Важни закони останали неприети, не стигнала воля в НС за тях

Крум Зарков ще предложи същите нормативни актове
41
Важни закони останали неприети, не стигнала воля в НС за тях
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Приехме 5 от 12 важни законопроекта. Приеха се важни законопроекти, символните обаче останаха на заден план". Това заяви пред БНР служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

По думите му всички тези законопроекти са минали през широки обсъждания.

"Според мен се получиха добри. Ще прегледаме още веднъж дискусиите в парламента, за да видим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези дискусии бяха доста несъдържателни от гледна точка на това, че те спряха на първо четене. Ще направим преглед на всичко, което се каза, но като цяло мога от сега да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или поне същите ще предложа на Министерски съвет, който трябва да реши дали да ги предостави на вниманието на Народното събрание", каза той.

Това са тежки политически решения, зад които трябва да има политическо мнозинство, подчерта той в интервю за предаването "Преди всички". Зарков добави, че през следващите 2 месеца ще се занимава с работа, която по-пряко касае и гражданите.

От ГЕРБ визия за съдебна реформа не съм чул, посочи правосъдният министър относно позиция на председателя на бившата вече правната комисия Радомир Чолаков. Няма лошо да се дискутира и пита, но тези въпроси стоят на масата от 15 години, подчерта той.

Трябва политическо решение – ясно да се каже какво искаме да направим като държава, а след това се организира написването на закона и детайлите, категоричен бе Крум Зарков. По думите му представеното в МС, по което е работено от 2 правителство, е най-доброто, което е правено досега.

"Не стигна воля, а не време, за да бъде приет", подчерта той.

Законът беше приет с огромно мнозинство в НС, припомни министърът и добави: "Те трябва да решат какво искат. Не да приемат всичко накуп и след това да питат. Народните представители трябва да поемат отговорност".

"Според нас решение на този проблем се крие в това да може човек, който нито преди разследването, нито след разследването зависи, ако щете формално, от главния прокурор, който ще бъде евентуално обект на това разследване", обясни той.

По думите му тези закони, освен всичко друго, бяха включени в ПВУ. Това беше един от аргументите, подчерта Зарков и припомни, че в началото на този парламент всички парламентарни групи заявиха, че основен приоритет са законите по плана.

"Аз не съм съгласен хората да четат подобни статии, докато чакат по опашките по Шенген", категорично заяви той. Нидерландия, в последствие Австрия, заложиха и добър доклад за България по европейския хоризонтален механизъм за върховенството на закона, за да вдигнат своето вето, посочи правосъдният министър.

По думите му този механизъм няма да промени и подобри цялостното функциониране на прокуратурата, което обаче не значи, че не трябва да се направи.

"Никога не съм твърдят, че с приемането на този закон всичко, свързано с прокуратурата, се решава. Не е така. Тези въпроси имат други решения. Има известни елементи от тях и в този закон, но не свързани с механизма. Има няколко проблема. Голямата сила на прокуратурата идва от 2 места – монопол на това кое става общоизвестно и как , другото - монопол дали ще се образува досъдебно производство или не", каза Зарков.

Понякога има типично фанфарно мероприятия, изтъкна министърът.

"Може да направим и черната книга на прокурорските акции, които са започнали много шумно, създали са големи дебати, политически сътресения, промени на министри или друго и накрая свършват по този начин. Винаги съм бил привърженик на тезата, без значение кой е главният прокурор, че прокуратурата говори след осъдителните присъди, не преди това", коментира той.

Според него този механизъм не може да накарана прокуратурата да работи, но да носи отговорност. Тя трябва да бъде накарана да работи чрез механизмите за отчетност, чрез ВСС и по правилата, които съществуват, но не се прилагат, обясни той.

"Понякога се действаше неправомерно показано с очевидно други цели, а не целите на наказателното преследване. Не всичко може да бъде законодателно решено. Нито един закон може да бъде предпазен от този, който го прилага", коментира Зарков. Има отговорност и на начина, по който законите се прилагат, подчерта той, визирайки и ВСС, и главния прокурор.

"От една страна човешките права са недостатъчно защитени, наказателното преследване е недостатъчно ефективно или прекомерно показно, и в крайна сметка тези, на които не са защитени правата, плащат от джоба си за тези акции", изказа мнението си той.

"Бяхме изправени пред много тежка конституционна криза, но тя не е преодоляна, а смекчена", каза министър Зарков и подчерта, че ситуацията, в която се намираме, не е нормална.


