Събитията в Близкия изток – пролог към трета световна война?

Руска преса: От Иран ще последва ответен удар със страшна сила
Обновена: 8 юни 2017 22:51 | 8 юни 2017 22:33, Елка Василева
85
Събитията в Близкия изток – пролог към трета световна война?
Снимка: Reuters

Вчерашните нападения в Иран са сред най-сериозните терористични атентати за целия период след създаването на Ислямската република, пише "Комерсант".

Отговорността за атаките, отнели живота на 13 души, бе поета от терористичната групировка "Ислямска държава", неуспяла до вчера да извърши нищо подобно в Иран.

Според експерти организаторите - сунитски радикали, целят да отправят сигнал към ислямския свят: дори на фона на днешния конфликт между монархиите в Персийския залив шиитски Иран не бива да се смята за огнище на стабилност, добавя вестникът.

Атентатите бяха същински шок за местните хора и чуждестранните наблюдатели, посочва "Лента".

Още по темата

Иранските тайни служби отдавна са си изградили репутация на мощни, ефикасни органи, способни да предотвратяват големи терористични атентати, още повече в столицата. Те разполагат с разклонена мрежа от информатори и доброволни помощници и неведнъж са доказвали своята компетентност. На 20 юни м. г. например възпрепятстваха мащабен атентат в Техеран, подготвян от бойци на ИД. Макар че не могат изцяло да гарантират сигурността в периферните провинции, там също няма големи атентати вече от седем години.

Атаките в Техеран обаче показаха, че антитерористичната стена не е непробиваема. Въоръжени мюсюлмани сунити от ИД успяха незабелязани да проникнат в самото сърце на шиитската държава и да ударят ключови обекти - законодателния център и духовния символ на републиката. Застрашено е реномето на иранските тайни служби, смятани досега за всесилни в страната, пише онлайн изданието.

"Независимая газета" нарича атаките предизвикателство срещу последните центрове на стабилност в Близкия изток. "Терористичните атентати в Иран и блокадата на Катар изостриха борбата за лидерство в региона", изтъква всекидневникът.

Наблюдатели свързват нападенията със засилената от месеци насам пропаганда на ИД срещу Техеран. Джихадисткото сп. "Румия" примерно посвети на темата няколко броя поред. Обстановката около Иран впрочем се изостря не само заради терористите, но и заради съперниците на страната в борбата за регионално лидерство.

Дипломатическата блокада на Катар по инициатива на съседните страни бе предизвикана от стремежа на емирството към балансирани отношения с Иран, се казва в статията.

Според дипломатически източници на "Известия" "опитите на Катар да намери общ език с Техеран се приемат положително в Москва, защото може да създадат предпоставки за координация на по-дълбоко равнище". Но правят уговорка, че Доха все пак е сред основните спонсори на терористите в Сирия.

Атентатите в Техеран твърде явно съвпаднаха с катарската криза и рязкото изостряне на ситуацията в Близкия изток в много аспекти. И съвпадението не изглежда случайно, твърди "Взгляд".

Независимо кой е вдъхновил атентатите, те решават важна задача - показват на Иран, че и той като всички останали е беззащитен пред терора. Същевременно провокират властите на страната да възприемат по-твърда риторика и политика.

Иранските власти със сигурност няма да бъдат сплашени от терористите. Но атентатите може да стимулират Иран не да търси компромиси в днешната ситуация - ескалацията в Близкия изток, а обратното - да втвърди позицията си докрай.

Това изглежда още по-вероятно, след като официален Техеран заяви, че в атентатите е замесена Саудитска Арабия. И ще е добре дошло за онези, които искат пожар в Близкия изток, допълва "Взгляд".

Бойкотът спрямо Катар и атентатите в Иран може да станат пролог към трета световна война, заявява в заглавие новинарският сайт Ридус, регистриран като "агенция за гражданска журналистика".

Нападенията в гробницата на аятолах Хомейни - мюсюлманска светиня, и в парламента на Техеран са смъртна обида за Иран, коментира Франц Клинцевич от ръководството на комисията по отбрана и сигурност в руския сенат.

"Без съмнение ще последва ответен удар със страшна сила. Иран не е Западна Европа, та да подминава подобни обиди. Това е Ориентът и тук сметките са съвсем различни", обяснява парламентаристът. Според него "терористите ще съжалят за стореното, и то доста скоро".

