Денков: Ако всяка държава се спасява поотделно, това няма да реши проблема с мигрантите

Премиерът оптимист за Шенген през декември
59
Денков: Ако всяка държава се спасява поотделно, това няма да реши проблема с мигрантите
Снимка: БГНЕС

"Ако всяка страна се спасява поотделно, както в момента се затварят граници вътре в Европа, това по никакъв начин няма да реши общоевропейският проблем с наличието на твърде много мигранти, които влизат на територията на Европейския съюз“. Това заяви премиерът Николай Денков по време на пресконференция в "Евксиноград", където се проведе тристранна среща България – Гърция – Румъния.

"Ние сме изцяло насочени към това през декември България да получи положителен отговор за Шенген. Докато не изчерпаме всички възможности, няма „план Б““, посочи премиерът след разговорите. Той подчерта, че страната ни е избрала своя подход и той е да посочи ползите за Съюза от присъединяването на България и Румъния.

"Ако ние успеем да защитим външните граници, а върху България и Румъния има такава отговорност, можем да решим проблема. Ако не защитим границите, ние преразпределяме проблема от една в друга държава, което не е дългосрочно решение", отбеляза още Денков. По думите му двете държави, които до този момент се обявяват против разширяването на зоната за свободно придвижване – Нидерландия и Австрия, имат ползва от това България и Румъния да бъдат част от Шенген.

Още по темата
"Ако декември няма положително развитие, с премиера на Румъния ще седнем и ще мислим за това какви са следващите ни стъпки“, посочи още българският министър-председател Денков, който бе домакин на днешните разговори, проведени между него и колегите му от Гърция и Румъния – Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. Освен темата "Шенген", фокус на обсъжданията бе поставен и върху регионалната транспортна и енергийна свързаност.

"Част от задачите са сравнително по-краткосрочни – както пътеките за пренасяне на зърно от Украйна към Средиземно море, а от там към Африка. Някои от задачите ще изискват години, тъй като са сериозни инвестиционни проекти", посочи в изказването си Николай Денков.

По темата за сигурността той заяви, че всяка страна трябва да изгради пълноценно своите отбранителни сили. "България е набрала скорост и доизгражда това, което през годините беше забавено, за да имаме пълноценни отбранителни способности", коментира премиерът.

По думите в региона още има държави, зависещи от руския газ, на които трябва да се помогне. За пример Денков посочи Молдова, наблягайки на необходимостта от по-добра енергийна свързаност.

От своя страна, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис отбеляза, че Атина, София и Букурещ посрещат всички актуални теми с общи позиции.

"Срещата ни е помрачена от терористичното нападение срещу Държавата Израел на негова територия", отбеляза Кириакос Мицотакис и допълни, че цяла Европа и целият цивилизован свят осъждат ужасяващите картини с отвличания на много хора и много жертви.

Мицотакис каза, че на срещата са били подчертани отличните отношения между страните и желанието им за задълбочаване на сътрудничеството на двустранно и многостранно равнище и в целия регион, което по думите му, се доказва и от присъствието на срещата на министъра на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

С подкрепата на Европейския съюз (ЕС) нашите държави дават пример за сътрудничество в полза на всички народи в нашия регион, посочи още Мицотакис и заяви, че на тристранната среща е било обсъдено решаващото значение на сътрудничеството в рамките на НАТО и развитието на проекта за петролопровод между България и Гърция.

"Гърция има амбицията да играе централна роля в енергийната свързаност между нашите страни. От миналата година Гърция е увеличила четири пъти износа на природен газ към северните ни съседи. Газопроводът АйДжиБи (IGB) навърши една година и пренасяме горива и до Молдова, като по този начин гарантираме енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа. Скоро ще бъде открит и плаващият терминал за съхранение и регазификация в Александруполис, продължаваме да инвестираме във възобновяеми енергийни източници и искаме да превърнем целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия", каза гръцкият премиер.

Гръцкият министър-председател приветства инициативата на ЕС за нов железопътен коридор, който да свързва Балтийско, Черно и Егейско море и посочи, че той е едно доказателство как трите страни могат да си сътрудничат в такива големи проекти и могат да оползотворят повече европейски ресурси за проекти, които допринасят за целия европейски регион.

В отговор на въпрос на пресконференцията Кириакос Мицотакис каза, че Гърция подкрепя влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство поради две причини – едната принципна - защото подкрепя спазването на европейските правила без дискриминация, и второ – защото Гърция има и собствен икономически интерес от влизането на България и Румъния.

