Бойко Борисов: Не искам да съм премиер, предлагаме преговори с всички

Предлага Плевнелиев и Паси да са медиатори
Обновена: 4 окт 2022 13:14 | 4 окт 2022 12:39, Росен Стойчев
684

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предполагам, че това не е ново за вас. Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас и да видиш какви са реалностите. Тези избори показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Казаха да спрем да враждуваме, защото всички избиратели страдат еднакво", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите.

"За да е по-ведра обстановката, ще използвам само една шега. Тяхното знаме г-н Бойко Рашков в Перник загуби с двоен резултат от ГЕРБ. И тази създавана от тях илюзия изчезна. Много такива изчезнаха.

Това са неща, които ако гледаме назад, всичко ще стане съвсем сложно. Близо 70 процента от хората казаха, че искат избори. При следващ вот всички трябва да знаят, че нищо различно няма да се получи. Ще имаме държава без парламент. Предлагам на останалите да се дръпнем назад. След като те считат, че имаме антагонистични отношения. Ранното ми пенсиониране се оказа неправилно. Не могат да побеждавам на избори с такъв резултат. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и на структурите, които работеха.

Има няколко предложения. Кое е най-важното у нас? Първото важно и за света, а именно кой е с Путин и кой срещу него? Нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Това е избор. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин.

Българският народ ясно показа, че 67 процента са за така наречените проатлантически партии. Сложим ли БСП стават 77. Народът е посочил, че голяма част от него е за продължаване на този път.

Втората тема е инфлация, финанси, икономика и енергетика. Това също минава през решение на парламента. Колко е ужасно това, което ни завещаха, вчера отново ни показаха пазарите. Вчера поискаха 200 млн. , а им дадоха 100 при 4 процента лихва. Държавата изглежда отвратително и няма пари. Това може да се реши с редовно правителство. Отиваме в Еврозоната, заявяваме твърда позиция, че влизаме там и пазарите веднага ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната.

От къде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае в какво състояние е оставил страната. Това е крах. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без подкрепа.

Той знае какъв обран бостан е оставил. Който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Учудиха ме Никодимов и Иван Костов. Казват да направим правителство с Възраждане. Това са коментари на хора, които са незагрижени за това, което ще се случи с хората. При подобна реторика не виждам изход.

Вариант, в който да управляваме с ДПС, Янев и Възраждане не виждам. Не виждам обаче и друг вариант. Ето ги и новите избори. Аз съм загрижен за това, което става в региона. Мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен и не съм илзязал след изборите. Реално това е триумф над мракобесието, над което бяхме подложени.

Ще предложим това, което беше през 90-те. Контактна група с преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация. Ще поканим Плевнелиев, Паси и те да проведат като модератори преговорите.

Същата тема са финансите. Разбирам, че Асен Василев иска да счупим държавата. Ние ще те подкрепим в социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да строим и ремонтираме. Ще им подкрепим социалната сфера да си сложат тяхната подкрепа.

ДБ говорят за съдебна реформа. Ние сме дали нашата програма. Те да предложат тяхната и ще ги подкрепим. Искаме реформа, в която институциите да са така подредени, че да нямат значение имената. Да кажат с кого искат да преговарят? С тези хора дълго сме били в едни кабинети. Опитваме се да успокоим ситуацията. Някои го наричат национално съгласие или експертно.

Още по темата
Това не е точна дума. Дори и Възраждане имат теми, по които сме на едно мнение.

Не търсИм какво да разделим. Мислим, че този подход е разумен. Били сме много пъти в управлението. Подобен тип управление е много труден. Без лидерите там е трудно. Ако не искат лидер, няма да има.

Отиваме към енергетиката. Диверсификацията и всичко останало. Слагаме енергетиците на масата. Имаме такава компресорна система, че действително сме най-ценните на Балканите.

