Епидемията СПИН: Ще се превърне ли Русия в Южна Африка?

В страната въобще не обръщат внимание на заболяването
Обновена: 19 авг 2018 15:21 | 19 авг 2018 12:00, Александър Попов
324
Епидемията СПИН: Ще се превърне ли Русия в Южна Африка?
Снимка: Reuters

В тази страна всеки, който се опитва да разясни опасностите от СПИН, бързо бива заподозрян и може да бъде хвърлен зад решетките. Русия сякаш е имунизирана срещу всякакъв разум, пише в коментара си Петер-Филип Шмит, цитиран от "Дойче Веле".

Русия може да се превърне в следващата Южна Африка. Владимир Путин открито води своята огромна империя към катастрофа, както навремето Табо Мбеки. Бившият южноафрикански президент отричаше съществуването на СПИН и съответно не виждаше необходимост да снабди своя народ с животоподдържащи медикаменти срещу вируса. Последицата: над седем милиона южноафриканци днес са заразени със СПИН. Руският президент пък изобщо не обръща внимание на вируса на СПИН. Тъй като заразените в неговата огромна империя дълго време минаваха за "рискови групи", Путин им отказваше помощ и подкрепа. Така и така почти никой руснак не се интересува от съдбата на наркозависимите, проститутките и хомосексуалните. Критиките от чужбина минаваха покрай ушите на руския президент.

Междувременно обаче даже и той би трябвало да разбере, че прави огромна грешка. Защото, както навремето в Южна Африка, така сега в Русия заболяват и умират десетки хиляди млади и образовани хора, които са така нужната на страната работна ръка.

Само един голям регион в света днес отбелязва покачващ се брой заразени със СПИН: Източна Европа и Централна Азия. 80 процента от заразените с вируса са руснаци. Дори Южна Африка, където почти две трети от всички заразени получават медикаменти срещу СПИН, бележи спад в броя на заразените. Епидемията в Русия обаче, със своите 160 000 нови случаи годишно, е много по-различна в сравнение с тази в останалата част на света. При над половината от тях вирусът се предава чрез спринцовки и контакти между наркозависимите. Броят на заразените след сексуални контакти също расте. Главно сред хомосексуалните. Ситуацията в големите градове на Източна Европа е драматична. Всеки шести хомосексуален мъж в Киев е носител на вируса. А в Санкт Петербург и Тбилиси- всеки четвърти.

Преднамерено пренебрежение с тежки последици

Досега Путин демонстрираше пълно пренебрежение към аргументите. Всемогъщият президент преднамерено игнонира и препоръките на Световната здравна организация (СЗО), особено пък след като има на своя страна и руската православна църква. През своето 18-годишно управление Путин нито веднъж не спомена думата СПИН. В неговата страна няма разяснителна работа. Нито в училищата, нито където и да било.

Повечето руснаци нямат понятие какво е това СПИН. Да не говорим за това, как се пренася вирусът. Който носи със себе си презерватив и бъде заловен от полицията, минава за проститутка или сводник и в най-лошия случай може да бъде осъден. Почти всяка втора жена в Русия разбира едва по време на бременността или при раждането, че е заразена с вируса на СПИН. Отдавна съществуват медикаменти, които предотвратяват предаването на вируса от майката на детето. В Русия обаче само малко повече от една трета от заразените получават медицинско обслужване. А този, който води разяснителна работа срещу СПИН, бързо става подозрителен и може да попадне дори в затвора.

От пет години в Русия е в сила закон, който забранява "хомосексуалната пропаганда" на обществени места. Хуманитарните организации пък, които се финансират от чужбина, трябва освен това да се регистрират като "чуждестранни агенти". Много международни организации напуснаха страната след като законът влезе в сила през 2012 година. А преди това Путин ограничи финансовата помощ от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Тези мерки имат въздействие и до днес. Редовно някъде в Русия не достигат медикаменти срещу СПИН. А това има тежки последици за пациентите и води до резистентност към вируса.

И тъй като Русия има голямо влияние, няколко съседни държави следват политиката на Путин. Това се отнася например до забраната на метадона като заместител на хероина, както и до забраната на програмите за подмяна на спринцовки и игли. При това наказателното преследване на наркозависимите предизвиква пет пъти по-големи разходи, отколкото препоръчаните от СЗО превантивни мерки.

