МВнР с предложение за промяна в Изборния кодекс за българите в чужбина

Искането е да може да се гласува по пощата с активна регистрация
23 юли 2021 20:24, Петя Славова
53
МВнР с предложение за промяна в Изборния кодекс за българите в чужбина
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че МВнР ще предложи промени в Изборния кодекс, които да подобрят изборния процес и да позволят на българските граждани в чужбина да гласуват по пощата с активна регистрация.

Стоев даде брифинг за медиите, на който бе направен анализ на вота зад граница на 11 юли 2021 г. и бе представено актуалното състояние на отношенията с Република Северна Македония.

"За първи път, откакто участвам в организиране на избори зад граница, МВнР не е упреквано, че не е изпълнило ангажиментите си. Благодарност към всички, които имаха отношение към изборния процес в чужбина – към доброволците, нашите колеги от задграничните представителства, които положиха непосилен труд, към колегите в Централно управление и от други администрации, към техническите лица“, заяви външният ни министър.

На 11 юли за вота зад граница бяха разкрити рекордните 782 избирателни секции в 68 държави. Подчертано бе, че огромният им брой доведе до сериозни затруднения в организацията на вота, включително свързани с доставката и връщането на машините за гласуване и изборните книжа.

"МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина. МВнР е институция, която е призвана да защитава националните интереси на българската държава и на българските граждани в чужбина“, категоричен бе министър Стоев.

Той изтъкна, че организирането на избори е демократичен процес, но има цивилизован начин, по който това да се случва, и който се практикува от мнозинството държави-членки на Европейския съюз.

Затова в анализа на вота от 11 юли, който МВнР ще изпрати на ЦИК и на Народното събрание, сред предложенията ще бъдат както гласуване в чужбина по пощата след активна регистрация на желаещите да гласуват, така и създаване на Районна избирателна комисия „Чужбина“.

Стоев подчерта също, че предстоящите президентски избори ще създадат пред МВнР сериозни предизвикателства, свързани с кратките срокове, очаквания голям брой секции, както и от човешки, финансов и технически характер. Според анализа на МВнР за предстоящите избори за президент и вицепрезидент прогнозният брой автоматично разкрити секции зад граница, съгласно сега действащия.


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
hartieno glasuvane v plik po postata e udobno i eftino za vseki chovek ot bg naroda, sasto i za kasata na bg narodnite pari. swizerland praktikuva podobno dopitvane do naroda si i glasuvane po niakolko pati v godinata za razlichni temi i reshenia. da ste chuli reklamacii ot tesi hora? doktor-laboranta ot bern ne vi li e kasal?
51
0
 
0
 
! Отговори
***= гащи преди 1 месец
...
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
турската измeт е навсякъде в коментарите. Но... и на вас ще ви дойде времето и ще бягате със запалени ***.
49
0
 
0
 
! Отговори
От чужбина преди 1 месец
Относно "плащането на данъци в родината". В бг-то, освен държавните служители, почти всички останали се осигуряват на минимална заплата, колкото и да получават действително. Това на жаргон се нарича "келешлък", а в нормалните държави - укриване на данъци.
48
0
 
0
 
! Отговори
От чужбина преди 1 месец
Крепостите селяни в бг-то, не сте ли чували за свободното движение на хората? Това е право на всеки свободен гражданин. И не влиза в разрез с правото на гласуване където и да се намираме.
47
0
 
1
 
! Отговори
аноним преди 1 месец
толкова сте смотани че едни избори да фалшифицирате чалгари не можете като хората!!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
Купувач на гласове преди 1 месец
Идеално. Моите купувачи ще ги регистрирам на адрес в чужбина и ще ви изпратя писмата Супер.Забележка- знаем за скандала в Германия за фалшиви адресни регистрации на нашенци с цел източване на помощи за безработни от немската осигурителна система.Разкриха ги сред 5 години .
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И по пощата няма как вотът да е купен?Хайде де.Машините щяха да са решение срещу манипулации.Че защо и българите в България да не могат да гласуват по пощата тогава?Какви са тия задкулисни игри.Ама при зеления чорап всичко може.
44
1
 
