Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност

Ако не стане, служебният кабинет ще е с вързани ръце, обяви президентът
Обновена: 16 авг 2021 20:16 | 16 авг 2021 20:00, Красимир Ангелов
318
Радев: Актуализацията на бюджета е въпрос от национална сигурност
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравната и мигрантската кризи ще доминират обществения ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната, за да могат обаче тези пари да достигнат до болниците, до граница, до пенсионерите, Народното събрание трябва да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Не постигнахме консенсус, заяви президентът Румен Радев след заседанието на през днешния ден.

Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води единствено в НС. Аз обаче считам, че това е въпрос, касаещ националната сигурност, категоричен е държавният глава.

Още по темата
Той посочи, че ако 46-тото Народно събрание бъде разпуснато без да актуализира бюджета, няма да има средства за медиците, няма да има средства за програмата 60/40, няма да се изплаща месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст и няма да има средства за границата. Освен това по думите му МВР ще бъде в невъзможност да покрива разходите за издръжка и персонал, няма да се изплаща пълния размер на енергийните помощи.

"Няма да има индексация на пенсиите и стотици хиляди пенсионери ще останат под прага на бедност", заяви Румен Радев и продължи:

"В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на свой гръб", подчерта той.

Държавният глава коментира и темата за полицейското насилие след публикуваните кадри за бой над протестиращи по време на протестите миналото лято.

"Полицейското насилие над цивилни граждани е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, както и решението на служебния министър на вътрешните работи да провери досегашните проверки за разследването на този случай.

В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност", заяви Радев.

По думите му на всичко случило се трябва да се реагира като демократично общество, "което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите".

"През септември очакваме посещение на мониторинговата група за демокрация към Европейския парламент. България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона. А не тази репутация да бъде поставяна под въпрос. Отговорността за насилието трябва да се реализира в съответствие със закона", завърши президентът Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
3
 
! Отговори
Ana преди 2 години
И за кой да гласувам сега?? Толкова не ми се е повръщало отдавна. Кой е " най - малкото зло?"
271
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев изхарчи парите от магистрала Хемус и вече се чуди от къде ще му дойдат още готови пари.
270
2
 
23
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Къде видя сигурност бе, фуражко ? Ти вкара Родината в клозетна яма - вони отвсякъде ,където се покажеш ! Марш на село, недодялан фа.т.мак !
269
0
 
5
 
! Отговори
Боев преди 2 години
Само така, веднъж завинаги ще приключим с комунизма , макар и 31г по-късно и с цената на поколения лъгани и оставени да мизерстват. Да живее свободна България!
268
10
 
1
 
! Отговори
Боев преди 2 години
Призовавам мониторинговата група към Европейския парламент през Септемрви да констатира, че България е по-скоро латиноамериканска демокрация, и африканска република отколкото европейска. Така ще развържат ръцете на ген. Радев, да впрегне военната мощ във връщането в държавната хазна на откраднатите блага от престъпниците от ГЕРБ. Въздаване на справедливи присъди за цялата тази *** и осветляване пред целия народ на центъра на власт , който раздава порциите. Само така веднъж завинаги ще приключ
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баш па актуализация някаква на някакъв бюджет па да е толкова важна, ще каже човек, че са спрели парите я за грипени, я за купуване на избори. Какво па толкова да му е важно на бюджета.
266
0
 