План за възстановяване. Пазарите веднага ще реагират. Когато видят Дончев с 50 млрд. зад себе си с план за възстановяване и политическо решение, ЕЦБ ще го направи за България. Когато в плана видят санирането и зелената енергия, пазарите ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще минем следващите месеци.

Това предлагам. Хубаво им казахме да премислим два или три дни. Тогава ще се произнасяме. За това на избори всеки се състезава за избиратели. На основата на резултата търсим добър вариант за народа. Когато се върнат преговорните екипи след една или две седмици, ще кажем министрите по общите теми. Гласуваме едно правителство, което да ги изпълни и всяка партия си носи отговорността, че тяхната група ще ги изпълни. Ние ги победихме при техните условия. Ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че сме победители, това не го е казал народа. Дадени са 67 народни представители. Управлявали сме при малцинство с много повече. Едно е да не ти стигат няколко, а друго е да говорим за двойно.

Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Това е моята морална победа с този вот.

Дори с ДПС и Янев няма да ни стигне. Предлагам всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след два или три месеца. Аз съм готов да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа", коментира Борисов.


684
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
619
6
 
5
 
! Отговори
Боце преди 1 месец
Никаква подкрепа няма да получите от нахални, злобни и егоцентрични хора, които си мислят че от тях започва светът и са единствени и незаменими. Хора, които не обичат България и българския народ и пет пари не дават за тях. Хора, които се държат като в детската градина. Между другото, *** Киро кога ще си плати глобата за изборите на 14.11 и кога ще върне заплатите си като министър на икономиката в нарушение на Конституцията?
618
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В рамките на седмица Борисов трябва или да направи пеавителство ,или да върне мандата,Това е според закона .
617
6
 
6
 
! Отговори
Боа и Анаконда преди 1 месец
Покойния проф.Димитров нарече ДПС боа.Тяхната прегръдка удуши НДСВ БСП беше пред разпад.Затова ГЕРБ не се коалира с тях а работеше подмолно.Но ако ДПС е боа то ГЕРБ е анаконда.Къде са патриотите България на гражданите АБВ.Сега двата удушвача си търсят жертви иначе от тяхната прегръдка може да се самоунищожат.Няма да стане.Вече всичко е ясно.Докато тези две смъртоносни за България влечуги ГЕРБ-ДПС не бъдат унищожени няма живот в България.За 12 години да се стопим с милион.Това е
616
2
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 месец
Боко ти си Пенсионер - Остави на Дончев , Не се Бъркай Вече -Само Създаваш Смут ........ ...ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
615
6
 
9
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
Ако от изборите зависеше нещо, нямаше да са разрешени!
614
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 месец
На народа дреме му на Кюмюра кой ще спечели изборите левите или десните партии. Та той нали е все по средата на двата крака - левия и десния. Най-важното е да не е обpeзaн със клъцнaта кoжичкa! Но няма кой да ги провери!
613
0
 
22
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Вие как си го представяте Плевнелиев-Банов като преговарящ:)))).На вас оставям да си го представите:)))).
612
3
 
