Плащаме си солено за присъди от Страсбург

Цачева се хвали: Делата срещу България намалели драстично
54
Плащаме си солено за присъди от Страсбург
Снимка: Булфото

Плащаме солено за присъди в Страсбург, но пък делата срещу България в Европейския съд по правата на човека били намалели драстично. Това отчита в годишния си доклад правосъдният министър Цецка Цачева.

А по време на дискусия по доклада червената шефка Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ се скараха кой е виновен за присъдите и кой в крайна сметка трябва да плаща по осъдителните решения срещу държавата.

През 2017 г. са били подадени 623 жалби в съда срещу държавата. Така България се нарежда на 15-то място по брой жалби. На този фон челните позиции в негативната класация се заемат от Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100). Срещу България се водят близо 15 пъти по-малко дела, отколкото срещу Румъния, при 2.5 пъти по-малко население.

Преди две години България неизменно бе в първата десетка на страните с най-много дела пред ЕСПЧ. Спадът в класацията започна с филтрирането на делата от самия съд в Страсбург и с въвеждането на вътрешни механизми за компенсиране на жертвите на бавното правосъдие. Така огромна част от жалбите вече не отива в Страсбург, а в българския съдебен инспекторат.

През 2016 г. България пак е заемала 15-а позиция по висящи дела пред съда в Страсбург, но делата са били точно 100 повече, отколкото през миналата година.

От гледна точка на присъдите, България има сериозни проблеми със съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства.

А обезщетенията, които плаща държавата по осъдителните решения за 2017 г. са за близо 800 000 евро.

По данни на омбудсмана Мая Манолова, само за година България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а например Германия едва 69 369 евро.

Корнелия Нинова скочи по време на дебата, че според българското законодателство обезщетенията трябва да се плащат от този, когото съдът признава за виновен, а не от всички данъкоплатци

"Уважаеми български граждани, тези, които сте овластили ви отнемат права, вие си плащате за това отнемане на права, защото след като ни осъдят в Страсбург всички плащаме, третият проблем е, че тези управляващи остават ненаказани, а има закон, в който пише, че този който погазва права трябва да плати и ако един политик или държавен служител погази вашите права и знае, че той ще плати, няма да го прави", отсече тя.

Червената шефка задочно попита и премиера Бойко Борисов кога ще заведе дело срещу себе си, защото заради него България е осъдена в Страсбург да плати 55 хиляди евро обезщетение.

"Кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Бойко Борисов", кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Цветан Цветанов", защото и заради него има осъдителни присъди по шест дела", коментира соцлидерката.

Спас Гърневски от ГЕРБ не й остана длъжен и отсече, че хората знаят как управлява БСП, защото е наследница на БКП.

"Народът е видял как управляват вашите дейци, кой ще потърси отговорност на онези, които избиха цвета на нацията, на тези от ЦК и Полютбюро, които двата пъти искаха да предадат националните интереси и да ни превърнат в република на СССР, кой ще потърси отговорност на банковите милионери", нападна той.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално погледнато с некъдърни обвинения и поставени лица, прокуратурата може да източи милиони от осъдителни присъди, които ние трябва да платиме с нашите данъци.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО НАДЕБЕЛЕЛА БАБА ЯГА
50
0
 
3
 
! Отговори
KOKO преди 1 година
DA KAZEM NA.NEVEROJATNATA KRASAVIZA,4E AKO NASHATA SADEBNA SISTEMA SI VARSHESHE RABOTATA KAKTI TRJABVA,NJAMASHE DA SE STIGA DO STRASBURG......
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази лъже по- вече от Тони Шайката!!!!!!!! Познавах двама агрономи завършили така наречените рабфак, доста трудно, с големи избутвания. Интересното е ,че като се завърнали от Пловдив в ТКЗСТ-о незнаели, какво да правят! Е направили ги милиционери, защото били с висше образование. И така..........
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли възможност.Изобщо да не показвате това лице? Благодаря!
47
0
 
14
 
! Отговори
Тончо преди 1 година
Хора разберете, една държава няма ли истински работеща съдебна състема, няма държава. А защо нямаме такава, ясно е за всички.
46
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 1 година
… тя държавата плаща, за нея никой не го … ене! Държава=данъкоплатец!