28
 
! Отговори
кво стана преди 2 години
Кво стана бе, ***, май сам падна в капана. Който гроб копае, сам пада в него. Всичките ти действия от 5 години насам се връщат като бумеранг към тебе. Който не знае накъде върви, отида там ,където не иска. А ти си абсолютно неадекватен, не си в час със събитията, никой от европейските фактори не те признава за политик, нямаш авторитет. Нямаш авторитет и сред обществото, как ще управляваш кризи и то не една? Цяла лято говор, че само служебен кабинет ще оправи нещата, сега защо не искаш? Гл.уп.ак
265
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай КольоОбяснението е просто, бай Колю. Тиквата през една година тегли заем 7 млрд. евро от Европейската банка и с тях запълва недостига в държавния бюджет. Сетне в края на годината отчита печлба 1,6%, но и това време мина - сега сме на загуба 3%. Т.е. реалната загуба за миналата година, отчитайки 3,5 млрд.евро от заема на година, т.е. 7млрд.лв при годишен бюджет 150 млрд.лв е 7%, Боце. Ти си освен пожарникар си и икУнУмизд и тези работи ги разбираш.
264
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът да изчака до края на месеца и сетне да подаде оставказаедно с кабинета. Гаранция,че за 2 седмици ако от НС се изтеглят ДБ, ИБГНИ и БСП, Боце и онзи с втренчения поглед на ИТН ще се хванат за гърлото и ще се убият. В шкафчето на Пожарникаря ще намерят поне 15 млн. евро.
263
1
 
22
 
! Отговори
Писател преди 2 години
Когато едно прасе започне да се изявява като пръв държавник , значе е дошло време да му удариш ножа !!!! Дааааа, нож за Фигуранта !
262
1
 
38
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 години
Интересно,как при ГЕРБ имаше пари за всичко,а сега няма за нищо.Плащанията бяха осигурени до края на септември т.е. до създаването на новият бюджет.Къде попиляхте парите?
261
2
 
25
 
! Отговори
депутатско кюфте преди 2 години
Какви актуализации,какви пенсии,какви бежанци,какви ковиди?Нашата задача е да бъде отстранен Кирил Петков от поста,заради канадско гражданство,да съдим полицаите които набили няколко накомани,замерящи ги с павета и още много важни за страната въпроси.
260
1
 
43
 
! Отговори
миро преди 2 години
Народе до кога ще го търпим това недоразумение
259
2
 
32
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 години
ОСТАВКА МЪР ШО!!
258
2
 
32
 
! Отговори
Куха фуражка преди 2 години
Що така бе Радев се нacтpa - затова ли едига юмрук! Знаем защо го вдига - за да спасиш собствения си ГЗ от Гешев. Няма да го спасиш - той те на изхода на Резидентството през Декември!
257
1
 
43
 
! Отговори
Паратяк е преди 2 години
Въпрос на национална сигурност е Фигурастът да не спечели втори мандат! По делата им ще ги познаете - вижте в каква безизходица ни натика.Е, за какво вдига юмрук и разкарва едни хора по площадите заедно с Божков -за да ни навpe на кучето в ГЗ,
256
18
 
4
 
! Отговори
к.279 преди 2 години
***, не зная дали причината е руската национална сигурност или алчността на Боцето за власт плюс несговорчивостта н безумието на ерзац депутатите на ИТН. Тези две партии ще таковат мамата на България. Накрая ще се повтори 1996 г. с всичките й последствия и младите с ниско образование хора ще се чукнат по празните си глави и ще обвиняват други за своето късогледство. Сетне още половин милион ще се втурнат да берат зеленчиците и да чистят оборите в Западна Европа.Старите ще *** от глад.
255
31
 
2
 
! Отговори
к.280 преди 2 години
Попарата я надроби вашият Пожарникар -възпитаник на Милиционерската школа Боце БУрисов и неговите бивши министри. Към простотията на пopa от Банкя се присъединиха злобните и неуки сценаристи на Славуцата и въпрос на близко време е клонът да не може да побере толкова много маймуни и да се счупи. Президентът и служебното правителство ще изчакат още един месец и ще подадат оставка. Тогава да му мислят некадърните и несговорчиви дупетати и хората, които ги избраха., но и целият български народ.
254
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руското посолство плаща на *** ТУК в България, целта е създаване на несигурност и хаос ... и съдейки по ситуацията - успяват !
253
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президент не, а Резидент. Обединител не, а Разединител. С една дума Резил.