Борисов: Готова ли е Европа за реакция на бъдещи заплахи за здравето?

Премиерът разговаря с шефа на Европейския съвет Шарл Мишел
48
Борисов: Готова ли е Европа за реакция на бъдещи заплахи за здравето?
Снимка: Правителствена пресслужба

Да бъде обърнато специално внимание върху готовността на ЕС за овладяването на пандемии и реакцията на държавите членки както при продължаващата пандемия, така и при бъдещите заплахи за здравето.

Това е призовал министър-председателят Бойко Борисов във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той е изтъкнал, че коронавирусът и въведените безпрецедентни мерки за овладяването му поставиха здравните системи под изключителен натиск.

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на редовното заседание на лидерите на 10 и 11 декември 2020 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред - COVID-19, климатичните промени, сигурността и външните отношения на Съюза, съобщиха от правителствената пресслужба.

В хода на разговора българският премиер изтъкна, че като особено важна за борбата с коронавируса се открои и необходимостта от осигуряването на доставките на лекарствени продукти, включително ваксини в рамките на Общността и от засилване на ролята на ЕС в глобалното здравеопазване.

Борисов подчерта, че достъпът на всички пациенти, както и на уязвимите групи до адекватно лечение, трябва да продължи да е във фокуса на продължаващите действия и съвместните усилия на страните членки при засиленото сътрудничество в Съюза и на международно равнище.

Друг акцент във видеоконферентния разговор бе постигането на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Очаква се ЕК да представи анализ на икономическите, екологичните и социални последици на ниво държави членки от предприемането на последващите мерки в посока начертаната обща цел.

"Необходимо е също да бъде включен и анализ на специфичните за всяка страна от ЕС ограничения и нужди за постигането на новите цели", отбеляза Бойко Борисов.

Министър-председателят посочи пред председателя на Европейския съвет, че предвид сериозната ситуация, в която се намираме заради пандемията, не можем да си позволим повече забавяне, затова следващата Многогодишна финансова рамка и Пакетът за възстановяване следва бързо да бъдат одобрени.

"Необходимо е да се положат всички усилия за постигане на съгласие възможно най-скоро, за да не излагаме на риск възстановяването на Европа и за да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства и програми, които са така необходими за икономиките ни, за продължаване на сближаването, повишаването на конкурентоспособността и заетостта", каза още премиерът Бойко Борисов.


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 месец
ЗА КАКВО ЛИ Е ГОТОВА ДЖЕНДЪРСКА ЕВРОПА?
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов: Готова ли е Европа за реакция на бъдещи заплахи за здравето? Е как ще е готова такава заплаха като него принуждава цяла европа да трепери (от срах ли, от гнус ли, неизвестно)
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е той щото е пример как да се овладее една криза и почна да прави умозаключения ама какво друго да прави вдичко му е наред в държавата
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** е гледал оня другия мерзавецц по телевизията как му диктува следващите стъпки. на бесилото предателска оттрепко.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите станали фашисти
39
1
 
14
 
! Отговори
Бочко е готов. преди 1 месец
Бочко е готов за всякакви кризи.

Има заделени чекмеджета за черни дни.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пу, да му се не видяло макар!
Аз пък, като видях част от заглавието си помислих, аха!
Борисов пита, готова ли е отсечката от новата магистрала Ботевград - Видин в участъка до Мездра, както беше обещано тържествено!?
Ми нищо не се чува по темата - ей го на, натрупа първия сняг, а багерите какво? Останаха изненадани?
На това Бойко му вика "успешно управление". Боже, прибери си вересиите!
37
1
 
2
 
! Отговори
do Христо Христов преди 1 месец
ами той гейтс "призова" богатите т.е. ЕС барабар с БГ да купи за бедните държави и да му налeят в джобчето всяка година милиарди, и да поемеме и разходи когато ги съдят зa ваксината, която знаем какво е, както и те де, но така им изнася щото не им пука за нас.
36
1
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ДНЕС СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ЩЕ РЪКОВОДИ ЕВРОПЕЙСКИ И СВЕТОВНИ ПРОЦЕСИ !!!
ДА ЗАМАЖЕ СВЕТОВНИЯ РЕКОРД НА ПОЧИНАЛИ В БЪЛГАРИЯ !!!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"да могат нашите граждани и бизнесът да се възползват от европейските средства"- знаеме за кои "граждани" говори,те са си на хранилка при него,че му осигуряват избирането и вечното властване, на наш гръб що не, а бизнеса отдавана го даде на неговите хора дет му пазят гърба и така векува а всички малки и несъгласни с него отдавна ги смачка.
34
7
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
комплексарите може да си го избивате на тиквата, но тиквата е по-стока от шарл мишел.
33
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ес овладява пандемиите - договаря с астра зенека цена на ваксината за африка 2-3 еврос, по-висока за европа, за да могат от фирмата да си избият разходите.

ПП. и в допълнение задължава държавите от ес да поемат разходите при евентуални странични ефекти.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пак ви пързаля, иска да каже готова ли е европа да атакува всички дет не искат да се ваксинират като опасни за здравето ни? щото на всички е ясно че ваксината не е изход,а лекарствата, и не всеки може да я изкара,и ще наруши стените на съдовете така че впоследствие ще си влачим други проблеми, освен това не е за всеки щам, и всяка година по два пъти, и както грипа не се е махнал така и короната с ваксина не става. Знаят го ама просто ни искат паричките, затова забраниха ефикасни лекарста и разработването на други и готвят разни закончета и вътрешни разпоредби насила да се ваксинираме.
31
1
 
14
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Мутрата от Банкя - в затвора !
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко е безпомощен пред красиви мъже.
29
2
 
12
 
! Отговори
Бойче преди 1 месец
Чух че Баце си купил нови чекмеджета. Дебелата хиена иска да разпределя и заделя евро кинти. Дорде Европа му дава пари,отърване от него няма!Както казва един негов фен ,,Само г-н Макаров може да го вразуми"!
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западната Европа е готова! :)))))))

България НЕ Е!
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ББ: Ъъъ, аз такоа, торта сахар имам тука...
Мишел: Борисов, чувате ли ме, Борисов?
ББ: Да бе, да, такоа, конграчулейшънс дет се вика.
Мишел: Господин Борисов, добре ли сте?
ББ: Баси и пандемията, бе Мишелче, деева бре дагуева с 200.
Мишел: Благодаря ви, господин Борисов, въпреки че не се разбрахме много.
ББ: Ае беги.
26
1
 
7
 
! Отговори
мен преди 1 месец
айде оставете вече Боко на мира. той си има сахер
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя пак ли се е паказвал пред света, срам