Шантаж и сплашване? Русия няма равна в това направление!

"Вашингтон пост": Путин никога не забрави първите си уроци по използване на компромати
Обновена: 14 яну 2017 06:48 | 13 яну 2017 21:05, Елка Василева
351
Шантаж и сплашване? Русия няма равна в това направление!
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

През 1999 г. главният прокурор на Русия - приблизителен еквивалент на главния прокурор в САЩ, обеща да разследва обвинения в корупция, които засягаха семейството на тогавашния президент Борис Елцин.

И тогава се случи нещо интересно. Руската телевизия започна да излъчва видео кадри с лошо качество, на които се вижда как прокурорът Юрий Скуратов лудува гол с две млади момичета. Някои наблюдатели изразиха съмнения дали мъжът във видеото наистина е Скуратов. Но всички съмнения бяха разсеяни от директора на руската служба за вътрешна сигурност, който обяви, че експерти от агенцията му са потвърдили самоличността на прокурора. Мъжът, който направи изявлението, беше Владимир Путин, а думите му решиха политическата съдба на Скуратов. Разследванията за корупция отшумяха, няколко месеца по-късно благодарният Елцин назначи Путин за министър-председател и впоследствие за свой приемник, пише Крисчън Карил от в. "Вашингтон пост".

Разбира се, шантажът съществува навсякъде. Но никъде другаде той не се е превърнал в толкова важна част от политическия живот, както в постсъветска Русия. През бурните 1990-те агентите на старото КГБ продаваха способностите си на онези, който плащаха най-много, а желаещи да наддават не липсваха - новоизлюпени милионери, хора, които се натискаха да влязат в политиката, мафиоти. Безброй частни охранителни фирми се конкурираха кой ще измисли най-мръсните компромати, а журналистите - друг елемент от странния нов свят на необуздана свобода, с радост публикуваха това, което изравяха.

Путин бе усвоил добре тези умения. Като президент той бързо се справи и с шпионите на свободна практика, и с журналистите, но никога не забрави първите си уроци по използване на компромат - руската дума за злепоставящ материал. Той осъзна, че да злепоставиш врага може да бъде много по-ефективно от това да го хвърлиш в затвора. Затова културата на компроматите продължи да процъфтява при управлението му - въпреки че сега я практикуват предимно службите на руската държава.

Либерален политически съперник иска да стане президент ли? Нека вечерните новини излъчат интервю с членове на гей клуб, които го възхваляват (чудесен начин да го дискредитираш пред хомофобската аудитория). Или милиардер олигарх оспорва властта ви? Поровете се в мръсните му финансови сделки и ги споделете с гладни за скандални истории журналисти. Възрастен дисидент ви критикува от удобната позиция на изгнаник във Великобритания? Пратете хакерите си тайно да запишат детска порнография на компютъра му и известете компетентните власти. Както показват тези примери, компроматът може да бъде описан най-добре като вид информационна война, понякога истина, а друг път - лъжа. В повечето случаи той е изкусна смесица - за да сплашва и обърква едновременно.

Всъщност, на Доналд Тръмп изглежда всичко това до голяма степен му е известно. На необичайната си пресконференция в сряда той заяви, че е напълно наясно с особените рискове да се действа на територията на Путин. "Бях в Русия преди години заради конкурса Мис Вселена, който мина много добре", каза той. "Москва, района на Москва. Мина много, много добре. И казах на много хора: "Внимавайте, защото не искате да се видите по телевизията. Навсякъде има камери." Той побърза да добави обаче, че не смята Русия за изключение в това отношение.

Но ако познава мястото толкова добре, трябва да осъзнава, че когато става дума за шантаж и сплашване, Русия наистина няма равна на себе си. Единствено Москва е превърнала компроматите в основен елемент от външната си политика.

И западно-, и източноевропейците всеки ден виждат как Кремъл "разгръща" информация срещу хора и институции, които иска да унищожи или контролира. В страни като Швеция или Чехия Москва поддържа десетки интернет сайтове, които разпространяват конспиративни теории и фалшиви новини, всички с цел да злепоставят безбройните й врагове. Руската намеса се усети в резултатите от референдумите във Великобритания за напускане на Европейския съюз миналата година и в референдума в Холандия за отношенията с Украйна. Никоя друга страна не прави нещо такова в подобни мащаби.

Повече от десетилетие руски хакери атакуват инфраструктури и интернет сайтове в европейски страни, които са в обтегнати отношения с Кремъл. Рецептата може да е различна за всеки отделен случай, но целта винаги е една и съща: да се отслабят западни институции като НАТО и Европейския съюз, които могат да противодействат единно срещу намеренията на Русия. Тази стратегия е ясна илюстрация за плановете на Путин и за типа система, която ръководи.

Когато миналата година гръмна новината за вероятни руски хакерски атаки над компютри на Националния комитет на Демократическата партия и предизборния екип на Хилари Клинтън, тя се вписа смайващо точно в същия модел. В някои случаи хакерите откраднаха и разгласиха истинска информация, която представи Клинтън и поддръжниците й във възможно най-неблагоприятна светлина. Същевременно обаче и медии в Москва си поставиха за цел търпеливо да разпространяват напълно неверни новини за Клинтън и кампанията й, които с радост бяха заимствани и повтаряни от Тръмп и други членове на екипа му.

Мигар Тръмп не е знаел какво прави? Да не би да е смятал, че тези информации са верни?

