Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16

До 160 войници от Киев ще могат да пребивават у нас
8 дек 2023 10:05, Петър Бойчев
277
Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16
Снимка: БГНЕС

България ще разрешава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ, пише "Сега". Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение, което беше прието в спешен порядък и на извънредно заседание на комисията по отбрана, ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана. Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България, като страна във военен конфликт, не бива да забравя, че когато той свърши, идва време за репарации. Само казвам. Всички ще плащате, независимо дали сте рашки или господа-европейци.
223
0
 
1
 
! Отговори
чико преди 4 месеца
Много бързо станахте даскали? продажни българи - фашисти бяхте и фашисти ще загините
222
1
 
8
 
! Отговори
Колко умно! преди 4 месеца
Помагаме или ни завоюват? Със собственото ни оръжие.
221
1
 
7
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 месеца
Важното е уср да е добре. България не важна за Сглобката ни. Подмяна да е - и преди беше зле , докато св инята оглозгваше страната , но в комбинация с еднорозите и шишана доан е чудничко.
220
3
 
11
 
! Отговори
ToPhD преди 4 месеца
От толкова ***, накрая ще се наакаме!
219
2
 
12
 
! Отговори
Кога ще пращаме вече преди 4 месеца
и жив материал на източния фронт? Питам за един инвалид от ВСВ!
218
5
 
21
 
! Отговори
Stirlic преди 4 месеца
ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека - че къде ще се обучават тия, че да минават от тук???? В Сърбия? Или Гърция? Боко и Кире съвсем изтрещея от натиска на посолството :))))
217
3
 
14
 
! Отговори
Бг преди 4 месеца
Русофобите и укрофилите тук са явно платени шпиони работещи в едно посолство-целта им е това да сеят омраза и разделение сред българите, народа да се мрази! Неченяма и истнски такива, познавам няколко живи такива
216
3
 
26
 
! Отговори
bg преди 4 месеца
Управляващата сглобка са чужди шпиони и подсъдими по Закона за националната сигурност!!! Минимум доживотен затвор за боко киро шиши наско тагаренко и всички подписали това престъпно решение!
215
18
 
5
 
! Отговори
Гаргарин преди 4 месеца
Да сложат мишени на русофилите за да могат летците да се обучават на стрелба по тях.
214
22
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 месеца
СЛАВА НА НАТО,НА АМЕРИКА,НА УКРАЙНА И НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
213
5
 
24
 
! Отговори
Бааа маааму преди 4 месеца
Браво бе , продажници доллни..... Но за купените ни F-16, НИЩО НЕ ПРАВИТЕ.... Ще обучаваме украински пилоти .... А НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ ЗАЩО ОТ ПЪРВАТА ПОКУПКА НА САМОЛЕТИ ДО СЕГА ИМАМЕ САМО ЕДИН ОБУЧЕН ПИЛОТ ... Купихме 16 самолета, които не само че не идват ами и обучени пилоти нямаме. Или управниците ни планират самолетите като дойдат да си стоят само в хангарите .... или ВЪОБЩЕ НЕ ОЧАКВАТ ЧЕ НЯКАКВИ САМОЛЕТИ ЩЕ ДОЙДАТ НЯКОГА и затова смятат че е безсмислено да се обучават наши пилоти......
212
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ti znaesch li kolko bylgari jiveqt v Rusiq schto da ne idem v pyti poveche ot tuk
211
2
 
6
 
! Отговори
vypros преди 4 месеца
Ima li bylgarina izobschto dyrjava ,zemq,nebe to posveta takava otvratitelna teritoriq nqma
210
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така ще запазим въздуха чист. По гнусно управление не е имало.
209
27
 
7
 
! Отговори
Купейките риваааат преди 4 месеца
Айде марш в Руснята
208
5
 
30
 
! Отговори
ТТомов преди 4 месеца
А дано руските зенитни ракети от Крим и Запорожието ги свалят всички над България и да паднат върху тиквите на продажните БГ мекерета.
207
19
 
8
 
! Отговори
Копейките вън преди 4 месеца
В Рушнята
206
5
 
20
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 4 месеца
Цялото правителсво барабер с всички партии.. дори и опозиционерите са узрели за Лагер - Почивка.
205
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бг трябва да се опази от рашките, опасни са за страната. Трябва да се помага на Украйна, но и трябва да се внимава с тях. Те не пожалиха близък народ, живял заедно с тях в СССР, а България съвсем няма да пожалят.