Любомир Дацов: Този бюджет е на ръба на дефицита

Последните три години бюджетът се управлява на максимум
26 ное 2023 09:15, Нели Христова
9
Любомир Дацов: Този бюджет е на ръба на дефицита
Снимка: БГНЕС

Този бюджет е на ръба на дефицита, в него няма фискално пространство за инвестиции, коментира бюджетът за 2024-а  финансистът Любомир Дацов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Сега средносрочната цел е 3% дефицит, което означава да не правиш сериозни реформи, смята пък анализаторът от ИПИ Петър Ганев. Бюджетът трябваша да е по-смел и в разходната, и в приходната сфера, добави той. Петър Ганев обясни, че ИПИ традиционно правят алтернативен бюджет. Според него "пробутването" на алтернативни мерки затруднявало много повече ресторантьорите, отколкото 20% ДДС. В разходната част важно било 3 млрд. лв. на социалното министерство да отиват за бедните, да има по-голяма социална насоченост.

Той смята, че някои от новите идеи може да минат между първо и второ четене. "Свят, в който не вдигаме максималния осигурителен доход, е невъзможен, обясни Петър Ганев.

По повод идеята на Асен Василев да продаде една пета от държавната земеделска земя Петър Ганев каза, че по време на обсъждане на бюджета винаги възниквали странични теми, които обхващат целия дебат.

"Продажбата на земя не отива като приход в бюджета, не подобрява дефицита, служи за намаляване на дълга, но не влиза като приход в бюджета, ще се запуши нещо от дълга, но нищо повече", обясни Любомир Дацов.

"Последните години ставаме заложници на еднократни плащания", добави Петър Ганев. "Ако продължаваме с висок дефицит, няма как да не расте и дългът", добави той.

Последните три години бюджетът се управлява на максимум, обясни Дацов. Той добави, че има проблем и с контрабандата на земеделска продукция, а тя била около 30-40%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От толкоз много инвестиции, подкрепа на бизнеса, плосък данък печалба десятък, среда за бизнеса, облекчения за бизнеса вече 34 години, народът измря и избяга от България. Уж европейско развитите, а реално африканско и индийско развитите.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много разбитачъ като Василев ,вдига данъците за да възстановяват парите за риждясамите танкове на сащ ,които сега че платим е ще дойдат след 5 г.нещо подобно като еф 16или платени самолет и танкове може е да. не дойдат )кой вярва на сащ ,гадове мошеници като ПП
3
1
 
1
 
! Отговори
Zemedelec преди 4 месеца
До МВР крият престъпникТи не умря ли вече, от 10 години те мъчат и умираш във форума, корави сте в бобовдол
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бюджета описан от програмист - "Хаковете на Асен Василев да скрепи 3% дефицит за еврозоната на гърба на юзърите!". Дори и да ги скрепи в което се съмнявам адски много този човек много се е заблудил, че от ЕС няма да го усетят. Тук се търси устойчив растеж, не рекет с данъци. Това се прави чрез привличане на инвеститори, повишаване конкурентноспособността на текущите на международния пазар и вдигането на доходите от където ще дойдат пари за всичко!
1
1
 
2
 
! Отговори
МВР крият престъпник преди 4 месеца
Полицая Емил Димитров от град Бобов дол използва роми за Тероризъм срещу Български граждани! Защо МВР крият престъпника Старши Инспектор Емил Димитров!?