Евродепутат: Нужни са 12 млрд. лв за ВиК, а дават само един

Северна Европа иска да сподели нови технологии с нас, каза Искра Михайлова
Обновена: 17 яну 2020 09:32 | 17 яну 2020 09:31,
117

Проблемът с водата за питейни нужди не е от вчера. За съжаление не е само Перник. Имаше проблеми при договаряне на първите оперативни програми, финансирани с подкрепа от ЕС. Говоря за 2005-2007 г. Още тогава отчитахме толкова високи загуби по водопреносната мрежа. Когато не сте инвестирали в една водопреносна мрежа в последните 15 години, тя е в още по-лошо състояние.
Още по темата

Това заяви евродепутатът и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова в "България сутрин", коментирайки кризата с водата от последните седмици у нас. Тя коства поста на вече бившия екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради безводието в Перник.

Министър от ден, а вече с вот на недоверие: Ревизоро притеснен

Правителството пък реши да отдели 1 милиард лева за създаването на мега ВиК холдинг, който да обедини всички държавни дружества.

"Това е стъпка встрани. Това е някакво действие, за да покажем действие. Не бих казала, че централизирането на проблема ще доведе до разрешаването му. Нуждите са 12 млрд. лева, ние говорим за един - какво правим?!", коментира Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да бъде ясно, че всяка инвестиция в сектора ще доведе до увеличаване на цената на водата. Но само ако това доведе до подобряване на качеството на услугата.

Искра Михайлова е на мнение, че Нено Димов е носил отговорност да следи за нивото и състоянието на водните басейни. Що се отнася до загубите по водопреносната мрежа, това е съвсем друга тема, категорична е тя.

"В 21 век да кажем, че нямаме вода понеже не вали дъжд, може би трябва да правим молебени, не е сериозно. Не направихме нищо да съхраним тази вода във водни конструкции. Нас ни наводнява Дунав, ние нямаме канали да отклоняваме вода от Дунав към нивите. Ако продължаваме да следваме събитията, тогава трябва да правим молебени", смята бившият екоминистър.

Вчера ДПС обяви, че ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, иницииран от БСП. Причината е провалът, според социалистите, в околната среда и водите. Михайлова посочи, че вотът на недоверие е един от най-тежките инструменти в демокрацията.

"При тази система на управление на водите в България, не само екоминистърът носи вина за водната криза в Перник. Този вот на недоверие трябва да провокира това да се разшири кръга на хората, които носят отговорност. ЕС единствено може да ни каже "вие не гарантирате правата на гражданите си", заяви евродепутатът.

Европа е в извънредно положение и с огромен бюджет за справяне с климатичните предизвикателства. Над 1 трилион евро ще бъдат отделени в следващите 30 години за "зелена" политика. Най-облагодетелствани трябва да бъдат страните, които все още използват въглища като основен източник на отопление. Сред тях е и България.

"Надявам се, че ще спрем с тази позиция, в която да се принизим и да хванем последния вагон на последния влак. Трябва активно да се включим в този процес. Цяла Северна Европа е готова с набор от технологични решения, базирани на принципите на "зелената" икономика. Те са готови да ги споделят с нас и не може да кажем "Не, ние ще си копаем въглища докато свършат". България ще трябва да се научи да използва и новите финансови инструменти - да участваме, а не да наблюдаваме какво правят другите", категорична е Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След криза ще бъде с електропреносната система. То не може 30 г. само да се краде от това, дето са го построили гадните комунисти и руснаци, без инвестиции, и всичко да не се скапе
106
0
 
0
 
! Отговори
рев и зоро преди 4 години
Приходите на вик за едно дружество за 10г средно идва три милиарда.Де са?
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кризата с тока кога ще се оправи,при нас плащаш ток за 220 волта а получаваш 36 волта дори и ел .уредите не работят крушките само мигат.Ел.мрежа също е толкова стара колкото и водната,същите стълбове същите жици.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Бай Тошо някой да ни е давал милиарди не само за поддръжката, но и за строежа на ВиК мрежата и язовирите? Не, нали. А водата беше 14 ст. Демокрацията и новите ни партньори от НАТО и ЕС ни превърнаха в бунището на Европа. Изнасяме си златото без пари и внасяме *** за горене срещу жълти стотинки. Ликвидирахме индустрия, енергетика, селско стопанство, внасяме храна, изнасяме деца
103
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересно госпожата как точно подпомага пълненето на европейският бюджет след като е толкова настървена за милиардите на европейските граждани, а страната и даже не внася и милиард в европейските фондове като даже и заплатата и не плащат, изказването и дали не е типично долнопробно нахалство?
102
1
 
