Архитект: Е-разрешението за строителство разрешение ще е факт до 2023 г.

Целта е да се минимализира човешкият контакт между бизнеса и администрацията
21 яну 2022 05:00, Анисия Иванова
7
Архитект: Е-разрешението за строителство разрешение ще е факт до 2023 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да се ограничат корупционните практики при издаването на строителни разрешителни са нужни нормативни промени, които намаляват тежестта, така че по-малко публичната администрация да се занимава с несвойствени функции, контролирайки частен бизнес. Това каза проф. арх. Борислав Борисов, председател на Координационният съвет на браншовите организации в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Второто направление, по което трябва да се работи, е дигитализация. Бихме могли в това отношение да направим сериозен пробив. Преди седмица имахме среща с министъра за електронно управление и ще бъде създадена работна група, която да доведе до край тази промяна", обясни гостът.

Електронното строително разрешение ще бъде процес като всяка друга електронна услуга, каза гостът. "Водят се преговори дали да има преходен период и експериментално прилагане на тази инициатива, например в една отделна община, за да бъдат избегнати евентуални грешки при реализация на подобна технология".

"Да се подават документите за строителни разрешителни само по електронен път е едната необходима промяна. Втората е да бъде цялостно намалена административната тежест до онази степен, която е екзистенцминимумът, покриващ функциите на публичната администрация".

Основата идея е да се минимализира човешкият контакт между бизнеса и общинската администрация, потвърди Борисов. "И в момента има нормативно условие, че проектите се предават в два екземпляра на хартия и на електронен носител, но доминира и даже на 100% се реализира на хартиен носител, а електронното предаване е проформа", каза още Борисов.

По думите му електронното строително разрешение ще се реализира, ако не тази година, най-късно следващата - 2023-та. Вече не може да се работи без единен публичен регистър. Това изключително ще облекчи този процес, убеден е той.

Време е за радикална промяна в строителното законодателство и дори закъсняваме, сподели гостът. "Сега се надяваме с декларираното от страна на правителството желание за промяна, за нулева толерантност и намаляване на административната тежест да направим този пробив, който за нашето общество е изключително необходим. А именно - да облекчим инвестиционните инициативи и да дадем възможност на професионалистите да бъдат водещи в този сектор".

"Една от големите пречки е тромавата процедура по отношение на подробни общоустройствени планове, които са предпоставка изобщо да се стигне до виза за проучване и проектиране, до самото проучване и проектиране и изобщо до строителство. Другата, не по-малка пречка е самият процес на одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешение за строеж. А ако е свързано и с недвижимо културно наследство, вместо процесът да протича бързо, ефекивно и в интерес, не само на заинтересуваните страни, но и на цялото общество, се проточва с години".

Трябва да се облекчи или изобщо да се премахне субективният фактор, когато строителните работи касаят недвижимо културно наследство, категоричен бе събеседникът. "Това може да се осъществи чрез ясно дефиниране на критериите за ограниченията, характерни за конкретна градска среда или определена сграда. Когато тези критеии са записани в единен информационен регистър, който е публичен, нещата стават изключително прости".

Постигането на по-качествена градска среда и да не се стига до абсурдни ситуации, в които се прави ремонт на ремонта при изграждането на публични пространства в градовете касае преди всичко регионалната политика, дейностите на общините, обясни гостът. "Контролът при взимането на решения и изпълнението на тези проекти трябва да бъде по-различен. В момента се засилва  гражданският контрол, но той е недостатъчен".

"Когато се постави задание, което не помага за намирането на най-доброто решение, нямате гаранция, че конкурсът ще постигне най-добрия резултат. Другото е свързано с провеждането на самата процедура след победата на съответния колектив, чрез критериите за приемане на съответните проекти в общината".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Интернет помни преди 1 година
<html><body><!--StartFragment--><a href="https://***.bg/regioni/sofiia/obshtinskite-syvetnici-ot-gerb-iskat-ostavkata-na-syvetnika-ot-bsp-borislav-borisov-899388">Общинските съветници от ГЕРБ искат оставката на съветника от БСП Борислав Борисов - София - ***.bg</a><!--EndFragment--></body></html>
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А е-рушветите как ще се дават под е-масата?
4
0
 
4
 
! Отговори
Йок Фандък преди 1 година
До Точно този лиНа този екземпляр трябва да му се отнеме дипломата и всички титли! незабавно! Жена му работи в район Илинден и дава разрешителни за строеж! Е това ако не е конфликт на интереси здраве му кажи!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ще има ли строителство тогава. Строим по Китайски модел а сега там спада в търсенето е над 40%. Трябва да се даде забрана да се строи в старите квартали.нека правят нови с цялостна нова инфраструктура.
2
0
 
6
 
! Отговори
Точно този ли преди 1 година
Точно този ли ще говори за борба с корупцията, дето изкупи десетки имоти по времето на Софиянски срещу миялни и перални!?!?! Айде стига бе! И който абсолютно незаконно изсече сума ти дървета в околоблоково пространство в Света Троица, купено по втория начин! И удари една жена, опитваща се да го спре. Този е срам за архитектите!
1
1
 
1
 
! Отговори
Ken преди 1 година
Абе поне заглавията си проверявайте !"Архитект: Е-разрешението за строителство разрешение ще е факт до 2023 г."