Преди да заредите, питайте за отстъпката на бензиностанцията

Горивото у нас е особено скъпо, убеден е Живодар Терзиев
Обновена: 4 юли 2022 12:57 | 4 юли 2022 12:32, Анисия Иванова
43
Преди да заредите, питайте за отстъпката на бензиностанцията
Снимка: БГНЕС

"Българското гориво, сравнено с покупателната способност на българското население, е особено скъпо." Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той отбеляза парадокса "при падащ нефт и пазарите на нефт, когато са в намаление, виждаме ужасяващо покачване на пазарите на дизелово гориво и на автомобилен бензин, което не се е случвало никога".

Запитан защо "Лукойл" ползва евтиния нефт Урал, а търгува горива на цени, все едно работи със скъпия "Брент", Живодар Терзиев коментира, че "има комисия, която ще се произнесе и ще излезе със съответни актове и решения".

Отстъпката от 25 стотинки за литър по всяка вероятност ще влезе в сила от 00.00 часа идната събота.

Още по темата

"Беше по-нормално да е в петък или в четвъртък, в работен ден. Когато ние не сме изтествали в реална среда тази държавна помощ или отстъпка, има вероятност да има технически проблеми.", каза Терзиев пред БНР.

Той съветва преди зареждане потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция ще предоставя отстъпката. По думите му няма ограничение колко литра ще бъдат заредени. Изискване е зареждането да става само в резервоар на МПС.

Терзиев обърна внимание, че според закона държавната помощ няма да важи за т.нар. баничарки – регистрирани като товарни леки автомобили. "Това ще създаде съответни неприятности, усещане у потребители, че са подведени.", предполага той.

Мярката не е задължителна, но голяма част от търговците на дребно ще се включат, защото е "своеобразно поемане на въздух с тези 25 ст." в тази тежка ситуация, посочи гостът.

Според Терзиев е добра новина, че цените се задържат на сегашните си нива. Той прогнозира, че голяма част от потребителите ще се възползват от отстъпката.

Търговците ще дават отстъпката от 25 стотинки от техния оборот, а впоследствие тя ще им бъде възстановявана след деклариране на ДДС, поясни експертът. "Става въпрос за близо 57-58 дни."

"София не е България. В провинцията нещата са доста по-минорни откъм потребление, откъм движение по улиците. Не считам, че потреблението ще е на това ниво, което беше миналата година и 2020-а, въпреки ковида. Просто тогава цените бяха ниски. Потреблението пада", очерта картината председателят на БПГА.

Същевременно голяма част от шофьорите негодуват и казват, че тези 25 стотинки вече са изядени от инфлацията и при почти 4 лева за литър бензин това е закъсняло решение, сочи проверка в Сливен.

Малките бензиностанции нямат представа как ще работят с тази отстъпка и как ще им бъдат върнати парите. Дори нещо повече - смятат, че се работи целенасочено за убиването на малкия бизнес.

Служителите на бензиностанции в Пазарджик нямат никаква информация кога и по какъв начин ще влезе в сила  отстъпката от 25  стотинки на литър бензин. Те нямат указания и кои от клиентите ще могат да се възползват от отстъпката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази смешни отстъпки, това са едни 12 лв., за 50 л./ 2 кутии цигари/
33
0
 
1
 
! Отговори
След две години преди 1 година
анализи,комисията ще се произнесе,че произведените от руски петрол горива следва да са с по-ниски цени.Но вече ще е изтекъл гратисният период,който ЕС ни отпусна за преминаване към друг и отказ от руски петрол.Комисията ще предложи който иска да заведе дело срещу Лукойл и да получи разликата в цената на закупеното гориво което е било произведено с руски петрол за времето от 2022-2024 година.Ще трябва да покажете касовите бележки и да внесете по 500лв такса,за да получите 100лв.
32
0
 
4
 
! Отговори
И като питах кво? преди 1 година
Питах и ми казаха, че при тях още не било прието, а и важи само за 50 литра, което е недостатъчно поне за мен. Пълна пародия.
31
1
 
6
 
! Отговори
Карл Бенц преди 1 година
Това е хайдутлук по български!
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то колкото една Фафла бе..
29
0
 
5
 
! Отговори
ББ на бял кон преди 1 година
"Дават ли ти-взимай!!"!,са казали хората,но" Даването не е като взимането",казват в България.И друго казват "Много хубаво не е на хубаво",така че да му мислим
28
1
 
10
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Г-н Терзиев,защо не се противопоставихте на тази тъпо-тия,защо не обяснихте на завършилите в Харвард как може да стане/при желание да стане в действителност /.Утре Вас ще обвинят,че не изпълнявате скапано решение.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие почакайте да видите газта колко ще е...
26
28
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
Един нормален човек би те линчувал. Разбирам, че си тотален *** бедняк, който няма 3лв. за литър гориво. Разбирам, че не ти пука изобщо дали замърсяваш. Нормално за вечен аутсайдер бедняк. Карай там бараката, наливай олиото и затъвай. А на нормалните заможни хора изобщо не ни пука колко струва бензинът. Пука им на разни аутсайдери, като тебе.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питаме ли не трябваше ли да се включи цената в бензиноколонката. Или на бензиноколонката щее 4 лв на литър и ако му е кеф на мутрата ще ми свали 25 стинки. Добре че от 20 години карам дизеларата с олио в което са пържили картофки. Хич не ми дреме за безинжиите. Купувах олиота на 15 ст на литър преди мутрите да го вдигнат на 7 лв сега го купвам на 50 ст за литър 40 литра за 20 лева дремеми на чемшира.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от вписвачи които хулят по хората, такива били, онакива били. Какво очаквате да направим, за някакво тъпо гориво да сринем собствената си държава ли. Много ви е лесно да казвате за ограбеният човек, че бил ***.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът е безкрайно по-*** от Просто Киро и напълно си заслужава участта!
22
3
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Да са живи и здрави Трапчинко, Кокорчо, МухоБойко и платените им умнокрасиви болонки, задето така добре се гаврят със зомбираното стадо.
21
3
 
20
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Така ще е, защото не си дарихте заплатите за Украйна. Сега простото Киро ще трябва да ви чарджи с други методи.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама айде стига сте ни хвърляли прах в очите! Тази отстъпка ще я приложат само 1-2 бензиностанции с голям оборот, които имат и повече ресурси да въведат тази "мярка". Останалите 95% обекти изобщо няма да се занимават с шашмата на Просто Киро, който на практика казва...дайте сега едни пари, пък после ние ще ви дадем едни друи пари. Някога. Който дойде след мене, да му мисли. Айде аман от евтини тарикати и мошеници!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние винаги сме копували сорт Урал на цената на Брендо, къде отива разликата никой не пита. А Брендо е доста по-качествен, поне бензина на запад е доста различен, колата става самолет и харчи по-малко.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко по лесно щеше да е да намалят акциза тия купувачи на депутати
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нефта на световните борси поевтинява, Иран сваля цените, а в Бг горивото поскъпва ИЗКУСТВЕНО! Докато мълчим и тихо зареждаме, това няма да има край!
16
0
 
3
 
! Отговори
Една молба формуляр преди 1 година
Пригответе. Бездарници
15
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз питам тъъпанара продажник Киро *борецът*против Русия!Защо горивата във България са с такива цени,след като ДДС и Акцизи не са променяни,цената на петрола сорт Урал който се преработва в Лукойл Бургас не е надхвърляла 90 долара за барел?