Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките

Това не е война на хранителните вериги, категоричен е премиерът
13 мар 2023 20:09, Красимир Ангелов
94
Гълъб Донев: Няма да има таван на цените, а на надценките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да има таван на цените, а на надценките, обяви служебният премиер Гълъб Донев след края на церемонията на наградите "Икономика на светло" за 2022 г.

"Видяхме други държави, които се опитаха да въведат таван на цените, че не успяха, а се породиха други практики, които доведоха до по-фатални последици, отколкото това, което предлагаме ние", добави той.

Още по темата
Премиерът изтъкна, че с тази мярка не се обявява война на хранителните вериги, а тя само ще осветли нелоялни търговски практики, които ощетяват българския потребител.

Служебният министър-председател обясни, че чрез тази мярка ще се следят цените по цялата верига – от производител, през съответните доставчици, търговците на едро, през складовете, които ползват големите търговски вериги, до щанда, за да се види къде са най-големите надценки.

По време на официалната церемония премиерът обяви още, че трябва да има обществена нетърпимост към сивата икономика във всичките й проявления.

"Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери от обществения, икономическия и най-вече на социалния живот на държавата. Тя оказва негативно въздействие и има своите отрицателни ефекти върху осигурителните фондове, бюджета на държавата и общините, условията на труд, качеството на работните места в българските предприятия", изтъкна служебният премиер.

Според Донев всички нелоялни практики, както и нелоялната конкуренция, която подклажда и поддържа сивата икономика, всъщност пречат за развитието и нарастването на благосъстоянието на обществото. Служебният премиер добави, че рецептата е обществена нетърпимост, прецизно законодателство и стриктен контрол на проявленията на сивата икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Еи плебеи преди 1 година
Вие сте оставили националната сигурност в пъцете на алчни комунисти мутри и корумпирани милиционери какво искате тогава ще ви прецакват с парите цял живот.
67
1
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 1 година
Най добре е българските търгаши да фалират и да купуваме от Италия и Гърция може и Германия Франция и да ни доставят всичко от там каквото за тях това и за нас за да сме сигурни че поне е качественно.
66
2
 
2
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 година
ПРИ ЗАКОВАНА НАДЦЕНКА ТЪРГОВЕЦЪТ ПРЕДЛАГА САМО СКЪПА СТОКА ЗА ДА ИМА ПО-ГОЛЕМИ ПРИХОДИ ОТ НАДЦЕНКИ И СТИГАМЕ ДО ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗМ
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек нищо нема да се получи със спекулата и хвърчащите цени . Много приказки с нулев резултат.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, боже, тук умни мисли дават и хора, които не разбират каква е разликата между таван на цените и таван на надценката.
63
2
 
4
 
! Отговори
Откога преди 1 година
Ви казва Дедо Ви Морз, че нищо няма да направите. Това е поредната предизборна пукотевица за власт. От комунисти капиталисти не става, защото избиват комплекси. А цялата власт и ресурс-природен и човешки е в ръцете на бившата БКП и ча.+лам.бите им, които за пореден път извършиха поредния грабеж и плячкосване. Последният път беше под формата на "приватизация". Предишните пак окончаваха на "ЦИЯ"национализация, колективизация. По-младите не знаят, но Дедо ви помни, още не си е загубил акъла.
62
3
 
4
 
! Отговори
Доньо Гълъбов преди 1 година
Няма да има таван на цената, а ще има лимит на стойността на стоката.
61
1
 
6
 
! Отговори
До ХА-Ха... преди 1 година
Така е, но решението е именно да се наложи контрол и над прекупвачите, защото точно те са, които най-много завишават цените ! Нищо сложно няма, нито трудно за изпълнение !
60
1
 
6
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Така трябва ! НО... трябва да се внимава да няма фиктивни прекупвачи, които всъщност са един и същ, с цел постигане както досега огромни печалби само от покупко-продажба ! Има начин за всичко, стига да е налична политическа воля !
59
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте КОНТРА" с водещ СТРАХИЛ АНГЕЛОВ (13.03.2023),
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таван на надценки или цени, каква е разликата, едно и също е.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Регистрират си една, две, три... техни фирми посредници и готово. Крайният търговец ще сложи надценка "само" 1%. Не го ли играхте с Лукойл този мач вече, или дай да симулираме активност и загриженост?
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, все още ли има хора, които да вярват в тези лъжи??? Инфлацията, цените, поскъпването се надуват САМО С ПАРИ!!! Повече пари през кредитирането на банките, повече пари през раздути бюджети и програми, помощи, субсидии...всичко това помпа цените, а тези които го правят ЛЪЖАТ хората !!!
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литвай си ! Позор сте ти Радев и цялата ви служебна корумпирана шайка ! Геноцид за народа сте вие корумпета долни
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно същото е, ако някоя стока ви носи по-малко приход, дали ще зареждате повече от нея, елементарно е. Приемат попупилистки мерки, за да овладеят по някъв начин инфлацията, без да вдигат лихвите по депозитите, щото имат още напъни за еврозоната.
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пише на етикета: на Х лева е влязло в магазина, на х+у ви го продаваме.... елементарно. Да знаем с колко ни цакат. Той потребителя сам ще ги накаже.
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двете са нужни - таван на цените и таван на надценките. Иначе, чрез няколко междинни кухи фирми собственост на същите големи вериги, цените ще си останат същите.
51
3
 
6
 
! Отговори
Mur преди 1 година
За веригите. Вън.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб душо,веригите са ни душмани и ЕС
49
5
 
4
 
! Отговори
НАЛИ ИСКАХТЕ БАНАНИ? преди 1 година
КАПИТАЛИЗЪМ = СПЕКУЛА = ГРАБЕЖ = КОРУПЦИЯ = БЕЗЗАКОНИЕ = РОБСТВОЩЕ ТЪРПИТЕ СЕГА КАТО ВИ РАБОТЯТ НАПРАВО ПРЕЗ ГАЩИТЕ И ЩЕ ХРУПАТЕ БАНАНИ! ПОНЕ СЕГА БАНАНИ ИМА, КОЛКОТО ИСКАШ!