Йотова за промените в Конституцията: Проблемът се казва Румен Радев и страха от него

Срам е начинът, по който се промени българската Конституция, заяви тя
21 дек 2023 19:27, Нели Христова
51
Йотова за промените в Конституцията:  Проблемът се казва Румен Радев и страха от него
Снимка: БГНЕС

Срам е начинът, по който се промени българската Конституция. Ще видим как ще проработят отделните текстове, но последните поправки ще останат с етикета "анти Радев" - така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира промените в основния закон, приети окончателно вчера в Народното събрание.

Още в същия ден президентът Румен Радев обяви, че ще сезира Конституционния съд за промените.

Прецедент е конституционни текстове да бъдат атакувани едновременно и от президента, и от парламента, така че вчерашното поставяне на държавния печат ще бъде временно, коментира още Йотова.

Според нея не може да се говори за независимо решение на президентската институция за съставяне на служебен кабинет, щом държавният глава ще има списък от хора, между които може да избира служебен премиер. Досега президентът можеше да избира свои хора за поста, а с поправките в основния закон ще има право да избира между председателя на парламента, шефовете на БНБ, Сметната палата, омбудсмана и техните заместници. Йотова обаче попита дали е удачно тези хора да напускат важните с длъжности си, за да станат служебни премиери.

"Проблемът не е независимостта на властите. Проблемът се казва Румен Радев и страха от него", коментира вицепрезидентът в ефира на Би Ти Ви.

Йотова заяви, че няма промяна в мнението на Радев за българите в чужбина и участието им в управлението. Депутатите записаха в Конституцията, че и българи с двойно гражданство може да бъдат народни представители и министри. Именно на това се противопостави остро президентът, а някои припомниха негово изказване от 2019 г., в което предлагат нашенци в чужбина да участват по-активно в политическия живот. Вицето му обаче обясни, че президентът е говорил за български по рождение.

Йотова обърна внимание, че един ден може да има министри с двойно гражданство, когато разполагат с класифицирана информация.

Конституцията не е Закона за движение по пътищата, макар че и там е непростимо. Не може да се променя през месец, коментира тя. И припомни за таксата за пренос на руски газ през територията на България, като обвини правителството, че "е поставило отново на карта" нашето членство в Шенген, тъй като Унгария се противопостави на таксата и заплаши с вето. Нито днес, нито утре в дневния ред на парламента на Нидерлания имало точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както се очакваше, посочи Йотова.

Аз очаквах след всичко това, което натвориха, и "Булгартрансгаз" едва не фалира заради Асен Василев, мъжка постъпка щеше да е да излезе и да каже "Господин президент, бяхте прав", посочи тя.

Според нея предложението на Австрия страната ни да се присъедини поетапно към Шенгенското пространство, като първо влезе по въздух, е предпоставка никога да не се присъединим напълно.

Една от причините да не ни пускат в Шенген е, че се е изгубила инерцията на служебните кабинети, които са направили много по темата, както и защото правителството не се е възползвало от падането на Механизъм за сътрудничество и проверка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
SO преди 4 месеца
До Сн.ВасилеваКой ги доведе и защо? Идеята на пилотчето да се представи като демократ не сработи. Силната му любов към МИГ 29 и властолюбието му лъсна. Дано всички поумнеете!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киро и Асан са тук за да ви оберат, и след това по островите, както са заявили.
31
0
 
2
 
! Отговори
SO преди 4 месеца
До Сн.ВасилеваЗабравяш кой ги доведе двамата.
30
1
 
1
 
! Отговори
чичо преди 4 месеца
Доживях да сме на едно мнение с Йотова.Така е-всеки престъпник е проблем и е нормално кората да се страхуват от престъпници.Дано народа,най-после разбере,кои искат да възродят БКП.
29
3
 
