Депутатите приеха оставката на Денков и министрите му

Правителството ще изпълнява функциите си до избирането на ново
59
Депутатите приеха оставката на Денков и министрите му
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха единодушно внесената от премиера Николай Денков оставка на кабинета. Премиерът и министрите ще продължат да управляват, докато не бъде избран нов министър-председател и състав на правителство.

Оставката беше гласувана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на форум на ЕНП.

Тя мина като първа точка в дневния ред на НС по предложение на ПП-ДБ. Коалицията се възползва от процедурата в правилника на парламента, според която всяка първа сряда на месеца парламентарните групи правят предложения за включване на точка, която задължително се обсъжда.

Николай Денков подаде оставка вчера и обясни, че това не е политическа игра, а е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите.

„Изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 година“, каза Денков.

Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва да завърти рулетката и да връчи мандата за ново правителство на Мария Габриел, която получава 7 дни, за да го върне изпълнен. В конституцията няма изрично разписан срок, в който президентът да стартира процедурата с консултациите, предшестваща връчването на мандата, нито колко дълго може да продължи тя. Румен Радев обаче вече каза, че няма да бави умишлено, така че би могъл да насрочи консултациите още другата седмица.

Вчера делегатите на Националното съвещание на ГЕРБ дадоха мандат на преговарящия екип да предостави на ПП-ДБ проект на споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание и механизма за вземане на решения. От страна на ГЕРБ в преговорния екип влизат Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Жените винаги, заради инстинкта, който имат, мислят по-спокойно, по-мъдро, обясни избора си лидерът на формацията Бойко Борисов.

Лидерите на ПП-ДБ, начело с Николай Денков, ще преговаряме с екипа на ГЕРБ-СДС, каза Кирил Петков. Той добави, че с колегите му ще направят всичко възможно максимално бързо да се запознаят в детайли с проекта на ГЕРБ-СДС. Има неща в предложенията на ГЕРБ-СДС, които са конструктивни, но има и неща, за които имаме различия, коментира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: оставкаНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко избори трябват, за да разберат българите, че тая западняшка *** никъде не ни води? А само имитира дейност и продава Родината всеки ден?
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Браво, Денков!Кое беше реформаторското. Че разрушиха паметника на освободителите- най голямото постижение. допускане на двойното гражданство- абсолютно парадоксално, поставяне на свои хора на възлови места, изпразване на военните складове и отслабване на бойната готовност. Заливане с украински хранителни продукти със съмнителни качества, финансови далавери на най- високо ниво ( историческата сделка на Василев и лорер на Чаталджа)
51
0
 
3
 
! Отговори
Съмнеж преди 1 месец
А ако не бяха приели оставката на химика, какво щеше да стане ? Този безкраен цирк няма ли да свърши ? Има ли останал български народ или вече сме само сбирщина от безмозъчни индивиди, които не могат дори вожд да си изберат ?????? Кажете, променени индивиди !
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Му.Х.ЛЬОТО се оказа, че не си е писал докторската дисертация сам, което е в нарушение на академичните правила. След това като капак, сам се направи академик докато е министър, което е абсолютен конфликт на интереси. Този се оказа битер Кирчо Харварда - малко по-добре може би, защото сглобява изреченията успешно. Но са един дол дренки. Министър по мехурчетата на верото. Мале мале.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ники трябва да ходи
48
0
 
6
 
! Отговори
ОТДАВНА преди 1 месец
ТРЯБВАШЕ
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следва да си вземе пижамата и да се отравя към затвора !
46
0
 
5
 
! Отговори
aaaaaa преди 1 месец
нищо правенето било политика ! ех блъгарино българино ....
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
денков се изсули по терлички, соло, в отсъствие на следващия премиер, без присъствие на министрите си, с което дава знак, че те остават. това е много странна, псевдо-ротация, по килифарски.
44
0
 
4
 
! Отговори
Чудесно преди 1 месец
НАй-накрая да са праждоса тоя продажник ! Време е цялото ПП/ДБ да се праждоса от политиката , барабар с тяхните сглобки !
43
0
 
4
 
! Отговори
Пфуй !!! преди 1 месец
И ето иде най-щастливия ден , когато ти ще си далеч от мен ! Дреме им на Денков и Магарев ! Натовариха яко дисагите с рушвети и сега палят джапанките с 300 !
42
1
 
7
 
! Отговори
Кило преди 1 месец
И украинеца тагаренко и той ли се маха?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като му насапунисаха ските на самонаакадемикания, сега да му гласуват и отнемане на академичната степен по пени, балони и сапунени мехури.
40
8
 
3
 
! Отговори
Браво, Денков! преди 1 месец
Поздравления за ползотворната и успешна реформаторска политика на ПП-ДБ ! Поздравления и за коректното джентълменско изпълнение на обещанието за 9 месечна ротация !
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си припомним и някои от най-паметните му речи: "Мън-мън-мън-мън", и разбира се "Мън-мън-мън, мън-мън-мън!".
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямах търпение да спре да ме представлява този подлизурко. Дори господарите му в САЩ не харесват чак такава подлизурщина и затова не го приеха на среща.
37
1
 
2
 
! Отговори
Песните преди 1 месец
ХАЙДЕ СИБИЛЕ. Те и помаците и помакините са си български граждани. Въпреки, че повечето от тях си живеят в селата. За разлика от турците им на тези от ДПС. Те да си свирят със зурлите и да си избират почетните, които са ги убилир отдавна. По време на възродителния им процес. Такива бяха времената при приятеля им мутрата от Банкя, който си им беше генерален секретар. Като този на НАТО-то им.
36
2
 
8
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 1 месец
Какво направиха тези от политиците ни ? ВКАРАХА НИ В ТРЕТАТА СВЕТОВНАТА. Лично на мен, ми дреме на дядовия, но в страната ни има млади хора, деца с доста пенсионери, които не заслужават за са заложници на техните интрити. ТАКА СА НЕЩАТА С ДЕЛЯНОВЦИТЕ И БОРИСОВЦИТЕ ИМ. Дори и с НИНОВА.
35
1
 
1
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 1 месец
ХАЙДЕ ВЛАДЕ МАРКОВ. ПЕСНИТЕ МУ, както и таланта му са от бога ни дадени. За разлика от депутатите ни. Тях си ги избираме на изборите. Дори и по няколко пъти, все едни и същи са. Така е, като си се мислят за велики. Само тези обикновените българи и българки са по-велики от тях. За това и според мен, тези народните ни представител са си просяци. При това със закони си гласуват субсидиите. ХОРАТА ГИ МРАЗЯТ. ВКАРАХА НИ ВЪВ ВОЙНАПРОТИВ РУСИЯ.
34
3
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Детекторитег на тези от БНБ са фалшиви. Откраднах им и златните резерви, а дори и валутните. Така е, щом чи обясняват, че не разбирам нищо. Преди около 15 г. За това сега, аз съм милионер, а те си чакат заплатите от банкоматитет си. ХАЙДЕ СИБИЛЕ НА ВЛАДИТО НИ МАРКОВ. ТОЙ ПРОСТО Е НАЙ-ДОБРИЯТ ОТ ПЕВЦИТЕ НИ. За разлика от лидера им на тези от ИТН-то.