И 10 години по-късно: ЕС е добър и България печели от него!

Хората вече не се притесняват от чуждите стоки, а от притока на мигранти
241
И 10 години по-късно: ЕС е добър и България печели от него!
Снимка: Reuters

10 години след като България стана член на Европейския съюз българите остават еврооптимисти. Това показва социологическо проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на Представителството на Европейската комисия у нас.

Изследването е национално-представително и е проведено между 16 и 25 септември 2017 година сред 1021 българи.

Мнозинството от тях, 51%, смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС. 26 на сто са онези, за които страната ни е загубила от присъединяването си към Евросъюза.

В личен план обаче българите не намират промяна. Мнозинството, 65% споделят мнението, че членството в ЕС не им се е отразило съществено. 19% обаче смятат, че личният им успех е отражение на присъединяването ни към ЕС, а 15 на сто дори смятат, че са загубили от него в личен план.

Още по темата

За мнозинството българи Европейският съюз има положителен образ. За 63% той е демократичен, 52 на сто смятат, че е закрилящ, за 52 на сто той е солидарен.

Не липсва обаче и критичното отношение към ЕС, макар и в по-ниски стойности. 46 на сто от българите смятат, че Евросъюзът е бюрократичен, а 32% го намират за неефективен.

Проучването тества и промяната в мнението на хората в България при влизането й в ЕС и сега.

Съществена разлика е настъпила в нагласите по отношение на ефектите от членството. В края на 2008 г. съществена част от българите са били неудовлетворени от липсата на видима промяна и незаслужени ограничения.

Днес, в края на десетата година обаче равносметката е подчертано положителна.

Най-големите ползи от ЕС българите откриват във възможностите за пътуване. Този ефект събира повече подкрепа сега, отколкото преди 10 години. На второ място се нареждат шансовете за образование, после е намирането на работа, което събира тройно повече подкрепа сега в сравнение с 2008 година.

Днес българите откриват много повече ефекти от членството в ЕС и по отношение на икономическата и политическата стабилност в страната. Като пряк резултат от присъствието ни в съюза българите посочват значителните промени в инфраструктурата и в населените места. Като плюс се посочва и разширяването на достъпа на българските производители до повече пазари.

Хората обаче оценяват сдържано възможността България да извоюва позиции пред европейските партньори. Гласът на страната ни се зачита в ЕС според 36%, а 35% смятат, че тя има по-голяма тежест при международни търговски преговори.

Самочувствието на българина като европеец нараства плавно, показва проучването. За 10 години от 24% на 34% е нараснал делът на хората у нас, които имат самочувствие като граждани на ЕС. 66 на сто обаче остават с ниско самочувствие, показват резултатите на "Алфа Рисърч".

Какви са страховете на българите по отношение на ЕС преди 10 години и днес?

Най-големите страхове през 2007г. бяха, че ще бъдат затворени предприятия заради нахлуването на чужди стоки (47%), че българите ще са неравнопоставени на пазара на труда заради ограничения достъп през първите години (39%), че български специалисти ще емигрират в чужбина (37%), че чужденци ще започнат да изкупуват земя (37%).

Десет години по-късно, част от тези страхове са забравени. Сега българите се притесняват от двойните стандарти в качеството на храните и намаляването на покупателната способност.

Същевременно, общите проблеми за цяла Европа, като трафика на хора и наркотици, притока на имигранти и терористичните заплахи, се приемат и като основни за България.


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E DA EDNI OT PARLAMENTA PECHELQT DA DRUGITE BEDSTVAT
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това социоЛъжическо проучване е истина,то само потвърждава казаното от проф.Христов,за процента ***,които населяват местните географски ширини,защото какъв може да си,за да се прекланяш,пред този,който те е подмамил за роб,заграбил е всичко свястно в страната ти,измъкнал е за свои евтини слуги най-активната част от населението,непрекъснато ти размахва пръсти за щяло и нещяло и само ти подхвърля една нищожна част от ограбеното,с непрекъснати заробващи допълнителни условия и натяквания!!
210
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Това социологическо проучване Алфа Рисърч как точно го направи, на база на "Попитахме 100 човека" ли?? Измишльотини и нагласации, нищо от тези стъкмистики не е вярно
209
6
 
7
 
! Отговори
extremist преди 2 години
ДРУГАРЯ ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ Е ДОВОЛЕН ЧЛЕН НА ЕС , С ГЕПЕН ФОНД ОТ 160 000 000Е
208
0
 
7
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
До *** до 209

Мутрев защо не арестува Гергов,като е на власт а му разрешава да дерибейства.Отговорете си сами.
207
1
 
