Герой или престъпник? Джулиан Асандж - миналото, арестът и бъдещето

Днес той беше арестуван от лондонската полиция
11 апр 2019 21:45,
161
Герой или престъпник? Джулиан Асандж - миналото, арестът и бъдещето
Снимка: Reuters

"Този човек е син, баща и брат. Печелил е десетки награди за журналистика. Номиниран е за носител на Нобелова награда за мир всяка година след 2010г. Могъщи играчи, включително ЦРУ, полагат по изтънчен начин усилия да го демонизират".

Думите са от официалния Twitter акаунт на Уикилийкс, а поводът за тях е, че днес, на 11 април, след седемгодишно изгнание в еквадорското посолство в Лондон, създателят и главен идеолог на Уикилийкс Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция.

"Скотланд Ярд" обявиха, че той е задържан по обвинение за нарушаване на условията на пускане под гаранция и по искане за есктрадиция от САЩ.

След като през последните месеци отношенията между Асандж и Еквадор бяха доста обтегнати, южноамериканската страна обяви, че отнема политическото му убежище.

Още по темата
Британските власти бяха поканени в посолството и със сила го отведоха в полицейски участък в централен Лондон.

Световните новинарски агенции гръмнаха, а реакциите не закъсняха и отново разделиха света.

Европейската комисия заяви, че счита задържането му за "съдебно дело" и няма да се намеси. Австралия заяви, че е сигурна, че Асандж ще бъде третиран по безпристрастен начин от британското правосъдие.

Русия пък обяви ареста за "задушаване на свободата", а говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, изрази надежда, че правата на арестувания ще бъдат спазени.

"Изборът на Асандж за мишена заради това, че той предоставяше на журналистите информацията на Уикилийкс, представляваща информация от обществен интерес, е наказателна мярка. Тя създава опасен прецедент за журналистите и техните източници", коментира пък Кристоф Делоар, генерален секретар на организацията "Репортери без граници".

Най-чаканата реакция дойде няколко часа след задържането на Асандж - френското издание "Франс Прес" обяви, че Американското министерство на правосъдието повдига обвинения на Джулиан Асандж за "компютърно хакерство".

Кой е Джулиан Асандж?

Роден през 1971г в Австралия, Асандж е журналист и интернет активист, основател на онлайн платформата Уикилийкс. Израснал в семейството на шотландски и ирландски имигранти, малкият Джулиан от малък показва сериозен афинитет към програмирането. На 16-годишна възраст се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. Използва псевдонима Mendax. Заедно с още двама свои приятели създават хакерска група, наречена "Международни подразделения".

Смята се, че той е част от международна хакерска операция, коята успява да хакне НАСА през 1989 г., но той самият отрича своето участие. Тогава започват и проблемите му с правосъдието - като тийнейджър е арестуван по обвинение за кражба на 500 000 долара от сметките на "Ситибанк". Разследването обаче не успява да потвърди подозренията и той е освободен.

На 4 октомври 2006 г. Джулиан Асандж регистрира домейна wikileaks.org. Според създателите му - целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация". Проектът разчита на доброволци от всички точки на планетата и от всички прослойки на обществото - китайски дисиденти, журналисти, математици и технократи от Силициевата долина в САЩ, активисти от Тайван, Европа, Австралия и Южна Америка.

Началото на един от най-големите кошмари на американските служби за сигурност започва.

Обвиненията

В началото акциите на платформата и лично на Асандж са сравнително неизвестни на широката публика. Това се променя рязко през 2010г., когато Уикилийкс публикува серия от секретни документи и видеа, доказващи военни престъпления на американската армия в Ирак и Афганистан. Следват още стотици хиляди документи със секретно съдържание, журналистите из целия свят черпят информация от непресъхващите извори с данни на Уикилийкс. Съединените щати започват криминално разследване на течовете, а в основна мишена се превръща именно Асандж. 

В края на тази съдбоносна за Асандж година, идва и поредният удар срещу него. Швеция издава международна заповед за неговия арест във връзка с дело за сексуално насилие. Няколко месеца преди това Асандж вече е дал показания и е отрекъл всички обвинения. Убеден е, че атаката срещу него е изфабрикувана от американските власти и целта им е екстрадирането му в САЩ. Предава се на британската полиция и е освободен под гаранция след 10 дни.

След като обаче защитата му не успява да оспори заповедта за екстрадиция, нарушава гаранцията си и бяга. През август 2012 година, еквадорското посолство в Лондон му предлага политическо убежище и Джулиан Асандж започва своята самоналожена изолация.

Въпреки че не е излизал от посолсвото толкова време, той не спира да влиза в новинарските емисии по света.

Името му е замесено в пореден скандал през 2016 година. По време на предварителни избори за кандидат-президент на демократическата партия в САЩ, Уикилийкс публикува частните имейли на Хилари Клинтън по времето, когато тя е Държавен секретар. Асандж лично е  обвинен в заговор с руското разузнаване за операцията и в опит за подкопаване на американската демокрация. В този смисъл подкрепата, която Русия му оказва в момента, е обяснима. Самият Асандж многократно е отричал каквато и да е връзка с руските служби за сигурност.

Бъдещето

Съдбата на Джулиан Асандж за момента остава неясна. Според повечето коментатори той вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ и ще се изправи пред правосъдието. Не се знае и какво ще се случи с обвинението в изнасилване в Швеция. Въпреки че преди време скандинавската държава прекрати делото, днес, веднага след задържането му, стана ясно, че предполагаемата му жертва ще се опита да възобнови делото.