"И на Арабския полуостров, и в Близкия изток ситуацията се дестабилизира, и то в най-лошата посока", резюмира наблюдателката Карине Геворгян. Според нея някой "тласка света (. . .) към войни в различна форма, които може впоследствие да бъдат наречени трета световна".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
0
 
! Отговори
Санчо... преди 6 години
Христофор Колу.....Ама много треторазрядни американски филми си гледал....Като Дон КИХОТ....Той пък чел доста ,,литература" за рицари....
63
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сащ са в основата на всичко което става по света танцьорьт сьс саби е главенинтригант в името на печалбата от орьжието ще провокира 3 своина като сенадява сащ да не посрада
62
4
 
1
 
! Отговори
Alabala преди 6 години
"Икономиките в Европа ще се сринат" Шегаджия :D
61
3
 
23
 
! Отговори
Христофор Колу преди 6 години
Идеята е ясна.Разбутваме мюсюлманските държави, почват неспирна война, американците ще им продават оръжие .Бежанци ще залеят Европа.Ще почнем да се въоръжаваме, американците ще ни продават оръжие.Икономиките в Европа ще се сринат.Американците ще си продават стоката .И накрая, терорист мюсюлманин взривява една атомна бомба в Ню Йорк и се разбира, че със събраните парички американците, ще могат, само да си бършат д.упетата .
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2 Индия не е с второто по многочисленост мюсулманско население,а третото има и терорестични актове в Кашмир.
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скандинавците са мирни и тихи, но Швеция произвежда и продава оръжие на арабите за трилиони евро...
58
18
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Путин призна че при една евентуална ядрено война няма да има оцелели.Защо ли тогава е заложил голяма част от икономиката на Русия за производство на нови оръжия?Кому е нужна тази нова надпревара във въоръжаването? Хората искат да живеят , а не да умират.Ако мисли че така ще срине икономикато на Запада , няма как да стане.
57
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ОТНОВО НАТИСНА ПРАВИЛНИТЕ "БУТОНИ"с дупe :)))
56
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57Последните години Русия се превъоръжава якопревъоръжава се основно в ютуб :) Всяка седмица пускат поне едно клипче с ново свръхоръжие, от което САЩ умирали от страх. Иначе като се върнат в реалността - закъсала армата, изпопадали от Кузя в морето самолети, загубени в иранската пустиня калибри и т.н. и т.н.
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдаеми русский мир, кво да ги правиш
54
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах реч на Тръмп, пред крайно десни християни, един свещеник обясни, че Тръмп не е изпратен от Господ, но все пак ще спаси евреите.....Целта е преразпределение на териториите и разбира се Велик Израел - Хебрюленд, да се простира пре Ирак, Африка,Сирия, Ливан, Йордания, Палестина. Още чакаме ИС да атакува Израел, но не би......
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и САЩ привидно се карат, но играят заедно.Натам сочат фактите.Последните години Русия се превъоръжава яко.Мокрите сънища на пишман българоамериканците си остават сънища.Тръмп или тези които стоят зад него усетиха играта на Путин и решиха да играят с тях.Но да разкарат бившите си съюзници от които файда нямат.
52
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ОТНОВО НАТИСНА ПРАВИЛНИТЕ "БУТОНИ"
51
7
 
25
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Нормално развитие на ситуацията, след като Саудитска Арабия току-що си напазариха американско оръжие за трилиони.
50
12
 
17
 
! Отговори
Ал Салам бин суджук преди 6 години
Айде без драми.... От поредната арабска / сиганцка / криза не правете слон!
49
1
 
19
 
! Отговори
risk assessor преди 6 години
Няма как Иран да нападне директно Саудитска Арабия и обратното.Но двете държави ще продължат да подкрепят своите в Ирак и Сирия, арабската война, която не е спирала, ще продължи , може и някой друг атентат в самата СА да се случи- Ислямска държава мрази саудитската династия също!
48
4
 
21
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Светът се поляризира отново. Радетелите за глобализация и световно господство ще трябва да почакат за сега. Просто много арогантно и отблъскващо пипаха
47
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе що не вземе някой да насъска скандинавските страни да се изтрепят, а? Защото там живеят умни и образовани хора. А защо тия в близкия изток не са се спряли да се взривяват, а? Защото там живеят глупави и необразовани хора вярващи в дяволски религии!
46
13
 
8
 
! Отговори
ТАСССССС преди 6 години
Ислямска Република Иран една такава хубавичка и добричка, а един лош КОЙ иска да прецака прогресивните сили.
45
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По последни новини и Пакистан (ядрена държава) ще праща войници в Катар след Турция. Катар, Иран, Турция и Пакистан и изведнъж саудитската идея за война не е толкова приложима.