Излъга ли Слави Трифонов за избора на Пламен Николов за кандидат-премиер?

От ИТН може сами да си гласуват кабинета, ако депутати напуснат залата
Обновена: 2 авг 2021 08:50 | 2 авг 2021 07:00, Анисия Иванова
245
Излъга ли Слави Трифонов за избора на Пламен Николов за кандидат-премиер?
Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов е излъгал за избора на Пламен Николов за кандидат-премиер в статуса си в петък вечерта, че номинацията е от преди 12 дни. По-тревожното е, че от “Има такъв народ” са крили до последния момент името на кандидата за министър-председател, категорично заявиха пред “Труд” високопоставени източници, близки до президентството.

Според тях първите индикации, че приемащият от Румен Радев мандата няма да е Петър Илиев, са дадени от ИТН във вторник надвечер, но без да има конкретика. Друго име, освен на Илиев, не е било споменавано пред
т. нар. партии на протеста до петък следобед. Близки до Радев отказаха да коментират кога самият президент е научил на кого ще връчи папката с проучвателния мандат в 17,00 часа в петък.

Още по темата

“Единственото име, което е коментирано с ИТН за премиер, бе това на Петър Илиев. Първо сутринта, а след това и по обед. Аз лично видях и разбрах, че Пламен Николов ще е кандидат за министър-председател при стриймовете от социалните мрежи, когато той, заедно с част от сценаристите излезе от подлеза пред президентството”, заяви пред Мария Капон от “Изправи се. Ние идваме”.

Пръв за изненадата в тяхната коалиция, че мандатът се връчва на Пламен Николов, а не на спрягания Петър Илиев, разказа още в петък адвокат Николай Хаджигенов, а от “Демократична България” също бяха категорични, че са били държани в неведение.

“Честна дума, какво повече да ви кажа?”, каза вчера Филип Станев на въпрос на БНР, че Пламен Николов е бил номиниран за премиер от поне 12 дни. И допълни: “Крайно време е политиката в България да престане да се прави по начин тип битак”.

Независимо от изявленията на ИТН, и в двата почивни дни от ДБ и ИБГНИ потвърдиха, че не са търсени за последващи разговори от “Има такъв народ”. Крайният срок за връчването на мандата, 7-дневният срок по Конституция, e в петък до 17.00 часа. Тогава кандидатът за премиер Пламен Николов трябва да връчи на президента състава на кабинета.

От БСП дадоха добронамерени заявки, че продължават разговорите с ИТН и дори във вторник очакват да обсъдят подробности около програмата с Николов.

Социалистите обаче все по-настойчиво искат да чуят и проектосъстава на правителството на ИТН, защото ще вземат решение за подкрепа след заседание на НС на БСП. На “Позитано” 20 все още нямат решение за подкрепа. Според информация на “Труд” там са започнали разписване на варианти за начало на преговори за програмно правителство, при положение, че третият мандат бъде връчен от Радев на БСП.

Вариант за получаване на трети мандат обсъждат и хората на Мая Манолова, но сами признават, че са най-малката парламентарна група и би било по-логично мандат за кабинет да се връчи на група с по-голяма електорална тежест.

“Единственият шанс, който виждам оттук нататък, е Слави да излезе, да определи някакъв хоризонт за управление и да направят правителство, защото пред страната има неотложни въпроси. Ние няма да участваме под никаква форма, дори при гласуването ГЕРБ-СДС ще излезем от залата, за да могат да си направят правителството. Защото след трети избори ще бъде още по-невъзможно да се направи правителство”, каза в коментар за евентуалното гласуване в зала лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Котел през почивните дни.

Ако депутатите, но не само от ГЕРБ, напуснат залата, но дотолкова, че все пак да има регистрирани 121 депутати, то правителството на ИТН може да бъде изгласувано с 61 от гласовете, а останалите да гласуват шарено с против и въздържал се. ИТН имат 65 депутати.


