Гласувано: Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 г.

Майчинството остава 380 лева
199
Гласувано: Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли 2020 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Минималната пенсия става 250 лева от 1 юли. Това е окончателното решение на парламента, въпреки че именно заради него едва не се стигна до бой в пленарната зала в сряда вечерта.

Още по темата

ГЕРБ и Обединените патриоти не приеха предложението на БСП, зад което се обединиха всички останали парламентарни групи от 1 януари тя да скочи на 250 и на 300 лева от 1 юли.

Майчинството през втората годината остава в досегашния си размер – 380 лева, решиха още депутатите като приеха окончателно текстове от бюджета за Държавното обществено осигуряване.

"Воля“ настояваше то да е 610 лева, т.е. размерът на минималната работна заплата.

БСП също искаше да е равно на минималната работна заплата, но да е 650 лева, защото левицата предлага това е най-ниското месечно възнаграждение през следващата година.

„Как се гледа дете с тези пари, как се бори демографската криза с 380 лева майчинство?“, риторично попита Георги Гьоков от левицата.

Съпартиецът му Драгомир Стойнев напомни, че става дума за жени, които са си внасяли осигуровките.

Валери Жаблянов пък настоя, че има и реалности на пазара, с които законотворците трябва да се съобразят.

„Знаете ли какви са цените на детските стоки, а ние какво казваме на майките – че няма да им дадем пари, защото искаме да се върнат по-бързо на работа“, скочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
1
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
ГЛАВНИ ПРИЧИНИ:1/ РОМИТЕ СА ОСНОВНИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ2/РОМИТЕ НЯМАТ ТРУДОВ СТАЖ3/ РОМИТЕ ПОЛУЧАВАТ ТАЗИ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ4/МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ РАСТЕ ЗАЩОТО ПАРТИИТЕ ИСКАТ ОСНОВНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ ДА ГИ ХАРЕСАТ
172
4
 
6
 
! Отговори
Satira преди 4 години
380 лв. Майчинство. На тази майка ако няма кой да и помага, какво правим ? Алооо една от най-застаряващите държави във света сме, след 30год. кой ще работи ?
171
6
 
14
 
! Отговори
аз лично преди 4 години
баща ми почина преди 11 год79г. майка ми почина преди една голина 84г.живяха дълго и щастливи имаха пари за всичко не се нуждаеха от нищо татко получваше мизерни 280лв мама 230лв и всеки месец по 400 е. от децата си.ами децата им имаха ли или не те пращаха .благадаря на тази държава че не се грижат за никои. тези хора които работят в чужбина плащат си данъци за недв. имоти аз лично само данъц.плащам друго нищо не платя и нема да платя оскърбени бяха моите от власта на бг с тези мизерни пенсиии
170
0
 
12
 
! Отговори
с-виня от к-очината преди 4 години
не моам ги изарчим тие пари ако доживеем до пенсия
169
1
 
26
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: МНЕНИЕНе е нужно да си Айнщайн за да се сетиш за проблемите в България.Влюбена банкова служителка източила 1 милион лева от банката за виртуалния си любовник.Друга служителка на НОИ източила... колко беше? Половин милион?Друг пък, лекар кардиолог слага стентове на пациенти "профилактично", без да са болни за не знам колко милиона беше вече?Лекарка психиатър източва НЗОК с милиони като изписва скъпи антипсихотични лекарства и ги продава после на черно.Е, колко пък депутатите иточват?
168
0
 
6
 
! Отговори
с-виня от к-очината преди 4 години
не моам ги изарчим тие пари,ако доживвем до пенсия
167
0
 
2
 
! Отговори
пумияр преди 4 години
************************
166
0
 
21
 
! Отговори
Теодор преди 4 години
Нека гласувалите ЗА да минат на минимална пенсия за 6 месеца, без допълнителни облаги от какъвто и да е вид и да плащат парно, ток, вода, телефон, лекарства и храна каквато им трябва.
165
0
 
