Кунева: Добре е, че България има подкрепата на ЕП

Трябват още действия
5 дек 2022 21:23, Росен Стойчев
7
Кунева: Добре е, че България има подкрепата на ЕП
Снимка: БГНЕС

"Европейската комисия и Европейският парламент представляват общностния интерес на Европейския съюз. Тези две институции казват, че е в интерес на ЕС България да се присъедини към Шенгенското пространство.

Още по темата
Обаче ЕС функционира не само през общностния си интерес, но и като междуправителствено цяло, каквото е Съветът. Фактът, че имаме подкрепата на ЕК и ЕП е добър, но е недостатъчно условие".

Това каза пред БНР Меглена Кунева. Тя беше главен преговарящ на България с Европейския съюз в две български правителства в периода 2001-2007 г. По нейно време страната ни влезе в Съюза. Кунева е и първият български еврокомисар.

И допълни, че от момента, в който мониторингът за правосъдие и вътрешен ред е започнал да става отправна точка за Шенген, са започнали истинските политически трудности.

"Обвързването на механизма за мониторинг с влизането в Шенген беше решение, което България не можа да предотврати. До 2010 година като комисар се опитвах да разделя тези два процеса. Моето вътрешно убеждение е, че ние можем много по-бързо да се променим, когато сме вътре в една система, когато сме присъединени. Това трябва да бъде отправната точка сега, когато се опитваме да убедим страните, които не са съгласни да бъдем част от Шенген", допълни Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е Тая затвори АЕЦ,затуй плащаме скъп ток.Същата па па па чаввра е като Ндежба Ме-Ме хайлова..Дано в ада да гори!!!
2
0
 
13
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Забравихте да напишете, че благодарение на г-жа Йес се затвориха 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая ни остави без евтиният ток от АЕЦ в Козлудуй. Затвори първите три блока и сега плащаме за пренос превоз от мариците на краварите.