Теменужка Петкова обвини в лъжа министър Андрей Живков

Според нея е имало политика в областта на енергетиката
27 май 2021 18:30, Петя Славова
49
Теменужка Петкова обвини в лъжа министър Андрей Живков

Лъжа е, че не е имало политика в областта на енергетиката. Който говори неистини, ще понесе своята отговорност.

Това каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова по време на изявление в централата на партия ГЕРБ, предаде БГНЕС.

"Днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков даде обстоен брифинг. В рамките му бяха изречени поредица от неистини, които целят не това тези хора да са полезни на обществото, а само да се всява паника и да се правят внушения", заяви Петкова по повод на изнесената информация от Живков, че енергийните дружества, които са под шапката на Български енергиен холдинг, са напът да попаднат в дългова спирала.

Тя посочи подробно кой, кого и как се опитва да заблуди.

"Първата и най-съществена лъжа, която чух, беше свързана със статута на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Г-н Живков изрази съмнение и опасение, че БЕХ, вместо да участва като холдинг в развитието на определени проекти, той се е превърнал в холдинг, който финансира дъщерните си дружества и не решава трайни проблеми, а решава моментни проблеми. Това, което бих препоръчала на колегата е да прочете устава на БЕХ и да види, че БЕХ не е оперативен холдинг, той е финансов. Неговата основна задача е да подпомага финансово своите дъщерни дружества. Това е записано в устава на БЕХ, така че той върши своята работа", каза Петкова.

Петкова определи като лъжа твърдението, че през последните години в Министерството не е имало политика в областта на енергетиката.

"Груба лъжа. Манипулация и бих казала, направо небивалица. За радост оценката за това каква е политиката в даден сектор в нашето управление се дава не от служебните министри, а от международните рейтингови агенции. Препоръчвам на колегите от служебния кабинет, по-конкретно колегите от енергетиката, да прочетат оценката на Международната кредитна агенция "Фич" на БЕХ", призова тя и добави, че "Фич" е повишила кредитния рейтинг на БЕХ два пъти през тази година – на 1.03 и на 11.05.

Бившият министър посочи, че енергетиката е изключително важен отрасъл, който е пряко свързан с националната ни сигурност.

"Всеки, който си позволява да говори неистини и небивалици, и да въвежда в заблуждение хората, трябва да знае, че ще понесе и своята отговорност", коментира тя.

Петкова и друго твърдение на Живков, а именно, че енергетика е едва ли не във финансов колапс.

"Колегата без да посочи някаква конкретика или числа обясни как едва ли не държавната енергетика е във финансов колапс. И понеже аз за разлика от колегата не работя по слухове както той, а работя единствено и само с факти и документи мога да предоставя официална информация, която съм изискала от БЕХ в рамките на последните дни на нашето управление. Тя съдържа цялата информация за всяко едно дружество в рамките на групата на БЕХ и за самия БЕХ на консолидирана база за неговото финансово състояние от 2014 до 2020", каза тя и добави, че тази информация вече я е предоставила на Живков в деня, в който Живков е поел ведомството.

"Към 31 декември 2014 БЕХ, когато ние поехме управлението на страната, беше на загуба в размер на 274 млн. лв. Към 31 декември 2020 г. БЕХ на консолидирана база е на 280 млн. лв. печалба. Не знам какво ще стабилизира колегата Живков, но му пожелавам успех.

Да се говори и да се лъже безогледно, че държавната енергетика е във финансов колапс, това е нещо, с което не мога да се съглася и българските граждани трябва да знаят истината", коментира Петкова.

Тя посочи като друга голяма лъжа твръдението на служебния енергиен министър, че НЕК също е във финасов фалит.

"През 2014 г., когато ПП ГЕРБ пое управлението на държавата и поехме сектор "Енергетика" - да , НЕК беше на 586 млн. лв. загуба. Това е доста сериозна загуба, която се преодолява с много усилия, с много промени – законодателни и организационни. Към 2020 г. НЕК е на печалба в размер на 46 млн. лв.", отчете Петкова.

Тя коментира и засегнатите от Живков ТЕЦ – "Марица 2" и мини "Марица-Изток". Според нея служебният министър е изкривил цялата информация, с която разполага и не се е запознал с трайната политика на ЕС, свързана с постигане на основната му цел – климатичната неутралност до 2050 г. и да разбере каква е позицията на съюза по темата.

Петкова опроверга казаното от Живков и по темата "Балкански поток".