0
 
! Отговори
Гост преди 4 години
С увеличението на цените и данъците вече се крадат милиарди,ако не виждате до къде води политиката,законите и постоянната липса на пари и имате желание да се раздавате и да си плащате,то скоро може вече да не сте между живите,но пък кой е казал,че да си жив е лесно?Докато има балъци,ще има и тарикати. Единственото нелечимо нещо е алчността и тя никога няма да бъде задоволена докато се робува на парите.Плащайте данъци да има какво да лапат политиците,че са бедни и гладни,на вас чакат.
101
0
 
0
 
! Отговори
Pro - staka преди 4 години
Всички се знаят и си вътят сделки .Няма ляво или дясно ,всички бачкат за личното си благо . Оня нов мишок Нено димов ще го въртят няколко години по съдилища и медии пред нашите очи и накрая като другия Валъо Топлото ще е оправдан.Народа да се готви да плаща сметката. Още вервате в приказки .
100
0
 
8
 
! Отговори
12 преди 4 години
Тая ляля парите за нищо ги няма12 какво?
99
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 4 години
До емигрантОт ДПС
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като са нужни 12 млрд. за ремонт на ВиК инсталациите, колко ли е трябвало да се похарчи по времето на соца за изграждането им от нулата? А нали като пишем колко много е направено по времето на соца, твърдят че не било вярно?
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 102 - за да постигнеш нещо в личен или фамилен план трябва да избягаш, но за това се искат "***", а не въпросът "да бягаме от България ли ?", защото като си останал там не си постигнал нищо за държавата си, само си мишкувал и си ЧАКАЛ някой да ви помогне, но да знаеш вече и за 500 г. никой няма да дойде на помощ, умните и смели нации сами си помагат, защото знаят какво трябва да направят и го правят ! От нас в България влизат всяка година по 4-5 млрд. свежи пари, а от вас там НИЩО !
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са злобни собствениците на ВЕЦ . А ви е удобно да харчите вода за пиене и да продавате ток на тройни цени. Вие сте овце, но ще ви дойде времето да си плащате за дяволъка.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Поздрави от въна ние, които не сме ги избирали тези какво... да бягаме от България ли, да отидем като свраки в чуждо гнездо?...
94
7
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
чудно ми е тези дето казват че ВЕЦ-те са проблема за безводието, как според тях работят тези централи??? пият водата ли? ами нали водата минава и завърта торбината и заминава, не отива в битието или да се изпарява, все едно да намалява въздуха защото има вятърни електроцентрали. абе мислете малко с тез тикви е. друг е проблема не са ВЕЦОВЕТЕ колкото и да ви се иска на някои...
93
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много крадат управляващите, много са некадърни също, не върви да се оправдават с БСП(които също много крадат и лъжат), обслужват се определени кръгове от фирми, които са неспособни да свършат работата, за която са наети, така е и с магистралите
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "До Ревизоро", ти си пр'осто една овца ! Каква вина имат вецовете бе мал'оумник, вината е в овцата, че не може да направи верният избор на управляващи, тя не спря да избира червени крадци и измамници да я управляват които само са научили урокът "аз не съм комунист" ! Развъдникът на овце от породата "българска тъ'поглава" се именува "България" !
91
0
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
Госпожата от коя партия е?Била и министър...Браво....Тя колата ,като се прекатури...-пъъътища мноооого!Само питам де...
90
2
 
12
 
! Отговори
До Ревизоро преди 4 години
Да се премахнат всички ВЕЦове, които черпят вода от язовири за питейна вода. Те са причинителите за безводието. Премахването да става с булдозери, а не с уговорки.
89
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овце, кога ще разберете, че това комунистическо правителство е най-крадливото от всички до сега управлявали ком'унета ! Крадат милиарди по най-различни счетоводни "гимнастики", до сега крадяха милиони, явно алчността им е станала много нагла и вече е с милиарди ! А кога ще има холдинг към финансовото министерство за трилиони, че както се вижда България е бездънна каца ! Овце сте и такива ще сте винаги ! Мизерията ви е най-подходяща !
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2-3 млрд. за саниране,2 млрд за хвърчилата на янките,но само парите бяха веднага преведени,а хвърчилата докато дойдат ще са вече от старо поколение,сега 2 млрд. за някакъв холдинг от типа"ремонт на ремонта на ремонта",но когато стане въпрос да се спаси детски живот са нужни не държавни пари,а пари изпросени от народа,също така за пенсионерите винаги"няма пари"държавата,те са свикнали да се хранят с"имитиращи хранителни продукти"!За овцата това е законно всекидневие,тя власт не умее да събори !