Сега ГЕРБ плашат с комунистите, пък те за 10 години, резултатите - същите. Едно време пък комунистите са плашили с "гнилия капитализъм". В една школа сте се обучавали господа - "демократи", "центристи", "социалисти".
45
1
 
10
 
! Отговори
Тъпи преди 1 година
Имам съседка съдя в .ГС ,дошла от малък в голям град през 2012 г. От тогава притежава 4 апартаменти и една къща в престижни квартали ,супер луксозен автомобил ,всеки уикенд е на курорт или извън БГ за по време на дълъг период почивка или отпуск .Това е положението в БГ .
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нИщо е най-голямото недоразумение, което някога е оглавявало правосъдното министерство - уникален кошмар!
43
1
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Плащате,щото сте завършили право у РабФак !
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да плащат лично съдиите, които са постановили решението. Ако докажат, че са ги изнудвали политически, да се плаща лично от представителя на политическата партия, който е злоупотребил с влияние. На практика е чиста форма корупция.
41
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
колко отчайващо очебийно е че водещите са бивши соц страни с не реформирани правосъдни институции и продължаващи да се дърпат от истинска реформа на всяка си институция
40
12
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Не съм сигурен, че има смисъл да ти обяснявам, но Тодор Живков имаше образование

Тези ги пробутвай на друг!
Да не кажеш още малко, че Т. Живков има Харвард? Той беше един проcт човек, който имаше основно образование. Ти можеш ли да кажеш в новогодишно обръщение, че ще бием САЩ по промишлено производство?!? Че сме в авангарда на технологиите в света??
Смукали са ти мозъка със сламка, тъй да знаеш!
39
7
 
9
 
! Отговори
Ехх преди 1 година
Младеж, съчиненията кой ни бил управлявал остави на хора, които знаят за какво става въпрос. Не съм сигурен, че има смисъл да ти обяснявам, но Тодор Живков имаше образование, което малко българи са могли да придобият преди соца. Той беше човек с усет и уникални умения на ръководител. Имаше високообразовани съветници. А това да си партиец е все едно сега да си масон и далеч не беше задължително , така че много е плитка тезата с която излизаш.
38
5
 
20
 
! Отговори
Настоявам преди 1 година
Да плащат провинилите се, а не аз.
37
4
 
22
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
ГЕРБ ДА РАЗВЪРЗВА КЕСИИТЕ, те ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ, А НЕ ВСИЧКИ НИЕ.


Когато нацията гласува за една партия и на същата и е възложено от парламента да състави правителство, което да управлява страна, то тогава всички избиратели са ДЛЪЖНИ да се съобразяват с взетите от правителството решения.
Аз откъде да знам, че ти не си гласувал за ГЕРБ, а сега ги плюеш?
И доколкото не ме лъже паметта, казахте, че повече стотинка няма да дадете...
36
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради некадърници с купени дипломи и назначени с връзки и подкупи на длъжности, от които нищо не разбират!
35
6
 
16
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Несравнимо е обслужването и обстановката в правителствена болница, където се лекуваше "елита" и една обикновена такава. Всички блага се придобиваха по шуробаджанашкият начин *апартаменти, коли, кметски места, преподавателски длъжности. За да станеш управленец най-важното изискване беше да си член на БКП!!! Управяваха ни хора с основно и средно образование, но пък за това лоялни към партията. Защото тогава всичко беше "даром" и всички стояхме със събрани шепи, да ни дарят!!!
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме скоро леля Цецка да я признае ЕС за "легитимен президент" на България. Видяхме как става тая работа във Венецуела, там човек , който изобщо не се е явявал на избори се самопровъзгласи за президент и всичките евроатлантици се юрнаха да го признават. Та защо да не може и за наш Цецка? Тя все пак успя някак си да се класира 2-ра на изборите!
33
0
 
27
 
! Отговори
защо преди 1 година
Докато съдиите по недосегаемост са равни на Господ все ще е така. Бълват брак за милиони и никой не може да им търси отговорност. "Несменяемост". И така до пенсия.