"Тук колегата изрази обосновано предположение или съмнение, че проектът ще се изплати в рамките на 10 г. Тук не трябва да има никакви обосновани съмнения, а да седнат и да прочетат какво пише в европейските директиви, какво пише в регламентите и да проверят дали „Булгартрансгаз“ е спазил тази процедура. Аз гарантирам, че процедурата е спазена до последната буква на европейското и национално законодателство", коментира Петкова и добави,че КЕВР е приела норма за възвръщаемост, като в нея са посочени какви трябва да са приходите и разходите, за да се върне инвестицията в рамките на 10 г.

"И другата голяма лъжа, която чух е свързана с това как през последните 20 г. г-н министърът е чул слухове, че по отношение на проекта IGB не се прави нищо и те сега са влезли в страхотна комуникация с изпълнителя и нещата ще се случат. Работата по слухове се превръща в запазена марка на това служебно правителство. Но единствено, с което се съгласих с колегата служебен министър, че те имат кратък хоризонт", каза тя и изрази надежда в това време те да си свършат работата, за която са назначени, а имено да проведат честни и прозрачни парламентарни избори, а не да стабилизарт сектори, които не се нуждаят от такова нещо.


49
Още от Политика
Радев: Затварянето на очите на ДАНС е причината чужди шпиони да действат у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кака теменужка на престъпниците - дружка
36
0
 
0
 
! Отговори
сложете преди 3 седмици
теменужника до боко и в затвора-,,цвай гугуткен на керемиткен,,
35
2
 
4
 
! Отговори
До нушка преди 4 седмици
Нуше на теб ли да вярвам, на очите си ли,на ушите ли,най вярвам на портмонето,че като отида да плащам ток, вода, телефон и портмонето ми вече е празно.стига с тия ваши лъжи.ошушкахте ни до края.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая е за затвора ,нали на документи на стринке
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Задължително Калинка Теменужкова , заедно с Тиквата, трябва да влезе в затвора.
32
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Или гласувате за ГЕРБ и държавата остава финансово стабилна, или оставяте БСП на власт отново да ни вкара във финансова криза. БСП не са надживели идеята за централизирана икономика, защото това са същите 50-60г хора обучавани от социалистическата държава в управление на социалистическа държава.
31
9
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 4 седмици
Работа на зеления чорап.Така както е настроил в Парламента всички да са.срещу.ГЕРП сега е заповядал на предизборния си.щаб да обвиняват ГЕРП в корупция.Неговите са невинни-Бобокови, съветника му с джипове те и.той.Самия зелен чорап с.апартаментите.на Деса и той невинен,драпа за кокала да минат 10.години и да изатече. давността.Папата му казал ,дявола влизал през джаба.В неговия джоб влизат 15 000 дявола за да ни съсипе живота.
30
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ще трябва да плащаме яко заради гербавите
29
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За времето на управление на ГЕРБ България изплува на повърхността финансово. Сега ще се разхвърлят събраните пари на държавата, пари, които големите корпорации ще ни вземат, пак ще потънем финансово и ако има балъци политици, които да дойдат на власт пак да ни изтеглят на повърхността за 10-20 г, ние пак да дадем след 10-20 г властта, на големоустите с ръце в зад-ни-ка и така докато ум-рем.
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Еми като гледах как му ръкопляскат и с викове - "остани Баце, без теб какво ще правим", ми е ясна картинката :)) Ама това се отнася за всички докопали се до кокала :))
27
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква е тая политика че за 11 години я не видях.. ебахте мамата на всичко
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Новият министър е прав. Тази обаче колко е нагла и ***... Сложиха ги за бушони и още не са разбрали.
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Съдбата на КТБ била решена на ТАЙНА СРЕЩА по време НА ДОМАКИНСТВОТО на СЛАМЕНОТО човече Роско Листчето с Цацата и гуверньора на БНБ.СРЕЩА, осъществена 10 ДНИ ПРЕДИ НЕЖНАТА акция / АТАКАТА на Банката от цацаратурата.
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ай стига вече с тая увяхнала китка
23
2
 
12
 
! Отговори
Marica преди 4 седмици
Много я бие тока теменужката.
22
5
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 4 седмици
Теменужка,на теория добре звучи но на практика като всички знаем каква организирана престъпна група е ГРАБ кой ли вярва на лъжите ви?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 19Все некой требва да го защити, нарочили са го, виноват за всичко лошо случило се през последните 30 г., направо тиранин и диктатор :)) Това че нема мозък е друг въпрос :)
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ШАЙКАТА НА ФИГУРАНТА СА - ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ И ПРОПАГАНДА- ТИА ЗА 2 МЕСЕЦА ЩЕ СЪСИПЯТ БЪЛГАРИЯ.
19
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И тая изплува да защитата тиквун.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Енергетиката се държи от червените, не е тайна за никой :)) Имаме чехи и т.н.... дето уж са собственици, ама работата не е проста, трудно е за смилане от простолюдието :) Винаги могат да те направят на кайма в БГ, просто български ценностти :)))