Плащаме си солено за присъди от Страсбург

Цачева се хвали: Делата срещу България намалели драстично
54
Плащаме си солено за присъди от Страсбург
Снимка: Булфото

Плащаме солено за присъди в Страсбург, но пък делата срещу България в Европейския съд по правата на човека били намалели драстично. Това отчита в годишния си доклад правосъдният министър Цецка Цачева.

А по време на дискусия по доклада червената шефка Корнелия Нинова и депутати от ГЕРБ се скараха кой е виновен за присъдите и кой в крайна сметка трябва да плаща по осъдителните решения срещу държавата.

През 2017 г. са били подадени 623 жалби в съда срещу държавата. Така България се нарежда на 15-то място по брой жалби. На този фон челните позиции в негативната класация се заемат от Румъния (9900), Русия (7750), Турция (7500) и Украйна (7100). Срещу България се водят близо 15 пъти по-малко дела, отколкото срещу Румъния, при 2.5 пъти по-малко население.

Преди две години България неизменно бе в първата десетка на страните с най-много дела пред ЕСПЧ. Спадът в класацията започна с филтрирането на делата от самия съд в Страсбург и с въвеждането на вътрешни механизми за компенсиране на жертвите на бавното правосъдие. Така огромна част от жалбите вече не отива в Страсбург, а в българския съдебен инспекторат.

През 2016 г. България пак е заемала 15-а позиция по висящи дела пред съда в Страсбург, но делата са били точно 100 повече, отколкото през миналата година.

От гледна точка на присъдите, България има сериозни проблеми със съдебния контрол при експулсиране на чужденци на основание защита на националната сигурност, полицейското насилие и незаконното използване на специални разузнавателни средства.

А обезщетенията, които плаща държавата по осъдителните решения за 2017 г. са за близо 800 000 евро.

По данни на омбудсмана Мая Манолова, само за година България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а например Германия едва 69 369 евро.

Корнелия Нинова скочи по време на дебата, че според българското законодателство обезщетенията трябва да се плащат от този, когото съдът признава за виновен, а не от всички данъкоплатци

"Уважаеми български граждани, тези, които сте овластили ви отнемат права, вие си плащате за това отнемане на права, защото след като ни осъдят в Страсбург всички плащаме, третият проблем е, че тези управляващи остават ненаказани, а има закон, в който пише, че този който погазва права трябва да плати и ако един политик или държавен служител погази вашите права и знае, че той ще плати, няма да го прави", отсече тя.

Червената шефка задочно попита и премиера Бойко Борисов кога ще заведе дело срещу себе си, защото заради него България е осъдена в Страсбург да плати 55 хиляди евро обезщетение.

"Кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Бойко Борисов", кога ще има дело "Бойко Борисов срещу Цветан Цветанов", защото и заради него има осъдителни присъди по шест дела", коментира соцлидерката.

Спас Гърневски от ГЕРБ не й остана длъжен и отсече, че хората знаят как управлява БСП, защото е наследница на БКП.

"Народът е видял как управляват вашите дейци, кой ще потърси отговорност на онези, които избиха цвета на нацията, на тези от ЦК и Полютбюро, които двата пъти искаха да предадат националните интереси и да ни превърнат в република на СССР, кой ще потърси отговорност на банковите милионери", нападна той.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тепърва ще плащате герберите, като започнем да ви бесим по улиците.
11
2
 
31
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Това че сме на 15 място с тези бройки в сравнение с румъния с разлила 2.5 пъти изобшо не значи това? За да заведеш дело св искат три неща да си образован да си знаеш правата, да не те е страх от репресии и да имаш парите за това. По първото при 1 млн плъха и 400 хил други фъфлещи сме аут, по второто сме на 124 място свобода на медиитеа ло ваньо и банов, по третото 30 процента сме назад зад Румъния. 2 млн избягали за 10г го доказват. На шайката да ви е а май ката
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има виновни за присъдите , те се знаят и да плащат за вредите . Какво сме виновни всички ние за чуждите грешки и да понасяме тежестта на тези присъди ? За болници и пенсии пари никога не стигат , а да плащаме чужди грешки има .
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сегашните изцепки на спец КЕШев ако знаете колко ще плащате...
Ама няма да ги плаща КЕШев, нито Цачева, а нали се сещате кой ще бъде баламата? Вие!
8
1
 
30
 
! Отговори
бг смешки преди 1 година
ми прост народ слаба - държава !
7
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърневски пак се е изцепил срещу майка си бекапейска! Да не се прави на ударен, защото всичките му стихосбирки изобилстват от комунистическо вдъхновение! Цецка може би ги е рецитирала на партийни сбирки.
КОЙ ще плаща е въпрос на малка поправка в закона.
6
4
 
28
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 1 година
ТЕЗИ ДЕЛА СА --УГОВОРКА ЗА ЗАКОННО ЗАБОГОТЯВАНЕ НА ..НАШИ ХОРА,,ЗА СМЕТКА НА НАРОДА АКО Е НЕПРАВИЛНА ПРИСЪДАТА ЗАЩО ЦАЦАРОВ НЕ ПЛАЩА ОТ ДЖОБА СИ А НЕ ОТ ХАЗНАТА ДОКОГА
5
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без фалшиви избори престъпниците от ГЕРБ щяха да са в затвора .
4
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Како Цецо!Лошото е че не вие олигархията плащате а плащаме ние,раята!А за някои от голямото добрутро това е добър бизнес!Цацаратурата нарочно прави криви обвинения на големи началници и после страсбург да ни съди за огромни обезщетения!Нито МВР,нито кривосъдието ви работи както трябва!
3
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОРЕДНАТА КЛАСАЦИЯ, В КОЯТО СМЕ ПРЕД РУСИЯ И ТУРЦИАЯ, КОИТО МНОГО НИ ГИ ХВАЛЯТ ТУКА...
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България правосъдие няма!!!!!!!
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаранция от Бойко Методиев Борисов !