Донев: Темата за цената на храната стана особено вкусна за всички

Премиерът подписва заповед за национално координационно звено
1 мар 2023 11:14, Елка Василева
163
Донев: Темата за цената на храната стана особено вкусна за всички

Честита Баба Марта и честито национално координационно звено с председател вицепремиера Христо Алексиев, каза служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

Още по темата
"Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство. Звеното работи от началото на февруари тази година", припомни Донев.

Той посочи, че поскъпването на храните е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България.

Донев подчерта, че в резултат от усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

"Заради спекулациите по темата спекула отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция", каза премиерът.

Той информира, че от началото на февруари, когато е провел среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички". Някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслугите за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката, посочи Донев. Той припомни какво казва народът в подобни ситуации – "приятелството си е приятелство, но сиренето с пари".

Служебният премиер изтъкна, че в търсенето на решение разчита на партньорството на търговските вериги, с които правителството не води война, а разговор. Разговор, който започнахме още миналата есен, каза Донев. Напоследък той забелязва движение на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което премиерът разчита като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените в търговските вериги на храните.

Предстои ни да поканим на следваща среща представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите. Със сигурност има какво ново да си кажем, каза още служебният премиер Гълъб Донев.

(БТА, София Господинова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баби на по 85г в София отглеждат чесън в саксии на терасата, за да могат да продават чесън на тротоара, за да си докарат допълнителни 20лв на месец, а полицията ги гони от тротоарите. Това не е нормално общество. Междувременно разни "биснесмени" неосновано вдигат цените до *** нива за да могат да изсмучат по-бързо 20-те лева на пребитата от полицията баба, с надеждата бабата да умре по-бързо, че да отидат да просят спестените пари от нейната пенсия от държавата под формата на субсидия!
30
3
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Здравно осигурените имат право на 3 броя кариеси на година с малко доплащане от 5_-10лв. За фотополимер - малко повече. Въпросът е, че масово хората лекуват НЕ кариеси, а пулпити и гангрени, което струва доста скъпо. А в Англия просто им казват:" вашият зъб има неблагоприатна прогноза" и го вадят. А тук се лекуват. Масово идват от запад, за да си лекуват Тук зъбите. Спри да лъжеш!!!
29
4
 
13
 
! Отговори
НРБ преди 1 година
През 44та народа български е запукал по улиците всички земевладелци, частници, убийци които са му драли кожата и са щели да ги линчуват всичките ако не бяха ги заловили и вкарали тези У.р.о.ДИ в затворите. Няма друг начин, няма да спрат иначе да ни избиват. Или те или народа български
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички до стената,с няколко пълнителя ще се реши всичко .
27
0
 
14
 
! Отговори
999 преди 1 година
СЛОЖЕТЕ ТАВАН НА ПЕЧАЛБАТА!!! С КОЛКО НАМАЛЯ ХЛЯБЪТ ПРИ 0% ДДС ?!!!
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да изядем богатите. Трябва канибализъм. Само тогава ще се усетят, че не може 60% от населението да няма спестени 2лв, да живее от заплата до заплата и ако имат кариес трябва да спрат да ядат вечеря 2 седмици за да си оправят зъб.
25
2
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
До 41! Руската армия ще те усмири както подобава,турско змийче варварско! Такава шизофрения ще ти дам,че ще ти завра rрухтящият фейс османски в собственният ти ивален кабинет! Турски шъбаниакъ !
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва 1 хляб да струва колкото цялото БВП на България. Трябва да хора да падат по улиците от глад. Трябва банките да нахлуват и да изнасят мебели от домовете на хората. Искам концлагери, искам нов БАТАК. Само тогава тоя заспал народ ще се усети, че докато не накараме управниците и бизнеса да се страхуват от народа, няма да има живот в тая държава!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключителен не ук човечец от едно селце което не съществуващи вече Понор и защо селцата повечето не съществуват Гълъбе а?
22
2
 
6
 
! Отговори
До34 преди 1 година
Що бе Ристе Мравояда нали е от сой мая,чувам,че се кани да управлява държавата редом с Пижо(Киро)и Пендо(Асенчо)
21
3
 
5
 
! Отговори
Царска България преди 1 година
Българският народ че ви оди бавно на вас комуноидните психорублороби
20
3
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !ДОЛУ ГРЪЦКАТА ПЕРВЕРЗНА И НАЦИСТКА ДЕМОКРАЦИЯ! ДОЛУ ЕС ЕС! ДОЛУ САЩ! ВЪН ВСИЧКИ ТУРЦИ,ЕВРЕИ,АРМЕНЦИ,УКРАИНЦИ И РОМИ ОТ БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ! НА САКСКОБУРГОТСКИЯТ РОМ В ОВАЛНАТА ПЕЩЕРА ОТЗАД!
19
4
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !ДОЛУ ГРЪЦКАТА ОЕРВЕРЗНА И НАЦИСТКА ДЕМОКРАЦИЯ! ДОЛУ ЕВ ЕВ! ДАОЛУ САЩ! ВЪН ВСИЧКИ ТУРЦИ,ЕВРЕИ,АРМЕНЦИ,УКРАИНЦИ И РОМИ ОТ БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЕ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ! НА САКСКОБУРГОТСКИЯТ РОМ В ОВАЛНАТА ПЕЩЕРА ОТЗАД!
18
2
 
15
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Защо турските престъпници ни крадат селскостопанската чиста екологически продукция и ни пълнят с пластмасови домати и тенекиен хляб? Защо бе,Донев?
17
1
 
13
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
" Сития на гладния не вярва ! " и " Сто тояги на чужд гръб са малко ! " . Оял се , олял се и пак заял се с българският народ !
16
5
 
8
 
! Отговори
Нидерландец преди 1 година
Храната в чужбина е по евтина и вкусна а и качественна.В Нидерландия тревата е легална.На кой му е притрябвало до е българин.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Найлонова кофичка от топлата витрина струва 1стот. но я продават за 20 30 и 50 стотинки според големината. Колко % надценка е това.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"за бога братя,не купувайте" Това ми напомня за едни смутни времена,тогава властимащите се измъкнаха от ситуацията живи,сега обаче ми се струва,че ще хвърчат глави;
13
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Госпидин Донев,как така в България мизерствуват само чисти по произход етнически Българи,но няма ни един турчин,пъмък,ром,арменец,евреин, ,които да са без дом и гладни? Докога ще криете факта,че турските престъпници ,в съгласие с еврейската американска политика,ни поробиха не,ами почти ни нихилираха? Що за наглост е да не възстановите отношенията -културни,политически и икономически с Русия? Защо не върнете изхвърлените от вашият шеф Радев Руски дипломати? Вие сте лицемер,тоест сакскобурготаджи
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
праз лук чесън