След 9 дни в морето – 629 мигранти акостират във Валенсия

Италия и Малта отпратиха кораба "Акуариус" от пристанищата си
17 юни 2018 09:32,
37
След 9 дни в морето – 629 мигранти акостират във Валенсия
Снимки: Reuters, архив

Общо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер Педро Санчес демонстрира по-либерално отношение, но проблемите около кораба "Акуариус" подчертаха липсата на единна позиция на ЕС за справянето с потоците от хора, бягащи от бедността и конфликтите.

Още по темата

"Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа", заяви вчера генералният секретар на Червения кръст Елхаджи ас Си на пресконференция във Валенсия. "Всичко друго е предателство към самата Европа", добави той.

Екип от 2320 души очакват във Валенсия "Акуариус" и двата италиански кораба, които поделиха пътуващите в него, за да направят пътуването по-безопасно.

Антимигрантските настроения в Италия се засилиха, след като над 600 000 души пристигнаха в страната за последните пет години. Това помогна на националистическата партия "Лига" да стане част от коалиционното правителство. В Испания за момента пристигат далеч по-малко, но броят им нараства бързо. Повечето испанци подкрепят приемането и оказването на помощ на бежанците, показват проучванията на общественото мнение.

Според италианското правителство трафикантите се възползват от неправителствените хуманитарни организации, поради което им забрани да водят в италиански пристанища мигранти, спасени от техни кораби. Италианският твърдолинеен вътрешен министър Матео Салвини заяви във Фейсбук, че "Тези хора трябва да разберат, че Италия повече не желае да насърчава бизнеса с незаконната имиграция, така че ще трябва да намерят други [неиталиански] пристанища, към които да се насочат".

В отговор една от неправителствените организации, "Мишън Лайфлайн", написа на немски език в Twitter "Когато фашистите ни популяризират..."

Салвини отвърна с гневен туит, заявявайки, че "обидите и заплахите няма да ни спрат". Италианците ще управляват собствената си страна, обеща той.

Няколко часа по-късно италианският министър на транспорта Данило Тонинели отправи в Twitter призив към Холандия, където са регистрирани корабите на организациите, "да ги накара да се върнат у дома".

Спасителните мисии на хуманитарните организации нарушават международните правила, защото не разполагат с адекватни за целта средства и може да поставят под заплаха живота на хора, заяви министърът.

"Мишън Лайфлайн" отхвърли това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е момента с фанфари да ги върнат обратно.И колкото дойдат - да връщат още толкова.Така ще намалеят и тук.Да бягат в Саудитска Арабия. Всъщност защо не бягат там? Нали са от една религия?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва всички европейски държави да спрат едновременно да ги приемат. Това ще е най-хуманната постъпка, защото в Европа те се израждат: не работят, не са способни да учат(надвишила са възрастта) и престъпните банди ги използват за разпространение на наркотици, за кражби. От друга страна ислямският им морал и нарежда да убиват момичетата, които не искат да са с тях.По-добре да им се даде да работят в Африка по международни обекти за напояване с подземни води.Така ще научат и професия залесител.
27
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Ако не тези мигранти, то децата им или децата на децата им ще колят и правят атентати по улиците на Европа. Щом това искаме, нека не се чудим после защо ни избиват. До края на века шериата ще властва на много места в Западна Европа.
26
2
 
15
 
! Отговори
а, преди 5 години
Нахлуващите мигранти като надрискат ЕС като собствените си държави после накъде ще мигрират? Защото от самите себе си няма къде да избягат.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябвало е да ги закарат директно да дъртата Меркел в Хамбург, те са нейните любимци.
24
1
 
20
 
! Отговори
Истината преди 5 години
И престанете да наричате мигрантите бежанци,щото над 90% НЕ СА такива.Всъщност става въпрос за нашествие,добре организирано като логистика и пропаганда!
23
1
 