2
 
! Отговори
Гилгамеш преди 1 месец
Какъв е проблемът да се гласува по пощата и защо не се заимстват модели от други държави, където се гласува без драми и трагедии? Толкова сложно и скъпо ли излиза? Защо не може да се гласува през смартфон, както е навсякъде по света и възможностите за манипулация на вота са нулеви? Трябва ли всеки да ходи до урна под строй и час, вместо да свали едно приложение и да се гласува за 10 минути? Какво още трябва да се случи за да престанем да угаждаме на анадолските псевдоизбиратели? Защо? И докога?!
43
3
 
3
 
! Отговори
Моля, преди 1 месец
До Радев--Уточнете за какви безплатни привилегии става въпрос!? До този момент нито аз ,нито някой от семейството ми е получил и една стотинка от държавата. Изтупват ни непрекъснато като брашнян чувал за данъци,такси,осигуровки,застраховки и разни други,без да получаваме насреша нещо. От събраните от залъците ни пари управниците си раздават милиарди,а НАРОДЪТ ни загива от бедност,липса на мед.помощ и безнадежност! РОДИНАТА ни върви към закриване,но за огромно съжаление на никой не му пука!!!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има подвижни урни за селищата без канализация.
41
1
 
2
 
! Отговори
Ам'чи тъй де преди 1 месец
Наистина, най-добре през градската канализация... ..аз като ходя до тоалетната, всеки път подавам глас...
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще гласуваме през тоалетната чиния. Бойко Рашков ще анализира всеки един фекалий и ще представи изборни резултати 2 дни преди ЦИК.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умниците, дето твърдят че при ГЕРБ се крадели 10 милиарда всяка година, да покажат "неоткраднатите" 1.67 милиарда, пропорционални на последните два месеца. Ако не ги покажат, значи сега те са ги откраднали.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До bg-uk Българските роми са предимно в UK. Та като гледам и ти си един от тях
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре да гласуваче по телепатия. Всеки ще гласува мислено, а суперекстрасенса Бойко Рашков ще отчита гласуването. Чиста работа, какво ще се мъчим и ще харчим излишни пари. За не повече от 10 милиона Рашков ще преброи всички телепатично подадени гласове. Честна дума.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да ми каже къде и в коя друга държава се разрешава да се гласува извън нейната територия!
35
1
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
На мен еникой нищо не ми праща от чужбина. Вие като си пращате парите те са да ви покриват кредите или на роднините.. иели на децата са. Да не ги пращате на мен или на Аврамбакама? Пращали пари!!! Не ги пращайте! Ама идвате да си правите зъбите в България, но осигуровки не плащате. Не плащате и данъци. Не плащате нищо.Никой не ви е накарал на сила да отивате там. Върнете се и променяйте живота в Б-я. То така на 4000 км. лесно се дава акъли. Вие сте продажници. Еничариииииииии!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Директно по водопроводната тръба им дайте да пускат гласовете си. То бива бива св инщи наа ама вашето минава всякакви граници!!! Как ще гласуват по пощата като така се дава стимул да се купуват гласове и директно ще ги пускат пред бракониера на гласове. Ще десне някъде и ще пуска писмата от ваше име - след това веднага парите в ръцете. Нали така ще се даде картбланш на масово подменяне на вота? Който има задължения може да си ги уреди като си продаде гласа. Те преди снимаха бюлетините за кого гл
33
3
 
9
 
! Отговори
:-) до BG-UK преди 1 месец
БВП на България е 100 млрд. лв. Вие колко пращате? 2-3 млрд.? Второ, точно емигрантите гласувахте за чалгаря Слави и благодарение на вас ИТН е първа партия.