Крият ли Русия и Турция данни за коронавируса?

От турските болници вече не дават интервюта
25 мар 2020 12:03, Елка Василева
295
Крият ли Русия и Турция данни за коронавируса?
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия с нейните 146 милиона жители имало едва 438 /към 24 март/ заразени с коронавирус и нито един починал. От Турция пък съобщават за 1529 заразени и 37 смъртни случая. Могат ли да бъдат достоверни тези данни, пита Дойче веле.

Независимо от дългата си граница с Китай - над 4 200 км, Русия е регистрирала до момента сравнително малък брой случаи на заболели от коронавирус. Границата е затворена от 30 януари, но дали това е единствената причина за минималното разпространение на заразата?

Ако погледнем например броя на направените тестове, се вижда, че в Русия са изследвани 163 000 души при 146 милиона население. В Германия ежеседмично се правят по 165 000 теста - при 83 милиона жители.

Още по темата

Руският депутат Алексей Куринний е категоричен, че не се правят достатъчно изследвания и настоява за увеличаването им. „Обективна информация няма“, казва той, изразявайки и съмнения в ефективността на руските тестове. „Възможно е част от хората да прекарват заболяването като лек грип или възпаление на дихателните пътища“, предполага Куринний, който е лекар.

Каква е истинската причина за смъртта?

Същото се отнася и до смъртните случаи - на 19 март бе съобщено за жертва, 79-годишна московчанка с множество предходни заболявания.

Малко по-късно обаче информацията бе коригирана - жената починала от емболия, а не от коронавирус. Затова медиците предполагат, че част от заболелите от коронавирус се водят като пациенти с пневмония, а при починалите за причина се посочва не вирусът, а някое предходно заболяване.

Анастасия Василиева от синдиката „Алианс на лекарите“ е убедена, че властите изкуствено редуцират броя на болните от коронавирус, за да не създават паника. Показателно е, че през януари са регистрирани много по-голям брой възпаления на белите дробове, отколкото в предходния месец.

В Турция също предполагат, че броят на заболелите е много по-висок, отколкото се съобщава официално: 1529 заразени, 37 починали. От Камарата на лекарите настояват за повече прозрачност. Призивът на лекарите обаче се натъкна на остри критики в близките до властта среди и медии. Камарата дори бе обвинена в подкрепа на терора.

От болниците в Турция вече не дават интервюта

На 18 март в социалните медии се появи видео с твърденията на лекарка от Анкара, че заразените не са стотици, а хиляди - тогава броят им официално бе 191. Държавата разпореди анализ на съдържанието и произхода на видеото, след което на лекарката ѝ се наложи да се извини с открито писмо. Покрай всичко това в момента служителите на държавните болници избягват да дават интервюта.

Пред германската обществено-правна телевизия ARD лекар от една истанбулска държавна болница разказа, че само преди няколко седмици въпреки ясните симптоми за коронавирус на един заболял човек така и не са му били направени тестове. Препоръката на лекаря е да се правят повече тестове - най-малко по 10 000 на ден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
6
 
! Отговори
аноним преди 4 години
КАКВО СТЕ СЕ ЗАХВАНАЛИ С ВЕЛИКИ ДАРЗАВИ, Я СИ ГЛЕДАЙТЕ НАШАТА ПРЕКРАСНА РОДИНА!
253
1
 
1
 
! Отговори
Асан преди 4 години
- Докторе, мога ли да хвана коронавирус от тоалетна чиния?- Може, ако седнеш преди другия да е станал...
252
9
 
9
 
! Отговори
;) преди 4 години
Русия 100% крие.На хора които пият 7/24 антифриз и водка не верувам.
251
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кой написа тази статия?
250
5
 
8
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
А защо иначе Путин след като се показа в космическият скафандър по време на уж посещението си във инфекциозна болница панически се изнесе във далечната си резиденция във Валдай щото не дай си боже някой вражески корона вирус да го полази. Това бягство беше толкова позорно и така противоречеше на фалшивият му създадет от пропагавдаторите имидж на мачо, че даже и претръпналите руснаци го оплюха здраво във ю тюб.
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските защитни костюми свършиха точно 2 седмици след като почна китайското производство ;) А това беше преди 20 години. безсмислици говориш, драги ;)
248
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямат вирус бе! Така казва Путин, облечен в американски защитен костюм :)
247
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ момента във въздуха летят само руските самолети Ил-76верно ли бе? Пак си прекалил с гледането на съветска телевизия.
246
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един вирус не издържа на дезинфекция с лосион за баня :)
245
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЕвропа няма да ни помогне финансово,това по Каскет-ТВ на Нинова ли го чу?
244
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа няма да ни помогне финансово, но ни върна 200 000 сиг***ни за една седмица.
243
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента във въздуха летят само руските самолети Ил-76, следователно в Русия няма корона вирус защото в момента има само работеши руски технологии.
242
0
 
15
 
! Отговори
Че то и преди 4 години
Че те и французите не включват бройката на умрелите старци в старческите домове към тези умрели от вируса.
241
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не , не крият !
240
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те и за Чернобил така я караха
239
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стара поговорка: всеки да си гледа в канчето.
238
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При население от 163 милиона и заразени само 438 руснаци Путин дава една седмица "ваканция" на цялата Русия. Малко прилича на историята с допинга. Не вземали допинг, а ги изгонили "несправедливо" от много състезания включително и от Олимпиадата в Токио. Накрая си признаха. Та и сега - добре са, крият истината, но накрая ще си го кажат.
237
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено, Русия всичко крие от ибонатовците ви мозъци
236
2
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
До 248: първо научете се да пишете грамотно на родния български език. Ако знаете да четете на английски можете сами да прочетете статията на CNN със заглавие. Why does Russia, population 146 million, have fewer coronavirus cases than Luxembourg? и спорете с редакторите в CNN или с ръководството на Световната ЗДравна Организация ако имате по-точни данни от тях. Първо се образовайте и информирайте и тогава започваите спорове по форумите. Фактите са такива каквито са, а каквито ви се иска да б
235
1
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 4 години
До 238: първо научете се да пишете грамотно на родния български език. Ако знаете да четете на английски можете сами да прочетете статията на CNN със заглавие. Why does Russia, population 146 million, have fewer coronavirus cases than Luxembourg? и спорете с редакторите в CNN или с ръководството на Световната ЗДравна Организация ако имате по-точни данни от тях. Първо се образовайте и информирайте и тогава започваите спорове по форумите. Фактите са такива каквито са, а каквито ви се иска да бъдат