Кабинетът "Главчев" ще е десетият служебен от началото на прехода

Той ще бъде шести служебен кабинет за президента Румен Радев
54
Кабинетът "Главчев" ще е десетият служебен от началото на прехода
Снимка: БГНЕС

От началото на промените в страната ни е имало общо 9 служебни кабинета, като до броени дни предстои да бъде назначен юбилейният десети служебен кабинет, пише в свой материал БГНЕС.

Първият служебен кабинет в България е оглавен от Ренета Инджова, която и до днес остава единствената жена министър-председател на страната. Кабинетът управлява страната от есента на 1994 г. до началото на 1995 г. Този кабинет е назначен от първия демократично избран президента на България Желю Желев.

Вторият служебен кабинет е с премиер Стефан Софиянски и той изпълняваше тази функция между 12 февруари до 21 май 1997 г. Сформиран е от президента Петър Стоянов, като основната му задача бе да стабилизира финансово страната след кризата при управлението на Жан Виденов.

Третият служебен кабинет е на дипломата Марин Райков, назначен през 2013 г. от президента Росен Плевнелиев. Това стана само броени седмици преди изтичането на мандата на първия кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Управлява страната от 13 март до 29 май 2013 година.

Четвъртото служебно правителство бе оглавено от юриста конституционалист проф. Георги Близнашки през лятото и есента на 2014 г., също назначено от президента Росен Плевнелиев. Управлява от 6 август 2014 г. до 7 ноември 2014 г. До него се стига след подадената оставка на кабинета "Орешарски".

Петото служебно правителство (и първо на президента Румен Радев) бе назначено от него на 27 януари 2017 г. Служебен премиер бе проф. Огнян Герджиков. Това правителство бе назначено след подадена оставка на кабинета "Борисов 2". Служебното правителство работи от 27 януари до 4 май 2017 г.

Шестото служебно правителство (и второ служебно на президента Румен Радев) беше назначено броени месеци преди президентските избори, на които той спечели втори мандат като държавен глава на избори през есента на 2021 г. Шестото служебно правителство бе оглавено от Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри.

Седмото служебно правителство (и трето на президента Румен Радев) бе назначено отново с премиер Стефан Янев. То управлява от 16 септември 2021 г. до 13 декември 2021 г. и е в почти същия състав като първия кабинет на Янев.

Осмото служебно правителство (и четвърто на президента Радев) в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г.

И деветото служебно правителство, (пето на президента Радев) е назначено с Указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него е Гълъб Донев.

Предстои Румен Радев да назначи десетото служебно правителство и шесто за самия Радев начело с премиер Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата и бивш депутат от ГЕРБ. За пръв път обаче президентът не посочи сам името на премиера, а трябваше да избере между няколко високопоставени държавници, сред които председателят на НС, директорът на БНБ, омбудсманът и председателят на Сметната палата. Това стана възможно след приемането на промените в основния закон, чиято цел беше да ограничат възможностите на държавния глава да се меси активно и да определя политическия дневен ред на страната, която за последните 3 години в по-голямата част от времето беше управлявана от служебните кабинети на Радев.

Най-важната функция на служебния кабинет е подготвянето на честни и свободни избори. Той също така не може да прави актуализация на бюджета и да тегли външни заеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Политика
На финалната права: Главчев готов със служебния кабинет, Радев вика парламентарните групи на консултации
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен Преходът на луковите глави. Виждате ги на снимката!
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе тоя преход докара Бг от близо 10 милиона души до пое 6 милиона. И няма светлина в тунела. Ако карате така прехода ще заключи заедно с Бг държавата. Е и това е изход за "туристите" подхжанали тоя преход. хахаххах
43
0
 
2
 
! Отговори
Отврат преди 3 седмици
На снимката петима мафиота,Чорапа и той е в Играта.Не го виждам държавника ИЦО Хазарта.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преходът ще свърши тогава когато такива като Главчев вече не са на власт!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЛАВЧЕВ ЩЕ УПРАВЛЯВА ДЪЛГО, ДОКАТО ИЗТЕЧЕ МАНДАТЪТ НА РАДЕВ И СЕ ПОЯВИ НОВА ПОЛИТИЧЕСКА ФОРМАЦИЯ НАЧЕЛО С РАДЕВ. ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО МОЖЕ ДА ИЗДИГА КИРИЛ И ДА СПЛАШВА БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ, НО НЕ МОЖЕ НА СПЛАШВА РАДЕВ, ЗАЩОТО ЗАД НЕГО СТОИ РУСИЯ. Светът се променя и всики в Европа го виждат и се пренареждат от САЩ към Русия. Само ние се дистанцираме от Русия, а за всички е ясно, че тя няма да загуби в Украйна и тогава.ако пак се окажем на грешната страна тежко ни.
40
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
До за 45 години...........Да припомня,че въпросното разграбване го започнаха същите комунисти,само и единствено в своя изгода.Просто допълнение към иначе правилната Ви констатация.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е няма такъв преход като вашия, никъде. Комунисти
38
1
 
0
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
До Бай Дрън 30. Толкова стабилен, че ще има шесто служебно правителство при неговото "управление".
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къв преход бе? Само алабализми.
36
1
 
15
 
! Отговори
за 45 години преди 3 седмици
мpъсните кумунизди построиха държава с развита енергетика, индустрия, селско стопанство, образование и здравеопазване. За 35 години преход само затваряме и събаряме, хората оглупяха и озверяха, затворени са над 1400 училища, населението се изпарява като спирт на слънце, а някои тук са се притеснили от "властта" на президента. Да ви имам приоритетите! :D
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички ли гербери са толкова грозни и противни като този на снимката? Само питам.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото и да ги джуркат, 80те% по - малко няма да станат.
33
1
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 3 седмици
Те калинките тепърва предстои да се завръщат, ти искаш да ги махнат. И кой ще е този, дето ще ги махне? Кой, кой е той, хаха въобще има ли такъв, дето да си е поставил подобна цел?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Посолството дали ще одобри кабинета?
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Махнете калинките на Тиквата за да се оправи БЪЛГАРИЯ !
30
1
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
И какво излезе от цялата работа? Румен Радев се оказа най-стабилният политик.
29
3
 
9
 
! Отговори
Долу ГЕРБ-ДПС преди 3 седмици
Главчев - Гробарят на България
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ад за ПП ,Борисов удари по масата най после ,вън ПП от България ,мушеници крадци ,чакаме ДАНС да арестува скоро някой министърче на пп
27
1
 
4
 
! Отговори
СЕГА преди 3 седмици
10 ЧОВЕКА ЩЕ ИЗ ЯДЪДАТ ,,КОКОШКАТА,, Я ГИ ВИЖ КОЛКО СА ЩАСТЛИВИ-САМО СЕ ОБЛИЗВАТ
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев не вземай министри от ПП предателите ,марш при Зеленски ПП