7
 
! Отговори
кочина преди 4 години
+++++++++++++++++++
164
0
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Проблемите в България се Задълбочават , след всеки Нов Бюджет , за новата Година .Майките се бунтуват , Пенсионерите също - БВП се вдига с 10 милиарда Долара всяка Година ? Къде отиват тези Пари Изработени в България ?За Пенсиите - дори Максималната Пенсия от 1200 лева е на Жизнения Минимум в България .Моето Мнение е - Изнасят се Пак Куфарчета с Пари като през 1990- 2000 година .
163
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесна новина! Точно толкова колкото е похарчила Катето Евро за 1 ден (пише го в друга новина пак тук)!
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Iiiihuuuuu...vseki bg pensioner ste plasta pone po 50 leva vseki mesec ot visokata si bg pensia za razhodkite na bg pensioner general pilot prezidenta i negovata bulia da ponapraskat obilno s otrovni vaglerodni emissii sveta ....
161
0
 
21
 
! Отговори
Батко ви преди 4 години
Депутатите от управляващата коалиция приеха единодушно и те да получават минималната предвидена по закон пенсия в размер на 250 лв/ ден. :)))
160
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако пенсията на твоята позната преди 8 години е била 580 лв,то през юли 2020 трябва да получи 772 лв. През последните 6 години увеличенията са с 10%,2,6%,2,7%,5,7% и предстоящото следващата година 6,7%.Друг е въпроса,че търтеите не желаят осъвременяване на пенсиите,към съвременния осигурителен доход,а вдигат минималната пенсия,от което печелят онези с най-малък принос към осигурителната система!
159
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямият проблем при пенсиите в България е осъвременяването на пенсиите, а не минималната пенсия или тавана на пенсиите. За съжаление вместо да осъвременяват по нормален начин пенсиите, мутрите от ГЕРБ налагат тази измислена минимална пенсия, тъй като след известен брой години като пенсионер почти всеки се оказва с пенсия по-ниска от минималната.
158
4
 
9
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 години
Съгласен съм, че минималната пенсия не стига за нищо.Но ме притеснява и друго: моя близка се пенсионира преди 8 години с 36 год непрекъснат трудов стаж и всички платени данъци и удръжки с пенсия 4 пъти минималната тогава. Т. е 145х4=580 лв. Сега, при запазено същото съотношение, би трябвало да е с 4х250=1000 лв???. А пенсията и е увеличавана два пъти с по 4-5% и е около 630 лв. Пропуснах, че беше със сравнително високи осигуровки. Е, защо се осигурява 36 години? по-добре да беше ОФ деятел
157
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се копират западни цени на стоки, а не се копират закони от там които предлагат по-добро заплащане и безплатно здравеопазване ? Защо след като сме бедни и нямаме пари които да осигурят нормално съществуване за народа, имаме управляващи с по-високо заплащане от това на техните западни колеги, защо след като сме бедни и не можем да подобрим жизненият стандарт на народа, платихме 2 млрд. в аванс без някой да ни заплашва с война, а има и кой да ни пази /НАТО/на богата държава с още по-богата
156
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите в Бг са бреме за власта и колкото по-бързо напуснат този свят, толкова по-малко ще са разходите в социалната сфера.Скоро пенсионата възраст може да бъде повишена до 70 годишна възраст, но това неминуемо ще повиши статистическото ниво на безработицата (кой ще наеме 60г. на работа?), нали!?А, социалните помощи са по-ниски от пенсиите, пък и ако не си намерите работа за определения период могат да бъдат спрени или понижени.Та, каква част от хората въобще ще доживее до пенсия, а?
155
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минимална пенсия в България не трябва да има. Така само се насърчава укриването на доходи и неплащането на осигуровки и данък върху дохода.
154
2
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 152Проблема не е в количеството пари които се събират, а в начина по които се харчат защото една самотна майна на 8 деца след като роди осмото има право на пенсия по закон, просто минава през комисия и готово без да е внесла 1 стотинка данък през целия си живот, а за същата тази пенсия на нас нормалните ни искат 40г. трудов стаж и десетки хиляди левове платени данъци! Там е проблема, че хрантутим здрави хора които могат да работят и да са данъкоплатци, а сега са смукачи!