До края на следващата година всички лекарства минават на е-рецепти

Хинков: Ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни
Обновена: 19 ное 2023 10:16 | 19 ное 2023 10:15, Камелия Цветанова
215
До края на следващата година всички лекарства минават на е-рецепти
Снимка: БГНЕС

България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на следващата година. Това прогнозира здравният министър проф. Христо Хинков пред Нова телевизия.

Още по темата

„Това ми е песимистичната оценка. Оптимистичната е, че до средата на следващата година ще можем да бъдем готови всички лекарства да се изписват чрез електронни рецепти”, поясни той.

„На среща с премиера, Лекарския, Фармацевтичния и Зъболекарския съюз се разбрахме, че до април ще изчистим всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците”, обясни министърът на здравеопазването.

Той каза, че ще има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително. 

"Говоря за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия", каза още здравният министър.

По думите му България е на първо място по антибиотична резистентност в Европа и това трябва спре.

Той коментира и ще има ли нови задължителни ваксини у нас.

„Задължителният имунизационен календар  се преценява много внимателно. Все пак мисля, че ваксините за варицела и хепатит трябва да станат задължителни. След Нова година ще обсъдим тази тема”, поясни Хинков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Давай Хинков, и витамин С само с е-рецепта!
114
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече ще им заповядвате и кога и как да ппиккаят хората и от кого да вземат разрешение за да уринират, смешни сте, диктатори!
113
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кой измисли тази свинщина с рецепти за антибиотиците? А кога да си купуват тоалетна хартия хората, няма ли да им разпореждате? Свинщина!
112
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези да си ходят докато е време.... че много каши забъркаха и още ще забъркват.
111
0
 
35
 
! Отговори
Много ядосан пациент преди 6 месеца
да не можеш да си купиш лекарство против кръвно, щото някави бюрократи така решили. Ами аз цял живот взимам и много добре знам какво да купя. Търси лекаря, па компютъра не работил, па нямало интернет връзка с "кораба майка". Па аптекаря пак същото, па не може да ти го смени на аналог, щото е електрон, па не може да да ти даде на свободна, щото вече всичко е електронно...
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Личния лекар постепенно научава всичко за нас и за съжаление в един момент започва да го използва срещу нас. Това е факт и то неоспорим. Освен това не е редно деца и възрастни да се лекуват на едно. Децата трябва да посещават детски лекар ! Възрастните са за общопрактикуващ.
109
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Говореше се че ще дойде цифровото робство но не мислех че ще е в нашия живот. Това което правят в здравеопазването още от системата личен лекар не ми харесва. Искам да имам право да отивам при който си искам лекар а не да съм закотвен тоест поробен от един и същото се отнася за рецептите.
108
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Населението ще страда но щом не протестира да страда тогава.
107
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората които нямат личен лекар няма да имат електронна рецепта и няма да могат да си купуват лекарства. Ще трябва да плащат на лекар на частно а после и за самите лекарства. Ако са с хронично заболяване на практика ги обричат на смъррт. Не знам защо не протестират ?!? Аз лично имам личен лекар но съм против тази система и изобщо против цифровизацията съм !
106
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едва ли има някаква заръка от някакви посолства. Нашите натегачи сами са измислили това за да пълнят джоба на лекаря защото нищо не можеш да си купиш без електронна рецепта дори да си лекар пенсионер или аптекар !
105
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Искам да имам право да получа направление и рецепта на хартиен носител за да видя какво пише в тях. В противен случай системата ме превръща в роб. Аз все пак съм образован човек и би трябвало да имам права. Който иска да получава електронно направление и електрронна рецепта не преча , но аз искам за мен хартиен екземпляр ако трябва ще го платя. Не съм роб.
104
1
 
9
 
! Отговори
стар комунист преди 6 месеца
Време е....Трябва да идват вече сарматите и авангардите!
103
1
 
11
 
! Отговори
шмatka преди 6 месеца
Поредната заръка от посолството за геноцид и ликвидация на българите!Тотален недостъп до лечение,учение,култура и всичко каквото се сетите ,за да живеете нормално, а не като скотове и роби като сега и други да ви казват какво да правите в къщата си!
102
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Уточнение. Електронните рецепти се издават най вече от специалисти. Личните лекари вече от година издават електронни направления за специалисти. Искам да попитам интелигентните хора с образование не ги ли дразни това че не виждат нито какво пише личния лекар на направлението за специалист нито какво е изписъл специалистта на електрронната рецепта. За мен това е обидно и неприемливо и дори възмутително ! Хората стават роби на лекарите и техните помощнички по кабинетите които често не са медици.
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Турските аптеки ще се замогнат яко.
100
0
 
24
 
! Отговори
Справедлив преди 6 месеца
Оставка на този позорен министър. Народа не те иска. Всички лекарства без рецепта.
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямам личен лекар, не плащам осигуровки, купувам си лекарства без рецепта..Нямам намерение да си давам парите на чиновническия планктон, който задушава държавата (нямам предвид лекарите, те си вършат работата добре, доколкото им позволява системата).
98
0
 
19
 
! Отговори
лекар преди 6 месеца
При хартиените рецепти разходите са символични-купуваш 1000 бланки за рецепти и изкарваш месеца.С електронните рецепти плащаш интернет,компютър,програми и приложения,подръжка на компютър,обновяване на програми и т. н. Плюс принтер и няколко хиляди листа А4.
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Мръсни пумяри..Може и да имат хубави идеи,но само като чуя за излизане от ЕС и НАТО....и ми минава мерака да гласувам за тях..
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така ли хората ще се лекуват, добри хора да помагат с рецепти и илачи, няма лошо след като лекуват, но тогава за какво са лекари, фармацевти и подобни.