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера Борисов каза друго. Няма да напуснат залата. Ще гласуват против.
227
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славчо-Главчо е кукла на конци,марионетка. Говори, каквото му напишат. Даже не може да научи наизуст ролята си .
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А продавачът на джапанки идва с идеи да превъзпитава Суверена... той бил философ и щял да ни учи на сисциплина! А щи ти нее бъ маиката про ста?
225
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" ... Слави да излезе и определи някакъв хоризонт .. " Е до там ли я докарахме, някакъв сме.шко правач да ни определя хоризонтите. На мен и жена ми, аз съм инженер тя е физик. Децата ни са отличници. Нямам думи!
224
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славчоу голям срам си бабиннема такъв позор кат тебе
223
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петък в пет???? Завера ли е що ли ??? Другаря се радва ама да не е за кратко,прозирате всички участници!!! Един преврат като хората не можахте да направите!!! Комунисти кво да ги правиш!
222
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НаблюдателТе хората в миналото, са живяли не повече от 30-40 г. , даже 40 години са били много и рядко са ги доживявали, преди да открият антибиотиците , също голям процент не са доживявали старост.
221
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НаблюдателТова е било традиция в миналото, не само в Египет, но дори в Европа има такива удължени черепи, по специален начин са ги удължавали с платнена лента, още докато детето е малко , други пък в Азия и Африка са имали навика да си удължават шията с метални гривни и се е считало за голяма красота и т.н. , това са останки от древни традиции!
220
1
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Тези ще направят невъзможното да реабилитират Бойко...Сякаш нарочно го правят!
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Наблюдател Маркуча премина 40 години отдавна. Вече е на 55 почти.
218
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Дългия всичко е rampampam.
217
2
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
А бе, не забелязвате ли колко е удължен черепа на Чалгаря ? Всички египетски фараони са с такива черепи . Известно е , че повечето от тях са сифилистици или болни от страшни болести-умирали са на около 30-40 г. В удължената част на главите им открили празно пространство , т.е. главите им са били нещо като балон. В главата на Чалгаря има само чалга и.......кой знае колко болести!
216
10
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 1 месец
Плюват го, значи не плаща на журналистите. Помните ли фазата "Нахранете журналистите" казана от един политик на статуквото?Преди парите се взимаха от народа и се деляха между журналисти и политици. Славчо им каза НЕ. Харесва ми. Другия път ще гласувам за него.
215
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави си е осигурен за няколко живота. Българите са прецакани отвсякъде.
214
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави каза - няма порции. И като настана една плювалня срещу него , няма спирачка. Как така без порции за олигархията?
213
6
 
5
 
! Отговори
К Костадинов преди 1 месец
Утре хунтата ще си назначи ново правителство със новите клоуни.Доган,Борисов,Пеевски,Гешев,отново са на власт благодарение на Слави Трифонов на когото повярвахте
212
3
 
14
 
! Отговори
Абсурдистан преди 1 месец
Какво демонстрира Слави с тази досадно намръщена ,кисела и сърдита мутра от дивана ? -някак благоволи негово величество между тоалетната и обяда да се покаже на жив запис ,само за да опровергае слуха ,че е умрял !
211
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
заменяме пожарникар за чалгар,е нема що
210
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нови избори няма да има - на някой им светна че слави е поредното яне- и сега се чудят на къде да ходят защото следващото пранителство ще е с мандата на слави и ще командват пак герб- така ще залъгват народа за да улегне - стригането пак ще започне - никой не може да помогне на народ дето няма глава на раменете си- жалко е но това е истината- така че не се знае дали ще я има българия след 4 години
209
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави просто преметна милиционерите, при това много елегантно. Цялата милиционерска пасмина, подведени от "агентурната" информация на вестник 24 ДС и Петьо ДС Блъсков, дружно плюеха по барбадосеца и сега не могат да преглътнат, че бяха ловко преметнати от ИТН. Настоящата статия е поредният слух, пуснат от милиционерските мекерета. Високопоставени източници... Дрън, дрън...