Гладът ще отнеме живота на повече хора от коронавируса

Кризата наруши доставките в световен мащаб
Обновена: 1 сеп 2020 19:55 | 1 сеп 2020 19:37, Камелия Цветанова
82
Гладът ще отнеме живота на повече хора от коронавируса
Снимка: Pixabay

Светът се насочва към безпрецедентна криза с недостиг на храна. Със 132 млн. души повече от първоначалните прогнози могат да изпитват остър недостиг на основни храни през 2020 г. Пандемията нарушава веригите за доставка на храна, срива икономиките и намалява покупателната способност на потребителите, пише Bloomberg в свой анализ.

Някои прогнози показват, че заради пандемията повече хора ще умрат от глад, отколкото от инфекция с коронавирус. Броят на хората, които ще гладуват, се увеличава драстично в момент, когато има огромни излишъци на храна в световен мащаб. И това се случва във всяка част на света. Публикуват се нови прогнози за хранителна несигурност в страни, които досега имаха относителна стабилност.

В квартал „Куинс“ в Ню Йорк се чака осем часа на опашка пред хранителните банки. Накрая всеки получава по една кутия храна, с която може да издържи седмица. А в Уганда пазарите на открито са препълнени с домати и банани, но дори ниските цени не са достатъчни за купувачите, които са безработни в момента. Доставки на ориз и месо бяха закотвени в няколко пристанища по-рано през тази година заради логистични проблеми в Китай, Филипините и Нигерия. А в Южна Америка – Венецуела е изправена пред една от най-тежките хранителни кризи в историята.

„Белезите от тази криза ще останат за поколения напред. През 2120 г. все още ще говорим за тази криза“, коментира Мариана Чилтън, директор на Центъра за създаване на общности без глад в университета „Дрексел“.

Коронавирусът разкри някои от най-дълбоките неравенства в света. Също така пандемията е определяща сила за това кой трябва да яде и кой не. Това подчертава задълбочаващото се социално неравенство в световен мащаб, докато богатството на най-богатите граждани продължава да се увеличава с бързи темпове.

Милиони хора останаха без работа и нямат достатъчно пари, за да изхранват семействата си въпреки рекордните пакети от стимули от страна на редица правителства.

Също така нарушените вериги за доставка създадоха проблем за разпространението на хранителни продукти. Внезапното избягване на храненето в ресторанти означава, че фермерите изпитват трудности да пренасочат продукцията си към магазини или хора в нужда.

Дон Камерън от ранчото Теранова в Калифорния претърпя загуби от около 55 хил. долара през тази година на реколтата си от зеле. Близо половината от загубата – 24 хил. долара, бе предизвикана, защото Камерън направи дарения на местните хранителни банки, след като търсенето от страна на обичайните му клиенти се срина. Той трябваше да плати за необходимия труд за прибирането на реколтата и натоварването на камионите. За него щеше да е много по-евтино да остави посевите да изгният на полето.

„Знаем, че други части на страната се нуждаят от това, което ние имаме тук. Но до момента не е изградена логистика, която да позволи тези доставки. Има моменти, в които разполагаме с излишна храна, но тя не намира дом заради логистични проблеми“, обяснява Камерън, който е унищожил близо 50 хил. тона реколта, тъй като хранителните банки в близост имат ограничен капацитет за съхранение.

Първоначалните прогнози на ООН показват, че при най-лошия сценарий около една десета от световното население няма да има достатъчно храна през тази година. Влиянието няма да доведе само до глад. Милиони хора вероятно ще изпитат и други форми на хранителна несигурност, сред които са невъзможността да си позволят здравословни диети, което може да доведе до недохранване и затлъстяване.

