Избори 2021: Ще останат ли без глас хиляди българи в чужбина?

Машините ще спасят българските избори, смята Стефан Манов
24 мар 2021 09:46, Красимир Ангелов
53

Ще се стигне ли до хаос по време на изборите и ще успеят ли да гласуват всички българи в чужбина?

"Гласуването на българите в чужбина ще протече както всеки път - с доста трудности. А този път имаше огромен интерес, изразен чрез подадените заявления за гласуване извън страната. Знаете за скандала във Великобритания, където има ограничение от 35 секции, защото страната вече не е членка на ЕС. Това е и в САЩ, и в Турция", каза членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов за "България сутрин".

По думите му това ще доведе до напрежение и огромни опашки.

Още по темата
"Ще има хиляди хора, които няма да могат да гласуват и ще бъдат лишени от избирателни права. Нищо ново под слънцето след промените в ИК. Но за да не се облекчат нещата, ЦИК продължава да работи, саботирайки процеса, защото назначи 3-членни състави на СИК в редица държави зад граница. На други места, където има предложения на местните общности за по-големи състави от 7 или 9, не ги уважи, а остави минималния брой", допълни Манов.

Според него на места хората са готови да работят, а ЦИК отказва да облекчи процеса в чужбина и ще си носи отговорността.

"Беше докладвано предложение за населени места с доброволци, които са готови да бъдат членове на СИК. Проблемите, които ние срещаме с вота зад граница, са само един елемент от общата картина, която характеризира работата на ЦИК. Още на 24 февруари внесохме конкретен модел на протокол на СИК, но подобрен и във вертикален вариант", коментира още Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че таблицата за преференциите е абсолютно неизползваема.

"Изненадам съм от председателя на РИК-25, който доста плахо спомена за машините. Насърчавайте активно и енергично избирателите на СИК да гласуват с машина. Машините ще спасят българските избори. Ако хората използват това устройство - ще гласуват за секунди. Обработката на данните е с един клик в изчислителния пункт РИК. Но вместо ЦИК да максимизира ползването на машините като ефект за бързината на процеса, тя затормозява с протокол, който вкарва хората в грешки", категоричен бе Манов.


53
Още от Политика
Избори 2021: Няма много желаещи да обикалят с мобилни секции
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
пепи преди 3 седмици
Митове и легенди за 2 милиарда евро от имигранти . Бях три години в Испания и не познавам такава личност . Която да е превеждал такива пари .
49
0
 
3
 
! Отговори
ГЗомиещБършещПерсонл преди 3 седмици
Никакъв 1 млрд. €, не внасят емигрантите - миналата пролет ги изгониха, като мръсни котетета заради коеида и половината си се прибраха голи, боси и бременни. Под 300 млн. са преводите за миналата година.
48
2
 
4
 
! Отговори
Нахалниците преди 3 седмици
Трвбва да се забрани гласуването в чужбина за хора, които не пребивават годишно поне 6 месеца в България! Откъде накъде някой, който от 30 години живее и плаща данъци в Турция или Америка ще ми определя, кой мен да ме управлява тук. Тези хора си имат друго основно гражданство и си гласуват по него, я за Байдън,я за Тръмп, я за Ердоган! Все едно децата ми, които отдавна си имат други семейства и жилища, да ми казват какво аз да си готвя в моята къща! Откъде накъде??
47
1
 
2
 
! Отговори
Тц,тц преди 3 седмици
Не го разбирам това постоянно цвилене покрай избори! Хора, които са емигрирали в чужбина, ако имат желание нищо не може да ги спре да гласуват даже и на 500 км от дома,след като са избягали на хиляди км от България.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може ...но и тук не грамотните ромове не плащат осигуровки и решават съдбата ни
45
2
 
2
 
! Отговори
ЗАДГРАНИЧНИ преди 3 седмици
вие от Чужбината, като сте толкова допринесли за България с тези 2 миларда, КЪДЕ ПЛАЩАТЕ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До пепи

