приемат и като основни за България.


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E DA EDNI OT PARLAMENTA PECHELQT DA DRUGITE BEDSTVAT
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това социоЛъжическо проучване е истина,то само потвърждава казаното от проф.Христов,за процента ***,които населяват местните географски ширини,защото какъв може да си,за да се прекланяш,пред този,който те е подмамил за роб,заграбил е всичко свястно в страната ти,измъкнал е за свои евтини слуги най-активната част от населението,непрекъснато ти размахва пръсти за щяло и нещяло и само ти подхвърля една нищожна част от ограбеното,с непрекъснати заробващи допълнителни условия и натяквания!!
210
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Това социологическо проучване Алфа Рисърч как точно го направи, на база на "Попитахме 100 човека" ли?? Измишльотини и нагласации, нищо от тези стъкмистики не е вярно
209
6
 
7
 
! Отговори
extremist преди 1 година
ДРУГАРЯ ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ Е ДОВОЛЕН ЧЛЕН НА ЕС , С ГЕПЕН ФОНД ОТ 160 000 000Е
208
0
 
7
 
! Отговори
Лаик преди 1 година
До *** до 209

Мутрев защо не арестува Гергов,като е на власт а му разрешава да дерибейства.Отговорете си сами.
207
1
 
8
 
! Отговори
Циник до 209 преди 1 година
По добре ли ти е да си роб в кланниците, и екарисажите на др,Гергов?
Мирише ти по-добре...и се чувстваш по-свободен?
Ами давай - нахлузвай гумените ботуши, грабвай маркуча, и мий карантиите по пода!
Важното е да си горд!
206
3
 
6
 
! Отговори
2020 год. преди 1 година
Спасявайте се до като можете,,щото спрат ли еврофондовете,ще стане страшно!
205
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръчкова статия, ПЪЛНА ЛЪЖА! Станахме роби на Брюксел. Добре е за малък процент от населението. Стига с лъжливите новини.
204
5
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 1 година
Светът все още не се е въэстановил от финансовата криэа!!! Държа да подчертая, че в ЕС беэработицата, бедността и иэнемогването действа с пълна сила!!! Половината българи тънят в миэерия!!! Бежанците и терорът стана ежедневие!!! Все пак да не эабравяме, че нищо не е вечно!!! Явно раэпадането на либерастията "европейските ценности" и така наречения европейски съюэ эа благоэвучие е към своя край!!!
203
5
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 1 година
Светът все още не се е въэстановил от финансовата криэа!!! Държа да подчертая, че в ЕС беэработицата, бедността и иэнемогването действа с пълна сила!!! Половината българи тънят в миэерия!!! Бежанците и терорът стана ежедневие!!! Все пак да не эабравяме, че нищо не е вечно!!! Явно раэпадането на либерастията "европейските ценности" и така наречения европейски съюэ эа благоэвучие е към своя край!!!
202
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 205 преди 1 година
Ще "избухне" .... под формата на гей-парад!
201
1
 
14
 
! Отговори
циничен наблюдател преди 1 година
Не разбирам логиката ви-всичко ви е наред,реализирани сте,а нещо ви стяга чепика и не можете да се отдадете на щастието си.Защо има недоволни и защо всички не ви ръкопляскат.И се почват клишетата не старото поколение-комунисти,фашисти,цоциалисти...Може би се страхувате,че недоволството на хората е на точката на кипене и бурето с барут може да избухвне?Не се бойти.При 80%.....нищо няма да се случи.
200
2
 
12
 
! Отговори
Циник до наблюдател преди 1 година
Всичко е вярно колега.С малки изключения.
В четенето на новини - няма нищо лошо, друг въпрос е "интерппетацията им"!
В последните години - ( и по специално от 2015 насам) ставаме свидетели на нечувана по размер къмпания за манипулиране на общественото мнение!
Свободни медии - няма ! Останаха в миналото!
И социалисти у нас няма! Особено след 1945!
Комунисти и болшевики!
Това е!
199
12
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
За десет години хората намериха мястото си. Някои се реализираха доста добре. Други избраха да пишат по форумите за някой и друг клик.
Четенето на новини е като наркотик и е вредно за личностното развитие.
Затова надъханите социалисти затъват в утайката на обществото.
198
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има държава и някои се облагодетелстват от това-естествено,че има виновни.По-добре да е анархия,та да се знае,че побеждава тоя с повече пищови на пояса.
197
8
 
3
 
! Отговори
Циник до Офшорков преди 1 година
Глупаво е - да биеш самара - та да се научи магарето! Докато не слезнете на земята - винаги ще търси други виновни за мизерията му!
Такива са реалностите
196
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притока на мигранти можем да спрем,ако имаме желание,но от чуждите стоки-боклуци спасение няма.Воля също.
195
2
 
30
 
! Отговори
Циник 3 преди 1 година
А иначе - ЕС беше най-доброто за живеене място преди г-жа Меркел и консорти - да го превърнат в сметище на арабските и африкански диваци.Подмяната на европейците е в ход.За жалост хубавата идея за обединена Европа стана жертва на лобисти, и гейпедофилни мултикулти либерасти! В този врящ котел - 5те милиона българи са изчезващо малцинство - от което никой не се интересува особено.Такива са фактите! Останалото са глупости!
194
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората вече не се притеснявали от чуждите стоки?По-голяма глупост не бях чел.Българина едва сега започна да се притеснява от чуждите стоки,защото вече има информация какви боклуци се внасят,независимо дали става въпрос за храни или за техника.Лошото е,че нямаме култура на пазаруване и лъжите във всяка реклама ги приемаме като чиста монета.
193
1
 
23
 
! Отговори
Офшорков преди 1 година
Цинично е да се подиграваш на родители,които не могат да изхранят децата си,защото им плащат колкото за бог да прости.Така е-някои са по-равни о другите,но поне да не се подиграват и остроумничат,защото всичко на тоя свят се заплаща.Ако не сега,то в по-добрия свят.