ѕърван —имеонов: »граем си с неща, заради които на Ѕалканите имаше пожари

Ѕорбата на символи у нас е опасна, прави крайностите силни
10 авг 2023 16:35, ≈лка ¬асилева
102
ѕърван —имеонов: »граем си с неща, заради които на Ѕалканите имаше пожари
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

"ќт н€колко месеца в Ѕългари€ текат битки за символи, за ценности, за истори€та. ¬секи път, когато текат такива битки, има опасност да направим от нищо нещо, да създадем повече проблеми. “емата за домашното насилие се превърна в част от тези символни борби. Ѕорбата на символи у нас е опасна, защото сме умерени и балансирани като народ, но тези битки прав€т крайностите силни".  “ова каза пред ЅЌ– социологът ѕърван —имеонов, "√алъп »нтернешънъл".

ќще по темата
“ой допълни, че едните прав€т това, за да компенсират загубата на електорат - "този тон се задава от прозападните либерали в Ѕългари€", а другата страна са "¬ъзраждане", "което не си поплюва", и президентът, "който стъпва в подобна ниша".

"¬секи един символ е зараснала рана. ѕо-добре да не € пипаш.  ато това с национални€ празник - самата см€на на датата ще настрои хора срещу хора и ще създаде проблем, където не го е имало. Ќад€вам се тази спирала да прекъсне. ѕо-умни€т тр€бва да спре", каза ѕърван —имеонов.

—поред него има опити за политизаци€ на автентичното недоволство на обществото спр€мо домашното насилие - либералите и крайните консерватори върв€т в крайни посоки.

"Ќие сме на Ѕалканите. «а да говорим за тези проблеми на нашето общество, тр€бва да го правим на наш език. ћного често ние, прозападни натовци и европейци, говорим по всички теми - от Covid през войната, на непон€тен за повечето хора език. ѕолитически€т елит и говорителите тр€бва да имаме минималната интелигентност, адаптивност и мъдрост да знаем каква е нашата публика. —егашното управление надцен€ва подкрепата си и надцен€ва легитимността си да прави такива неща. ¬ резултат се виждат законодателни недомислици...  огато сбъркаш регистъра, по който говориш на собствените си хора, не се учудвай, че на следващите избори хората ще предпочетат твой опонент", каза —имеонов.

“ой предупреди за рисковете от прекал€ването:  "Ќие си играем лековато с неща, заради които на Ѕалканите имаше пожари. ƒосега Ѕългари€ се опази от такива пожари. «адълбочаването на битките за миналото, за символите, налагането на черно-б€ло мислене, е игра с огън€".

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


102
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
88
0
 
0
 
! ќтговори
“о€ преди 8 месеца
руски пожар на балканите ще го угасим, и поддръжниците му ще угасим, ако се налага...
87
0
 
0
 
! ќтговори
ѕак по опорката? преди 8 месеца
ƒо ***: “ова е √аньовски въпрос. ќтговори си сам.
86
1
 
1
 
! ќтговори
√аньо преди 8 месеца
ѕърване , и ти се на кого да се наведеш и чи€ ръка да целуваш за да изкараш н€кой лев
85
1
 
5
 
! ќтговори
ѕо умни тр€бва преди 8 месеца
да спре... добре де, ама кой е по-умни€, ти€ дето им хрумна, че не ги кефи трети март или народа, който си държи на датата? » понеже знаем, че "по-умни€" не е в управлението на държавата, какво правим? да не би да съветвате да ги оставим да безчинстват още повече?
84
1
 
1
 
! ќтговори
¬се така става преди 9 месеца
когато говори и пише каквото се харесва "слава, осанна", share, copy-paste, сега изведнъж го направихте "четирихил€дник". все повече хора виждат колко сегашните управл€ващи не жела€т да промен€т каквото и да е, затова и се занимават с такива безсмислици. докато търкате клавиатурите цените се качват, ще се качат данъците и лихвите по заеми. след има-н€ма година ще виете на умр€ло пак за битка с мафи€та, и ще върнете радеффф на б€л кон.
83
6
 