Едва ли. Мисля, че чудесно е знаел кой е източникът на тези истории - точно както смятам, че винаги е осъзнавал, че Москва стоеше зад хакерските атаки над Клинтън, колкото и да го отричаше. На пресконференцията в сряда той най-накрая бе принуден да признае: "Що се отнася до хакерските атаки, мисля, че беше Русия".

Хубаво, че най-после се съгласи. Но ако Тръмп наистина мисли така, защо продължава да пледира за по-приятелски отношения с Русия? Наистина ли искате за съюзник правителство, действащо като Путин - подмолно разпространяващо лъжи? Няма как човек да не се чуди.

/БТА/


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
1
 
! Отговори
. преди 4 години
Само не разбрах защо Фашингтон пост пропуснаха да споменат, че разследването на Скуратов е и срещу не малко американски компании?
179
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 4 години
Боже... западните медии наистина имат много ниско мнение за аудиторията си, след като рискуват с такъв замах реномето си. Бива-бива тъпоъгълна пропаганда ама това е направо излагация :)
178
0
 
2
 
! Отговори
До 230-тия преди 4 години
До Анонимен Ами,аз точно това написах,че светът ще свърши,балъците-не.Ти го потвърди.
177
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мишо 239
Всеки подслушва и следи,още от времето на фараоните,че и преди,стига да не го хванат.В случая със САЩ,ако са подслушвали,то това са правили на американците,а не са се месили така арогантно в делата на чужди държави,както прави Кремъл,дори и да достигнат до по-широка ,освен вътрешна,информация.Руснаците счупиха всички рекорди за намеса,лъжи и арогантност.
176
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на кого му пука за страната на лосионите, освен на ленинградските тролове?
175
6
 
12
 
! Отговори
горин преди 4 години
Слава на Путин! Слава на Русия! На който не му харесват да се гръмне
174
2
 
12
 
! Отговори
Vunk преди 4 години
Авторката може да ходи някъде да се скрие!
Нима руснаците не взеха пример и не се научиха на тези пиенизи от големия брат чичо Сам!
Разбира се че ще отговорят със същото!
173
4
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Забравихме, че САЩ са подслушвали и са следяли кореспонденцията на цял свят.
Резултата е послушни и управляеми евро-чиновници, поддържани с яки парични вливания.
Знаете ли, че всички 28 командоси участвали в залавянето и убийството на Осама са мъртви, случайно.
172
2
 
6
 
! Отговори
костадин преди 4 години
Еи и там ли има софра и сега те махат от нея и почваш да плачеш и резилиш и плюеш по авторитета на държавата си.какво то ида се пише и говори от заминаващата администрация на Сащ само вдига авторитета на Русия по света.времето на еднополюсния модел отиде в историята от тоя модел европа бере плодовете на износа на демокрация или по точно изпомпване на ресурсите без платно.пример унас с двата теца марица исток.
171
6
 
2
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Хкан шукур
Не е вярно, че "всички го правят"! Държавите от ЕС (а и САЩ и Канада) не правят това срещу Русия. Или Китай. Ако го правят - е срещу терористични групировки, но и там се прави само с истинска информация! Никога с невярна - защото подобни опити (виж действията на Буш, например) много бързо се разкриват! Докато за Путин това е без значение! Той не се интересува, че ще бъде разобличен - понеже няма независима организация, която да посмее да го направи!
170
11
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Можем само да се молим Русия да продължи по този път,и към нея да се присъединят още държави.И тогава раково и нарко болната Хамерика ще бъде излекувана,дай Боже завинаги.Амин.
169
10
 
7
 
! Отговори
Стар българин преди 4 години
До Анонимен Всичко, което си написал е вярно. Само дето вместо Русия трябва да се напише САЩ.
168
11
 
18
 
! Отговори
Хкан шукур преди 4 години
Интересна статия,но това заклеймяване ли е или реклама на Путин? 21век сме-всички го правят!Само погледнете родната ни полит действителност.Тонове слуз!То не бяха бай,гейпорно и т.н. Тоз журналист просто се ядосва че на руснаците им се получава а на харчещите милиарди за черен ПР не.Помни ли някой преди няколко години когато Форбс обяви Путин за най-богатия човек в света със 77 милиарда долара?Е руснаците не се хванаха понеже средното образование в Русия е наистина задължително не като в САЩ!
167
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката: Лицето се търси от Интерпол !
166
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФИЛ

Русофобията си я сее самата агресивна Русия.Никой не обича руснаците,освен нашите комунисти от БСП/АБВ.Дори и тези,които я хвалят от запада я мразят,а и омразата е взаимна.Не си прави илюзии.Русия се стреи към световно господство,а това не ни носи нищо добро,освен рестарт на комунизма.
165
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
chom sach mogat zachto i rusia da ne moje
164
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин знае само ''Дай Газ '' кви хакери кви самолети кво чудо
163
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ленинградските тролове си потрошиха клавиатурите :)
Я му цапнете по един лосион и не се мъчете бе!
162
12
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 4 години
Ще повярвам на ОБОНГО-СОРОСОИДНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ и припяващите им медии когато покажат на цял свят оръжията за масово поразяване на Садам Хюсеин.
161
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахаххахаххахаххахах тия смешни *** - що не бългвате как САЩ не само, че сплашва ами унищожава държави... няма нищо скоро и българите щели да станат малцинство в държавата си...

да живее деморкацията и оцеляването по единично