Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!

Сърбия готви писмо до ЕК може или не може да се прави сравнение
3 окт 2017 11:52, Елка Василева
255
Сърбите питат: Как за Каталуния не може, а за Косово – може!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

След референдума за независимост на Каталуния и позицията на Европейската комисия, че референдумът е незаконен, вероятно вече е ясно колко трудно е да се запазва независимостта на Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Въпросът от всеки гражданин на Сърбия към ЕС днес е – как така в случая с Каталуния референдумът за независимост не важи, а в случая с Косово отцепление е възможно,  и то без референдум, каза Вучич в отговор на журналистически въпрос.

Той заяви на пресконференция, че Сърбия подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Кралство Испания, както и Испания е подкрепяла и подкрепя териториалната цялост на Сърбия. /Испания не е признала Косово за независима държава- бел.ред./.

Още по темата

"Как обявихте за законно отцеплението на Косово, дори и без референдум и как 22 страни от ЕС легализираха това отцепление, нарушавайки европейското право и темелите на европейското право, върху което се основава европейската политика и политиката на ЕС", постави въпрос Вучич на пресконференцията с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

"И какво, сега като отида в Брюксел, кой въпрос да поставя? Защо ние, сърбите сме най-зле третирани?", каза още сръбският президент.

"Как Каталуния не може, а Косово може, на това за сърбите никога няма да има отговор", заяви Вучич.

Световните центрове на властта си играеха, когато си мислеха, че могат да прекрояват границите на Балканите, тъй като регионът не е част от ЕС, а сега, когато "мечката дойде пред тяхната врата", е, сега ситуацията е много сериозна, каза Вучич.

Това е най-добрият пример за двойните аршини и лицемерието на световната политика, заключи сръбският президент, цитиран от РТС.

Президентът и правителството на Сърбия ще се обърнат към Европейската комисия по повод позицията, че случаите с Каталуния и Косово не могат да се сравняват, с писмо, с което ще се поиска отговор на редица въпроси в тази връзка и преди всичко – дали за ЕС важи едно международно право или съществува някакво друго международно право, което важи за всички останали държави, които не са членки на ЕС. Това заяви междувременно пред журналисти премиерът на Сърбия Ана Бърнабич след проведени консултации при президента Вучич, предаде Танюг.


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
0
 
! Отговори
Расате преди 1 година
В Косово Сърбите са мнозинство до 60 г. на 20 век. После албанците благодарение на раждаемостта и миграцията на сърбите към Северна Сърбия стават мнозинство.
Помислете за Западна Македония ,от където Македонците се изселват и от смесено 50 на 50 население в края на 90 г. на 20 век,албанците стават мнозинство.Дори *** се изселват от там притиснати от албанците,които целенасочено работят за етническо прочистване на Западна Македония.
По отношение на Косово през 17 и18 век мнозинството в областта са българите- шопи и турлаци.
200
0
 
0
 
! Отговори
seira преди 1 година
СПОРЕД МЕН ВЪПРОСА Е ПРИНЦИПЕН И КОЙТО СЕ ВЪЛНУВА ОТ ТОВА "КОЙ ГО Е КАЗАЛ?", А НЕ "КАКВО Е КАЗАНО?", ПРОСТО НЕ РАЗБИРА ЗА КАКВО СТАВА ДУМА И/ИЛИ Е ПРЕДУБЕДЕН!

ТУК НЯМА МЯСТО ЗА "ПРО" ИЛИ "АНТИ" СРЪБСКИ БРЪТВЕЖИ!!!
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този мазен сръбски п...л задава ли си въпроса справедливо ли бе от България да бъдат късани територии и давани на сърбите? Преди 100 години нямаха оплаквания, сега седнал да реве. :D
198
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Zastoto v Katalunia ne e imalo klaneta ptez 20 vek, dokato sarbite reshiha da izbiyat kosovarite I zavzemat zrmyata im.
197
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дето се вика да внимават какво искат --може и за Войводина и Покрайнините
196
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за сърбите може само върба те друго и не заслужават
195
1
 
2
 
! Отговори
ramzes преди 1 година
до ШОП и СТРАНДЖАТА...единствените,които разсъждават логично,правилно,смислено и демократично...всички други само дрън.дрън...
194
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Не питайте, защото ще върнете 99-та...
193
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия е постигнала всичко дотук с фаворизиране от страна на Англия и Франция, както и от Русия ! Всички наши западни територии са и подарени една след друга след освобождението и войните - затова е толкова горда ! Спрямо България се е изливала непрестанната омраза и двуличе от същите тези " велики сили" и въпреки това оцеляхме, а сме и малко по - големи от Сърбия днес. Поклон пред Владимир Вазов и всички други, които показаха на света как воюва и брани българският воин своето отечество !
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 201-ИЗВИНЯВАЙ АМА СИ МНОГО ПРО..СТО ПАРЧЕ И ТИЯ КОИТО СА ТИ СЛОЖИЛИ ПЛЮС СЪЩО!
191
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО КАТО МАНТАЛИТЕТ СЪС СЪРБИ И РУСНАЦИ,ХЪРВАТИТЕ ПЪК СА МНОГО НАДМЕННИ И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА БЪДАТ ОТЪЖДЕСТВЯВАНИ С НАРОДИТЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БАЛКАНИ!Българите са съвсем различни и от гърци,за турци пък да не говорим,само власите приличат на нас и визуално дори с тях сме еднакви,със сърби и особено руснаци не сме,хърватите физически приличат обаче повече на българите.
190
8
 
20
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 1 година
До Анонимен

Българи, сърби, хървати, руснаци и т.н. сме много еднакви и сме по-добри, по-умни и по-човечни от онези, различните от нас англосаксонски племена с варварски произход, които творят войните по света и ни настройват един срещу друг в собствена полза.
189
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофил=сърбоман=българофоб
188
1
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Психолог

А ти сърбин ли си?
Или просто си мразиш произхода?
187
13
 
10
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Нещата в света се променят. Американския петел пее преграхнало. Рано или късно Косово ще бъде сръбски.
186
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти само го виж Вучич как му виси долната джука, само лига дето не му е потекла.
И лесбо-премиерката допълва картината.
185
2
 
3
 
! Отговори
бай преди 1 година
Вучич-Дудучич :)
184
6
 
12
 
! Отговори
Ганьо преди 1 година
Хем н.а.с.рано, хем голямо! Вучич да си трае, защото ние ще си поискаме западните покрайнини! Република Сърбия не е правоприемник на Кралството на Сърби, Хървати и Словенци, следователно можем да оспорваме прекроените от Ньойския договор граници към днешна дата.
183
5
 
17
 
! Отговори
да преди 1 година
ама направо е независима жалката Сърбия :))))))
тоя виц колкото повече се повтаря толкова по-смешен става..толкова са горди сръбските гл'упаци, че от лакомия за чуждото, загубиха и своето !!!!
182
10
 
31
 
! Отговори
до 201 преди 1 година
Сърбия не е аутсайдер. Тя е горда и независима държава. Не лиже подметки като нас. Достойна за уважение и адмирации.