А в Родината каква е.
60 процента пенсионери
20 процента роми
10 процента чалгари
Не си измислям виждам по улиците.
43
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
До Анонимен 36
Ами внасят в бедната Родина над 2 милиарда на година чиста пара
ето така.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 40
Каскета е донесъл от чужбина много повече пари в икономиката на бг
от колкото ти си произвел докато не си излизал и мил чинии.
41
2
 
1
 
! Отговори
Vako преди 3 седмици
Да със сигурност както винаги.
милион са минимум там българите.
Нали ако гласуват ще развлят сметките .
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
Държавата по 1 стотинка на никой не е дала! Всичко, което сме си направили сме си го направили сами! От къде накъде ще плащам данъци на тая държава!

а парите за инфраструктура, за полиция, за армия откъде идват бе каскет? Ти какво си направил за държавата като си заминал да миеш чинии в Италия?
Стой си там и няма да ми казваш как аз ще живея в България..
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще има хиляди хора, които няма да могат да гласуват и ще бъдат лишени от избирателни права.

да дойдат да гласуват в България щом толкова много са загрижени.
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Националният ни спорт е мрънкането за щяло и нещяло. Вечно сме недоволни. Вечно някой ни е длъжен, най вече държавата. Държавата по 1 стотинка на никой не е дала! Всичко, което сме си направили сме си го направили сами! От къде накъде ще плащам данъци на тая държава!
37
1
 
7
 
! Отговори
БАБИКЯН преди 3 седмици
КРАЙНАТА ЦЕЛ НА ИЗБОРИ 04.04 е да не може да се състави правителство и фигурантът да си назначи частно правителство на Черепа, защото на Румбата след януари 2020 година ще му трябвата много пари за адвокати и ... други неща, то да правиш метеж не е шега работа, някои държавни глави по света бяха направо разстреляни при опит за преврат или метеж
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българите са в чужбина по СОБСТВЕНО желание.Никой, никога не ги е гонил.И как по-точно подпомагат нашата икономика, след като плащат данъците си там???
35
2
 
9
 
! Отговори
Така е преди 3 седмици
целия зор с машинното гласуване е за да може БСП то да вземе властта и ДБ да влезнат в парламента. За Кремъл е важно да елиминира ГЕРБ. Важно е също да махне Гешев, и сложи правилния главен прокурор, защото ГЕРБ ще изчезне щом Боко бъде вкаран в затвора. Боко е човека на Щатите и ЕНП в България. Всичко друго е резидент на Кремъл.
34
9
 
1
 
! Отговори
наивници преди 3 седмици
Бе крайната цел е да спечели Бойко Борисов бе, не го ли разбрахте вече?
Вижте че няма и предизборна кампания - всичко е решено!
Така беше при Тодор Живков. Отиваш да гласуваш задължително.
Разбира се, гласуваш задължително за Тодор Живков.
И сега ще е така, независимо за кого гласувате...
33
3
 
4
 
! Отговори
до 28 Ако преди 3 седмици
Ако смяташ, че с машини се решава въпросът ви за влизане в Народното събрание, да приемем, че паследните 3 избора са били фалшифицирани и Радев фигурантът моментално да напусне поста си, Баце си отива след 04.04 и веднага евродепутатите включително МИЛИОНЧЕВА И РАДАН да се връщат, само вие от БСП-то с проДай България търкате тази тема
32
2
 
2
 
! Отговори
ДО 23 преди 3 седмици
четеш ли си написаното, а може би нямаш представа, броим се по ИНТЕРНЕТ, като един човек, напр. аз пиша за цялото ми домакинство, което на този ми адрес е 5 човека, значи когато няма и адрес един човек може да събере и на 50 и на 500 гласоподаватели, машините по-лесно се манипулират отколкото бюлетините, но нали ВЪВ ВСЯКА СЕКЦИЯ ИМА ОТ ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКИСТИ, ВОЛЯ да гледат и да броят, освен това значимите партии имат и застъпници
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обществена тайна е че тия в чужбина са 70% от тъмничките ни сънародници. Айде няма нужда те да определят какво ще става тука.