13
 
! ќтговори
Ќе така 85 преди 9 месеца
“ака, така. јма пък другите малко ли бомби издумкаха по —офи€ и други градове! ѕа и те паметник имат, щото видиш ли свал€ли сме ги, докато си пускат бомбичките! ¬сички са си гледали “≈’Ќ»я интерес и хич, ама ’»„ не им пука за Ѕългари€ и на едните и на другите. ѕа наще гъзодавци са се надупили половината на запад, половината на изток и на т€х толкоз.
82
6
 
6
 
! ќтговори
Ќе съм преди 9 месеца
натовец, но в случа€ ѕърван е прав!
81
14
 
10
 
! ќтговори
Ќе така преди 9 месеца
“акива четирихил€дници замърс€ват основното.....1. тр€бва ли да честваме престъпници и престъплени€ : официално сме признали комунистически€ режим за престъпен,. 2. “р€бва ли да честваме окупационната червена арми€,ко€то не е воювала и един ден в Ѕългари€ и ———– който ни об€ви война, при деклариран от нас неутралитет. 3. “р€бва ли да мълчим относно колко пари и достойнство ни е откраднала тази червена арми€ : ,издръжка,златни€ резерв, архивите...... ?
80
7
 
5
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 9 месеца
ƒо јнонименѕараноично твърдение!ѕромит,или болен мозък имате? акво  √Ѕ в социологи€та търсите?
79
3
 
6
 
! ќтговори
лош ученик преди 9 месеца
ƒо Ѕългарин Ќезависими са само големите...Ќие сме твърде малки, за да бъдем независими. Ќа ко€ друга европейска държава великите сили намират цар чужденец, освен на Ѕългари€?..." Ќа гол тумбак, чифте пищови"
78
11
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
99% от социологи€та в бг е заета от внедрени или корумпирани от кгб лица.“ози мухъл е един от т€х-----ѕодозирам, че дори само за този час, това не е единствената ти лъжа.
77
1
 
6
 
! ќтговори
Ѕългаран преди 9 месеца
“олкова сме малко , вместо да се пазиме , не се познаваме даже , а пък се мразиме .Ќищо н€маме ,а викаме ,че даваме!¬ойна н€ма, а пеем " Ќе се предаваме ! " «а т€х казаха: " 5 пари не даваме! " ј те чак казаха: " Ќе се продаваме! "
76
13
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
99% от социологи€та в бг е заета от внедрени или корумпирани от кгб лица.“ози мухъл е един от т€х
75
7
 
17
 
! ќтговори
........ преди 9 месеца
„овека им казва нещо, умно-красивите *** не го разбраха. Ќормално
74
23
 
11
 
! ќтговори
опетков преди 9 месеца
ѕърванов, гледай си социологи€та и не ни пробутвай русофилистичните си идеи. ¬сичко казано и направено от комунистите през 45 годишни€ им терор над народа е в полза на поробител€ и завоевател€ "красноармеец".
73
5
 
14
 
! ќтговори
опетков преди 9 месеца
ƒо Ќайден √еров ***, –уси€ задължава Ѕългари€ да и плати за окупаци€та и "освобождението" 30 млн франка в злато.
72
6
 
8
 
! ќтговори
опетков преди 9 месеца
ƒо Ќайден √еров ”чи истинската истори€ на народа и държавата си, неграмотний, а не фалшивата, създадена в ћосква и набивана в чутурата ти 45 години от баш предателите-комунисти.
71
11
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
»деалът на българите от 19 век - —анстефанска Ѕългари€. »деалът на ѕродажниците и евролевите градски десни от 21 век - Ѕерлинска Ѕългари€.
70
9
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
“огава да върнем ёжна Ѕългари€ на “урци€ по Ѕерлински€ договор. јма да върнем и —офийски€ санджак, заедно с шопите и евролевите градски десни. ѕинокио, ƒенков - всички стават турци - натовци и евроатлантици.
69
9
 
25
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 месеца
—меем се на македонците, но ето такива, като ѕодм€ната и ѕинокио, и т€хното куче ƒенов, са променили истори€та с фалшива. «а да се харесат на —ърби€ и ёгослави€ и те да спрат да ги би€т.