Горанов твърд, не иска да обезглавява НАП

Галя Димитрова била успешен ръководител
31 юли 2019 16:08,
72
Горанов твърд, не иска да обезглавява НАП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според финансовия министър Владислав Горанов приходната адинистрация не би трябвало да бъде обезглавявана дори за толкова сериозен случай като изтичането на лични данни. Това стана ясно от думите му в отговор на въпрос дали ще иска оставката на шефката на НАП Галя Димитрова.

Още по темата

"Не мисля, че един успешен ръководител на приходната администрация, която заедно с Агенция Митници увеличи данъчните приходи с 50% за последните години, заслужава, дори за толкова сериозно деяние, да обезглавяваме приходната администрация, особено когато тя има за цел да събере приходи. Не съм чул шефът на ЦРУ да напуска след Уикилийкс. Ние сме жертви, както всички вие, на едно криминално деяние, което вероятно целите му надминават обикновеното хакерство", коментира Горанов пред журналисти в парламента.

Той посочи и че вече са освободени пряко отговорните за безпрецедентния теч на данни -  директорът на Информационна сигурност и директорът на IT звеното.

"Със същите аргумети тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне. Ние сме жертва, ние не сме извършители на престъплението. Изводите за нас са, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност, е много тънък и трябва да бъдем по-прецизни", допълни още Горанов.

Той успокои и че с име, ЕГН или номер на лична карта няма как да се направи никакво обосновано предположение за имущественото състояние на гражданите, освен ако не се извършат и още много други престъпления. Той даде пример с това, че допреди две години са "висели" ЕГН-та пред избирателните секции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.