3
 
! Отговори
Бунтата преди 4 месеца
НЕ ЗНАМ ЗАЩО ГИ БАВИТЕ ОЩЕ,АМИ НЕ ГИ РАСТРЕЛЯТЕ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ
28
2
 
5
 
! Отговори
Сн.Василева преди 4 месеца
До SoЗначи децата ти са поумни от теб слава богу. Всичко това го направиха заради ония двама мъркащи и крадци довлекли се от майната си. Ще живее някой *** 10 или повече год.някъде си и при това доброволно си дигнал чуковете от страната си и такъв ще дойде да управлява държавкоято е дезертирал. Никога няма да видите Шенген с тези закони,*** такива.
27
4
 
9
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
На тези фашисти явно им се услади торта с детски главички и поемат към Пловдив да. налапат и Альоша.На 22.05 1942 г.сръбският комунист и партизанин Степан Филипович застанал под бесилото приготвено за него,вдигнал двете си ръце със стиснати юмруци и извикал:Смърт на фашизма!Свобода на народа!Неговият глас като страшно ехо излиза от историята и отново ни зове да пратим фашизма между нейните страници.
26
9
 
6
 
! Отговори
So преди 4 месеца
Никога не съм гласувал за пилотчето, защото ми бе ясно че е Руски агент. За съжаление децата ми му повярваха и сега горчиво съжаляват. Ако сега има избори за президент едва ли ще спечели народната любов. Така че и президентската институция е толкова лигитимна, колкото и народното събрание.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Плешивка пак дудни простотии и възвеличава служебните кабинети- само да напомня служебните ни бяха докарали до 27% инфлация- сега при сглобката- 5.7%
24
7
 
6
 
! Отговори
Нео преди 4 месеца
Говорителката точно назова проблема. Разбра се, че в този си вид конституцията не пази демокрацията от самозабравили се индивиди. Ама чак пък страх...
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киро е голям измамник. Измами президента, че ще бута Боко и Пеевски. А той беше дошъл да бутне президента.
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глава голяма ,ама празна,всички треперят от него, за президентчето говори,не знам кой филм е гледала госпожата
21
5
 
13
 
! Отговори
999 преди 4 месеца
Защо България парламентарна република има вицепрезидент???
20
4
 
5
 
! Отговори
Избирател Обикновен преди 4 месеца
От текста се разбира че ако ти предложат да избираш между няколко предварително подбрани наши хора, това не е свободен избор. Ами изборите - и там е така, затова и хората не гласуват - не виждат смисъл.
19
9
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
По-същественото е, че вместо да изринат банкянския иддийод заедно с партията му от политическия живот, днеска гласуваха да индексират договорите с фирмите му и пак да им напълнят джобовете.
18
10
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Страхът на жълтопаветите от "руски президент" е като страха на путинистите от геййове - ирационална простотия, насаждана от партийците, за да ви яхнат по-лесно. Боко Тиквата се връща на власт благодарение на страховете от руснаците - при положение, че Просията отдавна омре - и на фронта, и икономически.
17
8
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Фактът, че от над 200 коментара, цензурата е оставила 13, може да ви говори накъде отиваме с новите поправки, с Парламент в Партийния дом на Бойко Борисов, с жандармеристите с кучета без намордници по улиците...
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
разбира се, че има страх от един руски резидент
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проблема е в Независимоста на властите и институциите към тях,защото тази сглобка в изпълнителната власт и институциите към нея що от там прехвърлила се в парламентарната власт и нейните институции по комисии от обществени-икономически процеси към тях,обсеби всички власти и техни институции,че тя ще им прави реформи,като реформистко движение заради,което търсиха абсолютно болшинство за прокарването на не съгласувани реформи с останалите власти и институции,с останали партии по същество участващи
14
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Йотова, проблема е русофилщината на Радев и опита му чрез дестабилизация на партиите и рушене доверието в демокрацията да прокара пропутинско управление в България. Още един такъв президент путинджия като радев и сме станали република в РФ.