Битка за постове, власт, бюджет - политиците са все по-неприятни за народа

Политологът проф. Румяна Коларова и социологът Добромир Живков пред Bulgaria ON AIR
8 дек 2023 10:22, Анисия Иванова
42

Ултиматумите между партньорите не спират. След "Пирогов", от ГЕРБ-СДС поставихa своите искания и за дерогацията на "Лукойл". Бойко Борисов обяви, че ако партията му отстъпи по темата с руския петрол, той ще си подаде оставката.

Политологът проф. Румяна Коларова коментира пред Bulgaria ON AIR, че българските политици се държат по най-абсурдния възможен начин, като диалогът за оставките и отиване на избори е нормален във всяка коалиция, но той не трябва да бъде публичен.

"Единият казва едно, другият казва друго, накрая се случва трето. Нагласата на избирателите може да бъде само отвращение", смята тя.

По думите ѝ Борисов показва твърдост с посланията си и иска да каже "това няма как да мине, няма как да се случи". А решението е отстъпка и от двете страни. Решението за руския петрол е взето по искане на ГЕРБ, но по начина, по който ПП искат да го вземат, обърна внимание проф. Коларова.

"Най-важни са отношенията между ПП и ДБ. Проблемът е на всяко едно ниво, не е лидерски. Когато се разклатят краката на един министър, както е с Хинков, атаката ще бъде както от партньора в коалицията, така и от хора от малката коалиция. Може да оцелее само ако се откаже да уволнява директора на "Пирогов", обясни политологът.

Основният въпрос е колко силен е министър-председателят, на мнение е проф. Коларова. Бранейки своя министър и запъвайки се да го махне, премиерът поема ударите срещу себе си, отбеляза тя.

Проф. Румяна Коларова се надява в Конституцията да бъде променен статутът на служебния кабинет.

Социологът Добромир Живков споделя мнението ѝ, че се случва буквално пазарене, но и "политическа битка, която очертава непрекъснато променливи граници на разпределение на властовия ресурс в страната".

"Това отчасти е извиване на ръце от страна на ГЕРБ и ДПС, за да се запазят територии, които ПП започва постепенно да овладява. Под евроатлантическия похлупак се случват и допълнителни искри в ПП, като изказването на Асен Василев по отношение на здравния министър. Това води до все повече понижаваща се тревожност в обществото. Подобна ситуация не помага за бизнес климата в страната. Политическата класа продължава да губи доверие", заяви социологът в "България сутрин".

Живков е на мнение, че в името на стабилността на изпълнителната власт, поне в следващите 3 месеца не би следвало да има министерски рокади.

"Ако тръгнеш да правиш промени декември или януари, ти показваш слабост. Отново нещата ще стигнат до етап на договаряне и министър Хинков ще запази мястото си. Това управление в момента се базира на много тежък страх на оцеляване и това го спира да прави смислени и дълбоки политики", подчерта социологът.

Живков каза още, че не толкова бюджетът, дерогацията, Здравната каса или МРРБ ще бъдат потенциален препъникамък до ротацията в кабинета, колкото вероятно това ще се случи с конституционните промени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
3
 
! Отговори
до 33-ти преди 4 месеца
Според мен не може да се гласува вечно за по-малкото зло (това, за което ти агитираш). От 20 години гласуващите правят това и от 20 години "по-малкото зло" върши все по-големи поразии. Крайно време е гласуващите да започнат да натискат партиите, за които гласуват да си изпълняват предизборните обещания. Например, тия които гласуваха за ППДБ, да натискат по въпроса с Бойко в затвора, а къде е 3-4 пъти по-евтиния газ, който Киро обеща? Натискайте ги да си вършат обещаното, а не нови кражби!
37
4
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 месеца
"...политиците са все по-неприятни за народа" А, бе, я някой от тоя т. н. народ да се докопа до тяхната маса, па, дали тогава ще е приятен за останалите долу! 'баси!...
36
1
 
1
 
! Отговори
мнение преди 4 месеца
До Голямото плюене! Отличен подход и правилно решение, но.....трябва поне да можеш да четеш и говориш на български, да имаш образование, да можеш да мислиш ... доста невъзможни неща за част от "активния електорат". За това трябвя дя има ценз за гласуване и той да не е 20-30 или 50 лв.
35
1
 