41
Още по темата: съдКрум Зарков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не воля нямали са намерение да приемат защото те ще първи на подсъдимата скамейка
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има обвиняеми за умишлено спиране на доставките на газ в полза на посредници, а някакси няма нито извънредни новини, новината беше махната веднага от сайата, а един разгонен Харвард няма кой да го пита дори един въпрос, що за държава и журналисти е това тука.
30
0
 
3
 
! Отговори
= преди 1 месец
Любимото внуче на държавна сигурност.Юрист та дрънка,ама сега се учи.
29
0
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Тя трябва да бъде накарана да работи чрез механизмите за отчетност, чрез ВСС и по правилата, които съществуват, но не се прилагат, обясни той. - Да обобщим: имало механизми на отчетност, имало ВСС да контролира ПРБ, имало и правила???? Адиот щом има всичко необходимо каква реформа сънуваш нощем???????
28
0
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Тя, волята не стигна не само на поредното НС, но и на предишните. Между другото, принципно волята е човешко качество, а не парламентарно. Демек, не им е стигнал разума на депутатите, за да изберет редовно правителство. Както и сега не им стигат парите на вече безработните български политици, депутати и техните партийни лидери.
27
0
 
14
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 месец
Тоя Крум си играе на ЗАРЧЕТА...тука има ,тука нема...закони...за каква воля и за какви 5 лева става дума бе ейТУЛУП???!!!!
26
0
 
8
 
! Отговори
каскетко каскетков преди 1 месец
Е ле па тоя АМАТьор...
25
0
 
9
 
! Отговори
Божкееее..... преди 1 месец
Тоя няма и капчица хумор...СЪЩИТЕ ЗАКОНИ,същите дУУУпетати пак ще ги отхвърлят!!!
24
0
 
14
 
! Отговори
хензел преди 1 месец
Е не ми е симпатичен този тип Зарчов....
23
2
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 месец
И как ще се приемат тези "важни" закони,когато и в следващото нс водещите физио но мии ще са пак същите,както и всичките им червени линии.Всичко това ме кара да мисля,че ползата от полит.партии е нулева.Те,освен да крадат и да се карат помежду си за постове,не стават за нищо друго.Справка-всички народни събрания досега.Отвратен съм и гласуването ми за някоя от тях остава мисия невъзможна.
22
1
 
14
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 месец
КРУМ ЗАРКОВ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА ФАМИЛИЯ ЩЕ ПРАВИ РЕФОРМИ В ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕБЪЛГАРИЯ МНОГО Е ИЗПАДНАЛА
21
3
 
7
 
! Отговори
?!? преди 1 месец
Това е доказателство, че сте статуквото с което уж се борихте. Като дойде време за делата получихме по лошо и от Борисов. Огромни кредити, непосилна инфлация и купища лъжи за увеличени доходи.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пишете за Сашо Кеша, че отива на съд заради газа! Той си взе комисионните, направи си милионите, а народа обедня от неговият "патриотизъм" и "освобождение" от "руската зависимост"! Да го осъдят на доживотен затвор ще му е малко! Аз ще се чудя как да свързвам двата края заради предизвиканата от него инфлация, той заедно с т.у.л.у.п.а от Банкя ще си брои пачките и кюлчетата!!!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така става когато адвокатите се набъркат здраво в държавните дела. Те си дърпат чергата към тях си - нали си осигуриха големите хонорари , друго какво ги е еня! На практика те държат властта в държавата. Там търсете първопричината за бедите ни - в големите адвокатски кантори в СФ.
18
9
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
НС трябва да приеме един закон - Закон за излизане от ЕС и НАТО.
17
1
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 1 месец
Абе то бюджет няма - хората изнемогват , тоя взел да се тюхка за разни закони! Мноого невеж стана народа , не са учили политическа икономия и лесно хвърлят прах в очите на хората. Не са и чували за база и надстройка , за обществени отношения, не знаят законите и правилата в общественото устройство и държавата. *** народ - слаба държава....
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най важния закон депутатите да станат 50-60 човека не се приема.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*политиката де
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са фактите около тоя закон или тия закони които искат да прокарват? Не разбрах. Какви са предложенията че и ние да имаме дебат? И ние сме част от политическия живот, имаме право на информация. Моля!!
13
1
 
15
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
Ех, Зарков нали ги чета тия закони, пълна скръб са и под всякаква критика. А най-лошото е че част от тях са резултат от разни лобита и обслужване на техните интереси (пример: вкарването на задължителна медиация по много дела).