Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство“
Обновена: 19 сеп 2023 09:16 | 19 сеп 2023 09:03, Елка Василева
172
Румен Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света
Снимка: архив, БГНЕС

Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики. Това заяви вчера президентът Румен Радев на проява в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите. Според Световния индекс за иновации за 2022 г. България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Президентът говори на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Той заяви, че приоритет на национално равнище е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна.

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези силни традиции позволиха да се постигне значителен растеж в редица високотехнологични сектори“, каза Радев.

Той допълни, че националната стратегия за развитие на научните изследвания е била адаптирана така, че да се превърне България в център за високотехнологични изследвания и развитие на технологии, което на свой ред ще допринесе за подобряване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии вече привлича водещи световни учени в България, заяви още Румен Радев.

Той ръководи българската делегация в седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Вчерашният ден завърши с прием по случай 50 години от членството на Германия в световната организация по покана на канцлера Олаф Шолц. На него присъстваха президентът и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са предвидени още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.
(Спец. пратеник на БТА Любомир Мартинов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Малко за историята И къде видя да си противореча? Всичко е дело на русия. Първо Донбас го населиха с руснаци насилствено по времето на СССР като пращаха хора от цяла русия да копаят в мините. Второ насилствена русификация и дискриминация на украинския език. Трето промивка по телевизията, че бандеровци щели да дойдат да ги убиват. Четвърто руски командири идват и организират войната. Пето войната се води с руски оръжи. Шесто участва редовната руска армия - например при 138-*** мотострелкова.
131
1
 
0
 
! Отговори
Малко за историята преди 7 месеца
До Анонимен 142: Не виждаш ли как сам си противоречиш? Защо на разделителната линия, през която са се обстрелвали от една страна украинската армия и неонацистките батальони, а от друга страна - донбаските доброволци, не са били само тези хора, дошли от Русия - Бородай, Гиркин и т.н. Донбаските опълченци не са воювали насила, и сега не воюват насила. Ако беше така, щяха да хвърлят оръжието и да се предадат. А те не искат да живеят в една държава с превратаджиите от Киев. И са прави за себе си.
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Александър Бородай - роден в Москва. Първи председател на министерски съвет на ДНР. Глава на съюза на доброволците в Донбас. Игор Гиркин - роден в Москва. На "преклонната" възраст от 42 години се "пенсионира" от ФСБ със званието полковник. Няколко месеца по-късно става министър на отбраната на ДНР. Къде точно виждаш гражданска война? Да зомбирани бал ъ ци за окопите винаги се намира. То както виждаш в България е пълно с хора подкрепящи путин, разбира се, че и в Донецк ще намериш.
129
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
краен продукт , собствена марка не прави , защото краварите ще ти го вземат.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гражданската война Враждуващите страни не принадлежат към една и съща страна. В Украйна има про-руско настроено население точно както в България има хора милеещи по Тодор Живков и гласуващи за БСП и Копейкин. Но точно както в България соц-ностългиците не биха тръгнали на война. Точно както нямаше война в рускоговорящите градове Николаев и Херсон. Войната дойде с руските служби, руски командири като полковник Гиркин, Моторола, Александър Бородай, нацистите от Русич и руско оръжие.
127
2
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 7 месеца
До Анонимен 134: Трябва да участваме в международното разделение на труда с нещо, което се продава и което правим по-добре или поне по-евтино от другите. Ти например можеш ли да правиш нещо по-добре от другите край теб? Ако не можеш, поне си трай. Ракети и перални има кой да прави.
126
5
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 7 месеца
Първи ли ще ни цифровизират?Когато Германия се услушваше за кромид в България вече имаше бариери и кпп .Няма нужда от цифров затвор.
125
6
 
2
 
! Отговори
инженер преди 7 месеца
жалки соросчета , българския инженер и бизнес не е толкова глупав да направи грешката на филандците и Нокиа , взеха ли им всичко краварите , взеха им.. Ако не можеш да си защитиш собственоста на краварските крадливи ръце по добре не прави велики неща..
124
5
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 7 месеца
До Анонимен 133: А защо тези, които не са адекватни, (т.е. които не са съгласни с теб) не вземеш направо да ги застрелваш? Това са правели и тези със свастиките и в Украйна. И сигурно празноглавците (като теб) считат това за правилно и демократично. Все пак тук е ЕС и НАТО.
123
4
 
0
 
! Отговори
Гражданската война преди 7 месеца
До Анонимен 132: Чети Уикипедия: "Гражданската война е война, в която враждуващите страни принадлежат на една и съща държава. Целта на едната страна може да е установяване на контрол над държавата или над определена област, постигането на независимост на област или промяна на държавната политика. За разлика от други интензивни конфликти като въстанията или революциите гражданските войни са по-продължителни, организирани и широкомащабни, като често и използват редовна армия" Кое не е било същото?
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Малко за историята Ползата за България от войната в Украйна е, че сега е много лесно да се идентифицира кой е адекватен и кой е неадекватен. Като почне да ми обяснява някой за преврати, укро-нацисти и как Украйна и САЩ били виновни, този човек директно изчезва от живота ми. На такива хора нито работни места, нито коричка хляб. Да си ходят в Москва или в Китай. Тук е ЕС и НАТО.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Малко за историята Всичко което пишеш са лъжи и дезинформация нацелена към неинформираните хора. Хората с мозък знаят къде имаше война и къде нямаше. В Николаев и Херсон що нямаше "гражданска война"? Ти виждал ли си на картата къде се намират териториите окупирани от русия до 24.02.22? русия 1,5 години не може да превземе Славянск и Краматорск, ти си верваш, че некви миньори биха могли да удържат Украйна 8 години без руска армия в Донбас. Каква гражданска какви 5 лева? Руски лъжи за бал ъ ци
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе този да не е получил някакъв лек инсулт, че стана толкова зле последно време?
119
6
 
2
 
! Отговори
Малко за историята преди 7 месеца
Да, Хитлер е разпространявал пропаганда. Но това не слага знак на равенство между пропагандата на Хитлер и реалната гражданска война в Украйна след преврата от 2014г. За да няма война беше достатъчно Украйна да спазва Минските съглашения, които бяха подписани в присъствието на президентите на Русия, Украйна и Франция и канцлерът на Германия. Трябваше да дадат специален статут на Донбас и да изтеглят тежките оръжия от разделителната линия. Защо от Киев не го направиха? Защото САЩ искаха война.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Слава на ИТ сектора
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Точно така, пред нас са само Уаканда и Азгард.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В топ 3 може да сме само за иновации в далаверата и кражбата.
115
0
 
3
 
! Отговори
Румбата преди 7 месеца
Казали са му нещо ама той не е разбрал. Искал е да каже че сме в горната 1/3 по човешко развитие.
114
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рундьо типично по каманистически изкача с някава фантасмагория от време на време. Браво РАДЕВ! Дигай още един пилон, цъфнали сме и сме вързали
113
1
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 7 месеца
абе другарю,ай се ский с твоя паритет! Те за тва руснаците бягат на запад... Ай недей,ч е ще се пу кнем от смях! МНежду другото не знам къв е тоя поаритет, но китайски комп или кола струват еднакво в германия и Русия, сме шник!