Въпреки всички политици пак ще гласувам

На политиците им липсва доверието на хората, за да бъдат съвестни
29 сеп 2022 18:15, Екип на Dnes.bg
16
Въпреки всички политици пак ще гласувам
Снимка: личен архив

Нека вменим отговорност на нашите политици като гласуваме за тях. Гласувайте на база личен избор, а не следвайки други съображения.

Само посредством упражнявайки правото си на глас ние вменяваме огтоворност на нашите избранници. Ниската избирателна активност води до безотговорно поведение на политиците, защото знаят, че са избрани от една малка част от обществото. На всичкото отгоре взимането на властта става по силата на някакъв късмет, задкулисна договорка, коалиция или нездравословна конюнктура. Това прави управляващите да се чувстват подкрепени от още по-малка част от нашето общество.

На политиците им липсва доверието на хората, за да бъдат съвестни. Парламентаризмът, бъдейки най-демократичната форма на управление, се експлоатира по примитивен начин у нас и дава възможност на политиците да оправдават себе си зад колективна безотговорност. Само чрез гласуване ще откъснем управниците от тяхното безхаберното отношение.  

Политиците разочароват хората по много причини, но защо им позволяваме? Ако всеки гласува с душа и сърце за този или тези, които най-много харесва, то няма как хората да бъдат разочаровани. Избирателят, по своята същност, има склонност да издига на пиедестал този, който харесва и без значение какво прави този човек, неговите действия ще бъдат винаги оправдани.

Проблемът е, че хората гласуват по други съображения и въздействия или изобщо не отиват до урните. Най-бруталното е купеният вот, последван от вменени идеологии и правенето масово на някакви „прагматични“ избори. Например, ще гласувам за тези, защото имат шанс да се коалират с някой си, тези имат достъп до пари от не знам къде си, избирам онези само и само някой друг да не е на власт и т.н. Това е нездрава основа за избор, което задължително води до разочарование. Политиците от своя страна не се чувстват достатъчно съзнателно избрани и подхождат подобаващо към своите избиратели. Никой не иска да бъде второстепенно желание или избор от липса на други опции или други фактори.

Всеки има право и е длъжен да гласува, както и да запази своя избор в абсолютна тайна. Нека не забравяме, че това е едно от едно от най-интимните и лични неща. Да разрие за кого гласува човек е все едно да каже на жена си каква заплата получава. Има достатъчно голям избор в момента. Толкова много партии и коалиции участват, че имащият право да гласува трябва наистина да няма никакво въображение, че да не може да си избере фаворит.

Липсата на заинтересованост и отношение към правото си на избор овластява тези, които ще вземат властта да проявяват същото отношение към народа. Само чрез активност ще създадем и издигнем отговорни лидери, които са крайно необходими днес. Гласувайте за тези, които харесвате като това бъде единствения критерий за този личен и таен избор.  
   
Николай Ников е учил „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград. След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон. В момента разработва теории и  преподава Стопанска история и Основи на управлението; Мениджмънт; Международни отношения; Международен бизнес; Икономика на човешките ресурси; Вътрешна бизнес/корпоративна организация и комуникация и Икономически и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.


16
Още по темата: избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
въпреки усилията на докторите болния оздравя - та така и тоя !
10
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
То държава няма избори ще има хахаха, мафия, инатливи за кокъла, разни с чувство за собственост все едно всичко им бащиния и народа роби... Дръж народа *** разделяй и владей. Само, че умните хора вече не виреят никъде в света заради новият ви изпростял световен модел на управление. Конкуренция хахаха простотия до шия. Узакониха простаците да владеят. Еми честито на пропадналото време....Луди и безумни докарват луди и безумни времена. Не ти трябва и висше да видиш....
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бассси мутанта е тоя.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека вменим отговорност на всеки пироман като му дадем туба с бензин
7
2
 
5
 
! Отговори
X преди 2 месеца
Този обръснат калъфф си е с парите и го боли фара. Некъд е ена хрануилка! НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БОГА БРАТЯ! ТАКА ПО-ТРУДНО ЩЕ КРАДАТ И ШАНСА ЗА НАРОДНА РЕВОЛЮЦИЯ И СЪД Е ПО-ГОЛЯМ! ВСИЧКИ *** СЕ ИЗРЕДИХА ВЕЧЕ! ДГД
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма да си губя времето да гласувамВсички бяха вече на власт
5
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 месеца
Никой който има самочувствието да иска от народа да му възложи да управлява България в близките години не заслужава доверие.Света стана такъв, че интелигентнен човек трябва да бъде молен да се захване с управлението на Страната.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МУТРИ ВЪН, МУТРИ ВЪН! МУТРИ ВЪН!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вън мутрите от политиката!
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БОЙКО ИМАШЕ ДОВЕРИЕТО НА ХОРАТА И ГО ИЗПОЛЗВА ЗА ДА СЕ ИЗПЛЮЕ ВЪРХУ НЕГО
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
щурчо