14
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Нали уж имаше демокрация в ЕС?Всяка държава да си направи референдум по въпроса и да действа според резултатите!Ако съответната нация си умира за мигранти-да ги приема в огромни количества,но да не налагат на нежелаещите същото!
22
1
 
10
 
! Отговори
пол преди 5 години
Кой не разбра че ЕВРОПА искат да я ислямизират искат да създадът хаус и смут е на ви сегаСърдете се на онея от другата страна на светът ! Никой не ви е виновен.Сега спите спокойно ;)
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека им пращат "европейски ценности" в Субсахара. Европейските ценности са евро и храна. Това искат. Могат да ги издържат и субсидират, както издържат и субсидират цялото селско стопанство на Европейския съюз, което работи на загуба. Стари коли и техника също са европейски ценности, които безплатно да им пращат.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа - така ли смятате и вие?
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То 3-4 такива кораба и Малта я няма. Те са половин милион като население. Или да ги изсипят покрай Сицилия, която е само камънак и доста бедна. Ама там се бачкаааа! Мотика емигрантът не може да държи. Дай да ги дадем на баските, че те са цъфнали и вързали. А и без това искаха автономия, ама не. Ето ви мигранти. Европолитика!
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мак И после - дайте да ги разселваме из цяла Европа! Да си стоят в Испания и най-вече в Африка и Азия!!! Браво на италианското и малтийското правителства!
17
1
 
31
 
! Отговори
Др. Уотсън преди 5 години
Сега разбрахте ли защо Ангия иска въм от ЕС?Почакайте да приемат и Турция, шоуто ще е пълно.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО Е ПО НАРЕЖДАНЕ НА МЕРКЕЛ НЕ СЕ ШЕГУВАМ!!!!АКО ФЮРЕРА НА ГЕРМАНИЯ ПОНЕ ВЕДНЪЖ БЕШЕ КАЗАЛА СТИГА НА НЕЛЕГАЛНИТЕ С ТОЗИ ВЪПРОС СЕ ПРИКЛЮЧВА КАРДИНАЛНО!!А МЕРКЕЛ И В МОМЕНТА ПОВТАРЯ ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ И ОЩЕ СИГУРНО ИСКА НОВИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ, ЧЕ СТАРИТЕ ВЕЧЕ Я МРАЗЯТ!
15
1
 
53
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А защо в Испания, защо не ги прибраха в Тунис, или в Алжир, покрай чиито брегове са минали, за да стигнат до Валенсия???? ЗАЩО В ЕВРОПА!!!!!!
14
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АБСОЛЮТНО ОРГАНИЗИРАНО Е!!!!ХОДЯТ ДО БРЕГОВЕТЕ НА АФРИКА УЖ СИГНАЛ ПОЛУЧИЛИ И ГИ ТОВАРЯТ ДИРЕКТНО ОТ БРЕГОВЕТЕ НЯМА НИКАКВО СПАСЯВАНЕ!ПРАВЯТ ГО ЗА ДА НЕ СЕ КОНФИСКУВА КОРАБА И ДА ПОЛУЧАТ ОБВИНЕНИЯ КАПИТАНА И ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ!!!!НАПЪЛНО ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ТОВАРЯТ ХОРА ОТ БРЕГОВЕТЕ НА АФРИКА И НИ ГИ ВОЗЯТ ТУК!
13
1
 
34
 
! Отговори
123 преди 5 години
Миграцията е дело на юдомасоните-сатанисти с цел да унищожат християнството и бялата раса
12
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потапяй!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
AMI AZ SHE VI OBESNIA KAKVO E EVROZENNOSTI DA VKARVASH MILIONI CHERNI OT AFRIKA I AZIA V EVROPA DA OTNEMASH OT EVROPEZITE I DA DAVASH NA CHERNITE PARI JILISHA I PROCHIE SOZIALNI POMOSHI ZADALJITELNO BELI JENI PO VAZMOJNOST RUSI I CHERVENOKOSI ZA VSEKI CHEREN EVROZENNOSTI = NA MASONOZIONIZAM
10
7
 
2
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Fakenews.