Ръководителят на националния център за СПИН в Русия Вадим Порковский е предпазлив критик на Путин. Той изчислява, че около два милиона руснаци вече са заразени със СПИН. Към тях се прибавят и стотиците хиляди заболели от хепатит и туберкулоза. Туберкулозата, в своята резистентна форма, междувременно убива повече хора по света, отколкото СПИН. Главно в Източна Европа и Централна Азия.

Преди няколко месеца Путин за първи път призна за опасността, която произлиза от туберкулозата за неговата страна. На международна конференция на СЗО в Москва той призова за обща бобра срещу тази глобална заплаха. Малко по-късно тихомълком руското правителство увеличи бюджета за борбата срещу СПИН от 18 на 22 милиарда рубли (почти 300 000 евро). На последната световна конференция за СПИН в Амстердам Покровский каза, че това е един положителен сигнал.


324
Още по темата: СПИНепидемияРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божият промисъл си знае работата .Някой да е чул в оон да се говориза ограничаване на населениетона планетата в рамките на някакворазумно отношение към наличнитересурси ?
269
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този съчинител е третополов --направете му веднага изследване заспин . За Русия не се безпокойте --това е най-малкия й проблем .
268
8
 
6
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Защо превеждате такива бози ? Плащат ли ви ? Евтина пропаганда..
267
5
 
5
 
! Отговори
Тракториста преди 2 години
17 години работех в русия бил сам със много рускини но не сам се заразил вярно е има наркомани но това си е техен проблем те по скоро мрат от свръх дози отколкото отСПИН също ходих в Щатите картината е почти същата сега работя във франция наркомани във изобилие
266
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е интересно за тоя Спин ,как например търсят ваксина,защото зада правиш ваксина трябва да имаш материал от вируса,тоест трябва да си изолирал щам на самия вирус,доколкото знам никой не се е похвалил да е направил такова нещо,така че излиза че се опитват да правят ваксина без да имат материал от вируса което е невъзможно.
265
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Спин какви пет лева,ще кажете аре пак конспирация,ако има такъв вирус ,защо никой досега не е показал поне една снимка ,ако се поразровите ще видите,че снимка от електронен микроскоп няма никъде,това което ви представят като вирус по телевизията е компютърна анимация ,което означава че нямат истинска снимка.
264
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко е шпионаж.мейд ин фащ и зраел
263
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ си знае работата
262
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Що туристки бе? Те си имат апартаменти в България. Влез в интернет и си избери. Предлагат пълна програма. Тук са по-чистички, няма нужда да ходиш до Анталия.
261
2
 
4
 
! Отговори
от братска турция преди 2 години
Скриването на проблеме не го разрешава. Те затова турските бордели са пълни с рускини продали се доброволно в робство.Като хване нещо и я изритват за да не компрометира бизнеса.
260
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А българските парцали се радват н туберкулозните и спинозни руски туристи.... Безценно, няма такава ***, като българската русофилска пасмина. Онея ватенки ви носят СПИН и болести, а вие им се подлагате.....
259
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле , леле ...Дойче веле ... Дрън , дрън , дрън ...
258
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** статия... И как с тия измишльотини ще победите руската пропаганда?
257
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е крайно военизирана нация и тяхната армия е старомодна. В такива условия хомосексуализмът процъфтява. В цивилният живот пък, наркоманията и проституцията са взели невиждани за нормалните, цивилизовани държави размери. Резултатът е логичен.
256
12
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
Егати и подвеждащата статия... наместо да кажат как европа затъва в спин-джендърството, разгула и извращенията, те тръгнали да пишат за Русия... една дума не е вярна тук!!!
255
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там още от времето на СССР беше пълно се амбреажи и няма да се учудя, ако са на челните места по брой амбреажи като процент от населението. Дали поради войната, дали още от по-рано, но имат доста мъже в другато платно
254
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия рискови групи няма да е лошо да се затрият, риска е разбира се, че вируса може да излезе извън тях. За тва да ги сбират и както правят със животните, заразени с неизличими болести...
253
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по северното ни черноморие е бъкавно с руснаци 20 % да са спинозни и комар да ни ухапе ....ужас
252
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е доста опасно, защото 90% от проститутките в света са рускини.
251
6
 
20
 
! Отговори
8===o преди 2 години
русия е африканска държава със сняг.