Сръбският посланик у нас – извикан в МВнР заради думите на Дачич

Ще му бъде припомнена подкрепата на България за интеграция на Сърбия
Обновена: 6 юли 2019 19:43 | 6 юли 2019 19:15, Нели Христова
70
Сръбският посланик у нас – извикан в МВнР заради думите на Дачич
Снимка: Булфото

След като сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Европейския съюз счита, че Косово не е независимо, вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева разпореди да бъде извикан посланикът на Република Сърбия в София в понеделник в МВнР, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Сръбският министър направи изказването като отговор на думи на премиера Бойко Борисов.

От МВнР припомнят, че по време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.
Българският премиер отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

По време на разговора със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 4 години
Същото като с Доналд Туск. Никой в Полша не иска мъжка любов и бежанци. А като Путин каза, че в ЕС хората не искат тази ценности, Туск тръгна да защитава действията на ЕС въпреки, че собствената му държава беше сред най-яростните противници на бежанците. Това беше абсолютен пример за това как на такъв пост не защитават националния си интерес.
38
4
 
0
 
! Отговори
Galipoly1915..... преди 4 години
BEDNA IKONOMICHESKI I IZOLIRANA POLITICHESKI.....TAKAVA SURBIYA NI E NUJNA! RUSKIYA BOTUSH SHTE GI DOKARA DO PROSIYA ! SURBITE NIKOGA NE SA BILI S BULGARIYA.....NEKA IM POJELAEM ...SVETLO KOMUNISTICHESKO BUDESHTE! ...
37
3
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес"Та това е еманация на предателството,готовността да прОдаваш националните интереси ,въздигната в ранг на държавна политика.Тогава няма защо да се чудим,че сме се превърнали в колония първо на САЩ,а на второ място на ЕС,а така нареченото правителство е просто колониална администрация свеждаща и претвораваща в дела заповедите на истинските господари на България.Това се нарича евроатлантиз
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за какво ти е да се караш със сърбите,на нас и ,,македонците'' ни стигат.Нали макетата пуснаха 43 000 руска войска да ни удари в гръб.
35
1
 
2
 
! Отговори
ЦукърГювендията преди 4 години
Шекерницата прави всичко възможно у нас офицялно да ни загостува Сретен Йосич с неговата бреккенетна гаубица с която щял да осоли по заТника Будката
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е важно количеството а КАЧЕСТВОТО бе !!!Сингапус а един файтон народ ама са една от най-богатите държави.НО !!!
33
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чух че сръбският посланик е рееагирал НЕЗАБАВНО.Преместил си го е от единият крачов в другият.Тая оФцЪ на ква се праи......
32
3
 
22
 
! Отговори
преди 4 години
На нас не ни трябва да се караме със сърбите, нито с гърците, нито с румънците. Онова което ни трябва са здрави и силни балкани. Хубаво е да се работи в тази посока а не в посока Гъ*лизничесво на Европа
31
4
 
4
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Пак го казвам, подкрепата на Боеко за влизането на Сърбия в ЕС - безрезервна и безусловна, попречи на присъединяването на Македония към България, каквато всъщност е крайната цел на интеграцията й в ЕС;)))
30
7
 
26
 
! Отговори
калинка преди 4 години
Нелеп е повада да викате сръбския посланик,калинки с о р о с к и. Какво има да ви казва човека,като Дачич много правилно обясни,че ЕС не признал Косово за държава,за разлика явно от ББ. На ББ трябва някой да му разясни официалната позиция на любимия му пред Б Г, ЕС,за да не се излага пред чуждите народи. Колкото до скъпоценната ви подкрепа за ЕС на сръбския народ не им пука за ЕС. Видяха БГколко е зле в ЕС и не искат същото.
29
5
 
25
 
! Отговори
100 процента преди 4 години
Или как България се управлява дистанционно от Вашингтон,тази е едно от доказателствата!
28
6
 
35
 
! Отговори
В случая.... преди 4 години
В случая сърбите са прави. Правилата на ЕС гласят, че дори една членка на съюза да има различно мнение, не се стига до консенсус и общо мнение. Щом 5 членки нямат мнението на останалите, това не е позицията на ЕС и Бойко греши и е излъгал, като е казал, че това е позицията на ЕС.
27
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по-голямата опасност би била да сме солидарни с Русия и Сърбия.Позицията на Европа е ясна, Америка няма позиция по въпроса ... Тръмп едва ли знае къде е косово на картата, на Путин му остана още малко и после русия ще се разпадне, Сърбия никой не я пита.Отново се опитвате да изберете грешната страна, другари червени, неграмотни селяни.
26
3
 
19
 
! Отговори
И, те така преди 4 години
А, най голямия грях е, че в битката при Анкара 1402 г. са бият ожесточено на страната на османлиите и спасяват синовете на султана, а после се бият срещу Цар Константин Щишман и Фружин. Е това са сърбите.
25
6
 
27
 
! Отговори
До 25 Анонимен преди 4 години
1.Косово е завладян от албанците, защото са се размножили до толкова, че да са мнозинство и решават да откъснат чужда територия. 2.Крим е бил подарен на Украйна еднолично от един човек, без да се пита руския народ и сега си го върнаха 3.Западните покрайнини ги губим, защото сме били на губещата страна.
24
3
 
14
 
! Отговори
И, те така преди 4 години
И така докато българските държави водят битка срещу татари и османци сърбите заграбват наши земи. Първо Белград а после и Браничево. А в последната битка за оцеляване на Търновското царство, битката при Никопол, Сърбите пращат войски уж в помощ на християнските войски но всъщност нападат в гръб християнските войски които са били на път да разбият османската армия. През 1440-44 г. сърбите се бият на страната на османлиите. За това похода се забавя и в последствие войските при варна са непопънени
23
6
 
22
 
! Отговори
Овчар преди 4 години
Тези чии интереси защитават, тези на Косово и на САЩ или нашите и на ЕС ? Защо купуваме американски барутници и признаваме Косово ако ще присъединяваме Сърбия трябва да подкрепим Вучич и да купим европейски самолети. На туй му се вика ишас политика Юнекр разнесе остри заразни болести из ЕС.
22
14
 
28
 
! Отговори
Вън Бойко преди 4 години
Бойко срам за България. Ние сме със сърбите.
21
8
 
16
 
! Отговори
И, те така преди 4 години
Някой трябва да припомня на българите постоянно исторически факти за сърбите и Сърбия. Най големия мит е Битката на Сърбия срещу Османските нашествия. Лъжата и злобата започват от там. Нека да припомним, Сърбите откъсват Косово от България благодарение на предателството на Византииците. БГ и Византия се изправят срещу Сърбия но Византииците нападат БГ войските в гръб. в тази битка загива Цар Михаил 2 Асен. Това е достатъчно да се загуби доверието и Цар Иван Александър да не окаже помощ на Византия
20
11
 
24
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
А ние как се отнесохме със Сърбите като дадохме коридор да им пускат бомбите