Влиянието ще продължи в дългосрочен план. Дори в най-добрите си прогнози ООН предвижда, че гладът ще бъде по-голям през следващото десетилетие в сравнение с очакванията от преди пандемията. До 2030 г. броят на недохранените хора ще достигне 909 млн. Преди пандемията прогнозата бе за 841 милиона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сме като орел, рак и щука - така ще е !Кой да се обедини - елате в Смолян да видите как 95 % от работниците в предприятиятя са п.омаци !Българчетата се гонят насилствено... в Германия !!!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със сигурност е така, обаче за разлика от глада при коронавируса *** и кравари и от ЕС. Е на това му викам демокрация, няма богоизбрани.
70
1
 
8
 
! Отговори
Яница преди 3 години
Програмата эа унищожаване на човечеството е иэпълнена!!! А и апропо, името на играта е "раэделяй и владей"!!! В момента сме свидетели на глобално обеэлюдяване на човечеството до ниво пълно иэчеэване!!! Глобалната върхушка отлично энае как се лови риба в мътна вода!!!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Сега, руснаците извадиха ваксина и глада стана основен враг...Кфо, кфо ?Румбата го измисли това, че глада ще победи страха.Румбата Решетников, не друг!
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Нова година Путин ще го тричат пред Кремъл
67
2
 
3
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 3 години
Престанете да "лижете" чужди дирници г-да гробари,ами си погледнете "хала и таксирата" на държавата в която живеете . . .
66
1
 
4
 
! Отговори
да му ни иб м... преди 3 години
вирос,и глад,голема лъ-жа,това е светът на кой,ами на кир-ливия дявол,и неговите из-пълни-тели у чов.лице-мерие
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не познавам нито един човек умрял от глад. Глада е лъжа с цел да ви накарт да мълчите.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не умира от глад а с глад. Всички умряли с глад имат придружаващи заболявания и са щяли така или иначе да умрът.
63
3
 
2
 
! Отговори
unknown преди 3 години
До Истината боли"Ви" : ) Демек ти си от тези, кото няма да умрат от глад със сигурност, а и маска не носиш
62
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
То пък един живот - щом няма какво да ядеш...
61
4
 
16
 
! Отговори
Истината боли преди 3 години
Ами то от самото начало това беше целта - да редуцират човечеството чрез измислена пандемия, и ви накараха да сложите маски, за да си мълчите и да мишкувате вкъщи !!!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно, че купуват земеделска продукция от руско. Тая година пак трепят рекордите в земеделието руснацетата гладни ;)))Та така, не само ще топлят, но ище хранят света русначетата тая зима май ;)))Допотопните евроатлантици с бръснати дупета сега как ли се вайкат, че зимата от глад няма да имат сили да си избръснат и краката... ;)))
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някак си изведнъж много обърнахте мастара на екендек. До оня ден короната щеше да избива милиони в световен мащаб. Милярди даже. Щеше да промени начина, по който живеем, работим, пеем, правим секс и т.н. Сега, руснаците извадиха ваксина и глада стана основен враг... Вие вече място не можете да си намерите от простотия. Вземете се кротнете малко, че ме напушва на тотален сммях ;))))
58
1
 
8
 
! Отговори
Овце български преди 3 години
вие ще сте сред тези дето ще умират от гладлюбимата ви муттра се погрижи да унищожи и малкото което беше останало от бългаската икономика с фалшивата епидемиячака ви глад по страшен и от глада 1990-96
57
1
 
11
 
! Отговори
Рут Халдейска преди 3 години
Храна има в изобилие, но струва пари. Гладни няма, има недоволни и недое****. Целта е едни хора да направят пари , а други да зяпат.
56
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До LanКъде ги видя бе, дървен философе!? И как така се множат като ***, а някой друг да ги храни?
55
2
 
9
 
! Отговори
Lan преди 3 години
56, никой не умира от глад ако вижда какъвто и да е изход! Явно НЕ го вижда! Някои нямат вода за пиене, камо ли за поливане на каквото и да е. Други нямат пари дори и за семената или няма земя, на която да засеят. Лесно е да си роден в рая на земята - България и да сипеш мъдрости в нета.
54
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
А защо някои чакат ,може да си гледат издържливи култури и ловът не е за подценяване !
53
2
 
11
 
! Отговори
Lan преди 3 години
И тази прогноза е все още розова. Къде са истинските журналисти да попитат Бойко има ли Държавен резерв, къде е, колко е, кой отговаря за него и ще оцелеят ли хората в случай на глад?