Сергей Станишев няма да се кандидатира за лидер на БСП

Президентът на ПЕС почерпи с традиционната си баница с късмети
21 яну 2020 14:48, Анисия Иванова
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът на ПЕС Сергей Станишев представи годишния си политически анализ пред журналисти по време на традиционната си баница с късмети. Според него настоящата година и новото десетилетие ще бъдат много интересни както за Европа, така и за света.

Думата на 2020 година ще е подготовка - подготовка за избори и ориентиране на политици към предстоящите парламентарни избори в България, смята той. Станишев посочи, че от значение ще бъдат и президентските избори в САЩ.

"Всички разбираме, че случващото се през тази година ще бъде повлияно много сериозно от изборите в САЩ. Страхът от потенциална нова икономическа криза, възможността от нови военни конфликти и популисткия лозунг "Америка на първо място" създават сериозен шанс Тръмп да бъде избран, въпреки че нещата не са решени“, допълни той.

Той коментира случващото се в политическия живот в България.

Според него сегашният вот на недоверие цели настоящият лидер на БСП да бъде преизбран и да се върви към модела "един вожд и членска маса". Той призова социалистите да се обединят и да станат реална алтернатива на ГЕРБ.

Лидерът на ПЕС заяви, че засега няма планове да се кандидатира за председателския пост на БСП тази пролет, въпреки че има достатъчно номинации.

И обясни, че отправя критики и прави анализ като член на БСП, който изразява загриженост. "Когато критикувам, не е за да искам оставка на един или друг лидер, а защото съм притеснен, че се повтарят грешките", каза още Станишев.

Искам да видя зареждащи за БСП избори, да се води дебат за бъдещето на партията, а не взаимно оплюване, допълни той. Станишев изброи притесненията си относно бъдещия вътрешен вот, което определи като голямо изпитание за БСП.

Според него едва ли правителството ще падне при вота на недоверие.

След десетгодишното управление на ПП ГЕРБ е дошло времето да се поеме отговорност и това ще се случи по естествен път на предстоящите догодина парламентарни избори, смята той.

"Не се състоя нито една дълбока реформа, която да даде нов облик на който и да е сектор. Все повече се управлява на парче, без цялостна визия заради протест на един или друг сектор. Проблеми има и в здравеопазването, и в железопътния сектор. Не можем да си позволим да се въртим повече в кръг и да искаме отсрочки и изключение от правилата. Следващите години ще бъдат решаващи за посоката и мястото на България в ЕС“, добави лидерът на ПЕС.

Според Станишев основният проблем на България в дългосрочен план ще продължава да бъде демографската криза и липсата на работна ръка. "Няма ли хора, няма вътрешен пазар, няма работна ръка, няма инвестиции“, посочи той.

Относно Европейския съюз Станишев заяви, че настъпват сериозни промени. По думите му България трябва да се подготви добре за това изпитание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Този *** нали иска да разруши България! Каза го в прав текст!Обяви се и за проджендърските закони.Защо БСП не го изхвърли?Да припомним,че майка му е една от създателките на т.нар. македонски език.Този има история в рушенето на България!
20
1
 
6
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
Жалко. Нинова ще продължи да громи БСП и е права.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пробва в ГЕРБ. Там ще го вземат.
18
0
 
5
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Явно си има някакво лоби , което все го бута насам- натам . Предполагам в ръководството на БСП знаят , че където и да присъства неговото име , това винаги ще им носи по-малко гласове
17
1
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Никъде вече няма да бъде избираем! Чао Серго!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е несъвместимо с комунистическия морал,другари!!!
15
4
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Партия със затихващи функции...Време е да се ориентират към историята.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой плаща за тази публикация? ЕС, ПЕСоглавците, Козяк или лично Съсела? Едва ли е той - прекалено стиснат е!
13
1
 
14
 
! Отговори
Що,бе преди 4 години
Ако го не е срам да се кандидатира.
12
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 4 години
ако може да издигнат девойката от снимката , мисля че ще е удачен ход....
11
3
 
14
 
! Отговори
Вутев преди 4 години
Тоа....,когатоо говори.....,гледайте на друга страна....Че ви излъже, като български бърз влак София -Варна,.......че ще пристигне навреме.
10
4
 
10
 
! Отговори
Само това остана!? преди 4 години
Та той ако е там даже като пълнеж пак ще вреди, а ако го изберат отново, БСП умира завинаги. Имат много *** да чистят като този, и не го ли направят, скоро власт няма да видят, ще драпат за жалките 4 %, че поне субсидии да вземат. Нито една свястна партия няма в България!
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Георги Гергов е верен на БСП, но два пъти повече на Борисов.
8
0
 
15
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Свинаря Гергов подгрепя Станишев!
7
3
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ще остави 5 години в Брюксел с голяма заплата да се върне в БСП смях в залатаза 10 години 4 му деца научиха чужди езици за наша сметка и едва ли ще се върнатв българия
6
1
 
19
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Уж една идеология, а два различни свята са Корнелия и Станишев!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той е шеф на ПЕС и така и шеф на Нинова и ще е луд, ако иска нейния пост, защото Нинова ще го избута.
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Станишев в момента държи заедно с Дпс Борисов на власт, неговите хора в БСП гласуваха и за Цацаров. Също и той върна БСП депутатите в пленарната зала, ако беше продължил бойкота на Нинова, без кворум и това крехко мнозинство да е паднало до сега правителството
3
5
 
15
 
! Отговори
БКП-ДС преди 4 години
На БСП не, но на ГЕРБ може, само почакайте да видите!
2
5
 
21
 
! Отговори
Гергей преди 4 години
На никой не липсваш.Сбогом, дано си щастлива. ...