20
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
ГЕРБ се наиграха бутнаха харвардите, но сега нещата се обърнаха и няма да има правителство,но дори и да има правителство ще го бутнат и то ще изкара някой друг месец,а на следващите избори дори и гласувалите за ГЕРБ чиновници и роми няма да гласуват за тях.Харвардите и другите партии да правят кампания за следващите избори
611
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше направено така, че либералите на Киро и червените бяха ядени, не знам как, не знам, ако Киро беше останал на власт, щяха да ги изядат, вижте старите статии в сайта "Афера" и главата на Киро на снимките. Не знам как го правят, но принуждават хората да правят това, което искат.
610
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не махнете Гешев, правосъдие в България няма да има, защото прокуратурата обслужва частните интереси на Бойко и компания, сложете един неутрален и реален прокурор!
609
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква контактна група?Бойко пак си измива ръцете за пореден път.ГЕРБ спечели изборите,или да си поеме отговорността ,и да състави правителство,или да връща мантата.Стига шменти-капели.
608
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен вЧЕРА ЧЕТОХ за нелегалната цигарена фабрика през 1995 година и за престъпленията на Бойко , Бойко е много стар криминален престъпник с доста дълго криминално досие от престъпления в България и чужбина!
607
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коалиция "Всички на трапезата". При такова развитие в опозиция остава народът. Борисов хал-хабер си няма от това какво е демокрация и че за да я има трябва да има ясно разграничение между управляващи и опозиция. Той си остана милиционер и мутра. Знае само да плаши, рекетира и краде!
606
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНЕ САМО ПАТРИОТИТЕ ЗАТРИ, ТОЙ И АБВ И ДПС ЩЕ ЗАТРИЕ ТОЯ, СЕГА СА СЕ ОПЪНАЛИ СРЕЩУ БСП И СА ПУСНАЛИ ХОРА И ПРОКУРАТУРАТА НА ГЕШЕВ ДА ДЕЙСТВА СРЕЩУ НИНОВА И ДА ГИ ПРЕСЛЕДВАТ, ГЕРБЕРИТЕ ЩЕ ЗАТРИЯТ ВСЯКАКЪВ ПАРТИЕН ЖИВОТ И ВСИЧКО ЖИВО!
605
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Възмутен ЗАЩОТО НЕ Е ДОБРЕ ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ПРЕДСТАВИТЕЛНИ ЛИЦА.
604
2
 
5
 
! Отговори
Трансджендър преди 1 месец
Влюбен съм в Херо или влюбена....не знам.
603
6
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Как може да ми слагате минус на " Херо - Президент". Неблагодарно тузе.мско п.леме.
602
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БЪЛГАРИЯ, ИМАШЕ ЕДИН ДОБЪР ПАРЛАМЕНТ, С ПАРТИИ, КОИТО СЕ РАЗБИРАХА ПОМЕЖДУ СИ И РАБОТЕХА ЗА БЪЛГАРИЯ КАКТО МОГАТ, ДОКАТО НЕ ДОЙДЕ БОЙКО ТИКВАТА И ИНА БЪЛГАРИЯ И МНОГО ХОРА БЯХА РАЗОЛЯНИ ИЛИ УБИТИ, А ПАРТИИТЕ СМАЧКАНИ, ДЪРЖАВТА И ФИРМИТЕ РЕКЕТИРАНИ! ОЩЕ НЕ СА ВЗЕЛИ ВЛАСТТА И ЗАПОЧНАХА ДА ПРЕСЛЕДВАТ БСП И НЕУДОБНИТЕ ХОРА, А ПРОКУРАТУРАТА И ГЕШЕВ ОТНОВО Е БУХАЛКА НА ГРОБ И БОЙКО СРЕЩУ НЕУДОБНИТЕ! ЗАЩО ПРАВИТЕ ВСИЧКО ТОВА, ЗАЩО?
601
7
 
1
 
! Отговори
ПП = БСП =БКП преди 1 месец
САМО С ТЯХ ПРАВЯТ КОАЛИЦИЯ, ЗАЩОТО ТЕ СА СЛУГИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ И ОЛИГАРСИ С КУФАРЧЕТАТА ОТ БКП......... ЗАЩО 20 % ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАТ..?... ИЛИ С МАШИНИТЕ НА МАДУРО ИГРАЙКАТ..??
600
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До От Вселената АБЕ СТИГА И ТИ С ТВОЯ СССР И ДРУГИ ГЛУПОСТИ, ДНЕС ДРУГИ УБИВАТ И МАЧКАТ БЪЛГАРИТЕ И ГЕРБ Е ЧАСТ ОТ ТОВА И НЕ ВИЖДАМ НЯКОЙ ДА СМЕЕ ДА ЗАЩИТИ НАСЕЛЕНИЕТО!