7
 
! Отговори
ВПС преди 4 месеца
Така наричащите се политици се чудат как да се напълнят с още пари, имоти, коли и пр. Не им пука за народа, обират го. Беден политик в България няма , идва малко беден но си тръгва много богат. От Иван Костовото време, че и до сега. Правят всичка само и единствено в техен личен интерес.
34
3
 
5
 
! Отговори
Неприятен преди 4 месеца
Колко да са неприятни? Неприятни, по - неприятни, най- неприятни , Румен Гечев, който си го избират за 8-ми мандат в НС?
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моделът Иванов -Петков е вече на власт .ГЕРБ си отиват лека полека. Младите набор 2001 сега ще изживеят сценария 1996та . Народе спасявай се по единично .
32
2
 
5
 
! Отговори
Голямото плюене! преди 4 месеца
А не гласувате! Гласувайте с мисъл! Направете си листа с въпроси към партиите и изберете тази, която е най-близо до вашите виждания! Не е толкова трудно, а ще е от голяма полза за вас и семейството ви! Примерно: допада ли ви програмата на партията, движението; реална ли е, или ви продават мечти; имат ли партиите капацитет, кадрови състав и какъв е той? Както се вижда от форумите всеки има мнение, така че няма да ви затрудни, необходим ви е само малко разум!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кога нашите "политици" ще започнат да носят отговорност за решенията си, нашата държава е единствената, в която политици загробват народа, но няма нито един в затвора, за да знаят следващите, че и тях ги чака същото ако работят в полза на някой пишман бизнесмен или в личен интерес, както виждаме вече десетилетия
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ььь_тая държава е на приключване точно заради герп, бсп и дпс!
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
некадърни интересчии, това не са политици
28
10
 
7
 
! Отговори
Смях преди 4 месеца
Изобщо не са неприятни. Народът гласува и ги избира, значи не са неприятни. Народът ходи и се блъска като изоглав по МОЛ-ове, хипермаркети и черни петъци и харчи пари за каквото види на "промоция", народа не слиза от колите, кръчмите са пълни, курортите са пълни. Това показва, че народа нито е беден, нито политиците са му неприятни. Беден народ не купува, а протестира и сваля неприятни политици!!!!!
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да со подариш енергетиката която трябва да е само държавна , да си подарип природните изкопаеми , заводите и дори летищата е огромно престъпление срещу държавата .Да направиш от един народа над 9 мил , 6.5 милиона е геноцид .Те ни унищожават , това е истината .Вземат си колкото пари си поискат и не им пука за България , като стане напечено ще си живеят по островите с крадените от народа пари
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За политиците народа е враг , които трябва да е мачкан и убиван.Нарочно държат вече 34 години ниски доходи и високи цени , лошо здравеопазване , образование , социални ускуги .Те мразят народа , ако че са 200-300 човека а народа 6.5 милиона
25
11
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 4 месеца
Каза хомосексуалният хванал сифилис от мумията на Ленин фен на еднополовата любов, как е още ли лъскаш салама на снимки как господарят ти Брежнев изпива с устни Тошко африкански с бели *** дамски? Като гледаш тези колоси на комуналната хомолюбов и ти се иска пак да се върне времето когато обратните си имаха комуна за еднополова любов наречена пленум на БКП?
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Политици в истинският смисъл, България никога не е имала. От край време това са поставени клакьори, които се кланят на тези които ги хранят и са готови за без пари всичко да раздадат, стига само да си запазят постовете!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това са те! От край време междуособици, битки за пари и власт, а народа кой го фане, го ръфа. Чупакабра даже.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали знаете в Нидерландия кои спечелиха изборите преди няколко дни ?! Лошото е, че тук нямаме такива ! Защо мислите германският народ приветстваше масово Хитлер по улиците ?
21
3
 
18
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Капитализма ни е див и хищнически, защото такива са политиците и поДСтавените им лица, които го изградиха.
20
1
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
защото не мислите по изборите аз затова не гласувам защото не им вярвам при 35 процента изб активност как си позволяват да пипат конституцията да спиратруския газ да изпращат оръжие на украина положението в болниците е плачевноцените растят всеки ден оставка и нови избори с нови лица
19
2
 
10
 
! Отговори
бай Ганьо тариката преди 4 месеца
Аз съм с таз, която е на власт.