8
 
! Отговори
Циник до 209 преди 2 години
По добре ли ти е да си роб в кланниците, и екарисажите на др,Гергов?
Мирише ти по-добре...и се чувстваш по-свободен?
Ами давай - нахлузвай гумените ботуши, грабвай маркуча, и мий карантиите по пода!
Важното е да си горд!
206
3
 
6
 
! Отговори
2020 год. преди 2 години
Спасявайте се до като можете,,щото спрат ли еврофондовете,ще стане страшно!
205
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поръчкова статия, ПЪЛНА ЛЪЖА! Станахме роби на Брюксел. Добре е за малък процент от населението. Стига с лъжливите новини.
204
5
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 2 години
Светът все още не се е въэстановил от финансовата криэа!!! Държа да подчертая, че в ЕС беэработицата, бедността и иэнемогването действа с пълна сила!!! Половината българи тънят в миэерия!!! Бежанците и терорът стана ежедневие!!! Все пак да не эабравяме, че нищо не е вечно!!! Явно раэпадането на либерастията "европейските ценности" и така наречения европейски съюэ эа благоэвучие е към своя край!!!
203
5
 
7
 
! Отговори
Скарлет преди 2 години
Светът все още не се е въэстановил от финансовата криэа!!! Държа да подчертая, че в ЕС беэработицата, бедността и иэнемогването действа с пълна сила!!! Половината българи тънят в миэерия!!! Бежанците и терорът стана ежедневие!!! Все пак да не эабравяме, че нищо не е вечно!!! Явно раэпадането на либерастията "европейските ценности" и така наречения европейски съюэ эа благоэвучие е към своя край!!!
202
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 205 преди 2 години
Ще "избухне" .... под формата на гей-парад!
201
1
 
14
 
! Отговори
циничен наблюдател преди 2 години
Не разбирам логиката ви-всичко ви е наред,реализирани сте,а нещо ви стяга чепика и не можете да се отдадете на щастието си.Защо има недоволни и защо всички не ви ръкопляскат.И се почват клишетата не старото поколение-комунисти,фашисти,цоциалисти...Може би се страхувате,че недоволството на хората е на точката на кипене и бурето с барут може да избухвне?Не се бойти.При 80%.....нищо няма да се случи.
200
2
 
12
 
! Отговори
Циник до наблюдател преди 2 години
Всичко е вярно колега.С малки изключения.
В четенето на новини - няма нищо лошо, друг въпрос е "интерппетацията им"!
В последните години - ( и по специално от 2015 насам) ставаме свидетели на нечувана по размер къмпания за манипулиране на общественото мнение!
Свободни медии - няма ! Останаха в миналото!
И социалисти у нас няма! Особено след 1945!
Комунисти и болшевики!
Това е!
199
12
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
За десет години хората намериха мястото си. Някои се реализираха доста добре. Други избраха да пишат по форумите за някой и друг клик.
Четенето на новини е като наркотик и е вредно за личностното развитие.
Затова надъханите социалисти затъват в утайката на обществото.
198
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом има държава и някои се облагодетелстват от това-естествено,че има виновни.По-добре да е анархия,та да се знае,че побеждава тоя с повече пищови на пояса.
197
8
 
3
 
! Отговори
Циник до Офшорков преди 2 години
Глупаво е - да биеш самара - та да се научи магарето! Докато не слезнете на земята - винаги ще търси други виновни за мизерията му!
Такива са реалностите
196
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Притока на мигранти можем да спрем,ако имаме желание,но от чуждите стоки-*** спасение няма.Воля също.
195
2
 
30
 
! Отговори
Циник 3 преди 2 години
А иначе - ЕС беше най-доброто за живеене място преди г-жа Меркел и консорти - да го превърнат в сметище на арабските и африкански диваци.Подмяната на европейците е в ход.За жалост хубавата идея за обединена Европа стана жертва на лобисти, и гейпедофилни мултикулти либерасти! В този врящ котел - 5те милиона българи са изчезващо малцинство - от което никой не се интересува особено.Такива са фактите! Останалото са глупости!
194
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората вече не се притеснявали от чуждите стоки?По-голяма глупост не бях чел.Българина едва сега започна да се притеснява от чуждите стоки,защото вече има информация какви *** се внасят,независимо дали става въпрос за храни или за техника.Лошото е,че нямаме култура на пазаруване и лъжите във всяка реклама ги приемаме като чиста монета.
193
1
 
23
 
! Отговори
Офшорков преди 2 години
Цинично е да се подиграваш на родители,които не могат да изхранят децата си,защото им плащат колкото за бог да прости.Така е-някои са по-равни о другите,но поне да не се подиграват и остроумничат,защото всичко на тоя свят се заплаща.Ако не сега,то в по-добрия свят.