Едно обаче е ясно - почитан от едни като герой и смятан от други за опасен диверсант, Джулиан Асандж е една от най-противоречивите фигури на нашето време.

Евентуално дело би извадило наявя доказателствата, които неговите обвинители имат, както и би дало публичност на неговата защита. Вероятно, точно от този процес, ще разберем и бъдещето на модерната журналистика, методите й на работа и мястото на държавата в нея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е тъжно, че към днешна дата заради интересите на кървавата империя на злото сащ, се  преследва истината. Свобода за Асандж!
143
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% престъпник, руски агент и изнасилвач, който скоро ще се изправи пред правосъдието за намесата си в американските вътрешни работи и разкриването на секретна информация, която подложи на опасност сигурността на милиони хора.
142
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
Който казва неудобни истина , това му се случва !
141
1
 
6
 
! Отговори
тя преди 5 години
ЦРУ и Скотланд Ярд са най- големите престъпници ,не дай боже да попаднеш в плезрението им !
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герой-защото се опълчи срещу световния палач
139
0
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
асанж не е нито герой, нито престъпник, а най-обикновен човек, който не може да стои със скръстени ръце, когато е свидетел на престъпления. не всеки се намесва, когато е свидетел на престъпления, именно заради разправията с "демократичните" власти. все пак не знаеш чий "демократичен" престъпник си настъпил със свидетелствата си. "демокрацията" е основана на страха от престъпниците, подкрепяни от правителствата и "органите на реда", на които им плащаме, за ни предават.
138
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Достоен човек, опълчил се на империята на злото и разкрил мръсните й ризи, военните престъпления на американци спрямо цивилни, мейлите на вещицата Клинтън и т.н. Благодарение на него, човечествоно прогледна и осъзна, че зад маската на САЩ се крие една зла, безпощадна и кръвожадна империя каквато света не е виждал.
137
9
 
3
 
! Отговори
Ганчев преди 5 години
КГБ-то много обичат символиката и убиват Марков на рожденния ден на бай Тошо като един вид подарък.
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е КАК за известен журналист чакат 15 дни... много странно. Много заспали тези служби. И пак не е късно да намерят физическия извършител. Всъщност точно във филмите за Джеймс Бонд има подобни шпионски приспособления. И какво решават, че България е имала интерес, ама при положение, че той се е обърнал вече срещу лицемерието на запада, запада дали няма по-нов и по-голям интерес, защото ако Марков се отрече, това е страшен пропаганден автогол за Наглия.
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://dw/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D1%86%D1%80%D1%83-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/a-15988054
134
0
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 5 години
Преди няколко години ми попадна английски учебник по токсикология.И там историята е описана така:Марков постъпва в болница, умира след 3 дневен престой с неясна диагноза.След 15 дни разбират,че загиналият е бил преследван от БКП.Ексхумират го и виждат сачмата 1,5 мм празна.По клиничната картина се досещат,че може би е отровен с рицин.Рицинът вече се е разпаднал и от него няма и следа!Сачмата я има снимана,виждат се много пробити дупки в нея!Не коментирам,само преразказвам прочетеното в учебника.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГариВерно е германцзите на последното световно първенство отново спечелиха ...ПОСЛЕДНОТО МЯСТО В СВОЯТА ГРУПА, ИЗПРЕВАРЕНИ ОТ ГРАНДОВЕТЕ ШВЕЦИЯ, КОРЕЯ И МЕКСИКО. ЕДВАМ ВКАРАХА ЕДИН ГОЛ. СКОРО СЪРБИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪДИЯТА НЕ ГИ БИ НАСРЕД ГЕРМАНИЯ - 1-1.
132
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Asanj e dokazatelstvoto, che"nikoga ne e kasno, da stanes za rezil".
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 130 Zashtoto Petar Stoyanov, togavashniyat ni prezident e otkazal da bade opovesten ubiezat/e.
130
1
 
5
 
! Отговори
Човек преди 5 години
Какво ли би казал *** ***,опа демократа за него??!!!
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо тогава Англия не посочи физическия извършител на убийството на Георги Марков ако е българин. По това време я е имало десет българи неемигранти в Лондон я не. Това не ви ли прави впечатление, ето днес в Англия гъмжи от руснаци а те стигнаха да посочват конкретни хора. При Марков български чадър и нищо повече. Ама тоя чадър как е минал през летището в чия ръка нито дума. Същота провокация като атентата срещу папата, но там съсипаха и невинния Антонов.
128
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вързали го като животно. Нещастници! Истината не може да вържете.
127
2
 
32
 
! Отговори
Колко тъжно преди 5 години
Този човек за седем години побеля и заприлича на старец. Не е от добро. Какви жертви изисква служенето на истината в този лъжлив свят! Достоен е за поклон защото малко са като него.
126
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой освен капиталистите е имал интерес да попречи на Марков да се върне в България и да започне да хвали комунизма Ами комунистите.За да обвинят за убийството му капиталистите.
125
1
 
7
 
! Отговори
евролъжа и измама преди 5 години
До СпасовИнтерес от убийството на Георги Марков комунистите са имали докато е пишел срещу тях, но по една случайност когато е убит вече е пишел срещу капиталистите - вижте например писмо от Георги Марков до Димитър Бочев. Има го в нета - е, кой освен капиталистите е имал интерес да попречи на Марков да се върне в България и да започне да хвали комунизма и да громи фалшивата свобода на капитализма?