"В момента нямаме сухопътно движение със свободно движение на стоки и граждани", отбеляза гръцкият премиер и посочи, че Гърция, която традиционно разчита много на туризма, посреща милиони туристи от България и Румъния.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
3
 
! Отговори
Денков-ха-ха-хи преди 6 месеца
Бля-бля-бля-....глю-глю-глю....празнодумие и лозунги !!!!!
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Назначете тройна охрана. на академик Денков, в случай че Възраждане-Хизбула реши да му посегне физически.
49
0
 
6
 
! Отговори
Оставка! преди 6 месеца
Оставка на Денков - американският слуга, който закрива енергетиката ни!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За всички неразбрали - подписали сме споразумението за разпределяне на тараамбуките по квоти! Демек длъжни сме да приемем и дондууркаме всичкото инженер и дохтор дето ни прати есср! Ае честито и пак гласувайте за ппдбт и гроб!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе кви са тия шизофреници.. трябвало да се помогне на страните ползващи руски газ.. алоу, зайс, това, че газът го поръчва гърция/турция вместо нас от русия, не означава, че е гръцки/турски!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А българското оръжие отиде в Украйна, останаха само дървените пушки
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Соpoсoид да говори за, та и да решава проблем с мигранти е все едно подпалвач с туба бензин да гаси пожари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** говори за, та и да решава проблем с мигранти е все едно подпалвач с туба бензин да гаси пожари
43
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
Крайно време е държавите от ЕС със свободни територии да започнат да приемат и настаняват бежанци - примерно Франция може спокойно да предостави за целта южните владения Кергелен и Крозе, Дания - Гренландия.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Koraтo цъфнaт тeмeнyrитe и paбoтитe злe, e&и им нaнaтa нa gpyrитe и rлegaй ти ga cи goбpe..." Пeньo Пeнeв, npoлeтapckи noeт
41
1
 
12
 
! Отговори
Мдааа! преди 6 месеца
Ако този новоизлюпен академик е разбирал нещо от химикали, защо мислите , че разбира от политика ? Един кифладжия да вземеш от площада, повече ще разбира от политика и държавно управление !
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков трябва да говори за Шенген с Германия и Франция, но той неясно защо говори с Румъния и Гърция. Защо трябва да гледаме този клоун
39
0
 
5
 
! Отговори
Тенри яко ф дупарако преди 6 месеца
Свят на отворени граници нема как да се състои, докато сички не са на едно духовно-културно ниво, ама тв анема как да стане,с е дна дума, всяка култура ще си има своите граници и сфери на влияние. Затова "Отворено общество" на Сорос стана "Отровено общество", защото разми границите и извърши смесване, което ще доведе до унищшожението на "по-висшето" от по-нисшето. Не мой си такъв гълвак и да са смяташ за висш;)))
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Малии Денков най-нисък от всичките, срам оставка. Дано се не срещне с Вучич, че оня дългуч е три пъти по гилем от Денков.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига с тоя Шенген бе!Връщайте казармата и армията и както беше по соца.Нико не смееше да прекрачи.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оставка на Денков!
35
5
 
4
 
! Отговори
ПАЗЕТЕ ДЕНКОВ преди 6 месеца
Възраждане мразят академик Денков. Пазете го, за да не му посегнат физически.
34
1
 
13
 
! Отговори
Проблемът е ... преди 6 месеца
Нали затова е ЕС, за да сме СОЛИДАРНИ!!! Нидерландия и Австрия са едни ЕГОИСТИ и това, че ни изолират от Шенген говори, че тук няма солидарност от тяхна страна. Те Не търсят решение на въпроса с мигрангите, а той е: Да Пазим Външните граници на ЕС с повече средства, които ЕС да заделя! Бедна България няма как да се справя Сама с Външната граница на ЕС и да ги пазим само с наши средства. Другият проблем е, че Западните д-ви дават прекалено много средства на бежанците, което ги привлича към тях!
33
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
И стига си трил, отивам да бачкам, да ви изкарам джобните.
32
1
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Абе Денков, не осъзнаваш ли, че ние, българите, сме мигранти за страните от ЕС и не ни искат (особено кафеникавите от нас)? Какъв Шенген те гони и какво недоволстваш? Като имаш зор, бегай натам, те търсят генндъри като теб и подчинените ти. Няма да ви върнат, само малко ще ви калиброват халкките.