80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!

Путин: Погребани са надеждите за континент без разделителни линии
22 юни 2021 21:30, Елка Василева
282
80 г. след нацисткото нашествие в СССР: Риск от нова оръжейна надпревара!
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин вижда рискове от нова оръжейна надпревара в света на фона на деградация на системата за европейска сигурност. Той изрази мнението си в статия, озаглавена "Да бъдем отворени независимо от миналото", която излиза днес на сайта на Кремъл и в германския седмичник "Цайт" във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, предаде ТАСС.

"Цялата система за европейска сигурност сега е силно деградирала. Нараства напрежението, реални стават рисковете от нова оръжейна надпревара", констатира Путин.

Разширяването на НАТО в източна посока и влизането на редица бивши съветски републики в организацията "погреба надеждите за континент без разделителни линии", твърди авторът. "Превратът" в Украйна през 2014 г. според него е бил "организиран от САЩ", а европейските страни "безволно са го подкрепили, предизвиквайки разцепление в самата Украйна и излизането на Крим от състава й".

"Който и да се опитва сега да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник е дошъл на германска земя не за да отмъщава на германците, а с благородната, велика мисия на освободител", подчертава руският лидер.

Русия си спомня с благодарност за съюзниците от антихитлеристката коалиция, за участниците в съпротивата и германските антифашисти от времето на войната, приближавали общата победа. Днес федерацията се обявява за "възстановяване на всеобхватното партньорство с Европа. Имаме много теми от взаимен интерес" - сигурността и стратегическата стабилност, здравеопазването и образованието, дигитализацията, енергетиката, културата, науката и технологиите, климатичните и екологичните проблеми, изброява Владимир Путин.

"Отворени сме за честно съзидателно взаимодействие - изтъква руският президент. - Потвърждава го нашата идея за създаване на единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантика до Тихия океан, което да включи различни интеграционни формати, сред които Европейския съюз и Евразийския икономически съюз."

По-късно днес статията на Владимир Путин ще бъде публикувана в онлайн изданието на "Цайт", а в четвъртък ще се появи в печатното седмично издание под рубриката "Мнения", уточни за ТАСС Йохана Шахт, говорителка на "Цайт".

На 22 юни 1941 г. е дадено началото на операция "Барбароса", при която силите на нацистка Германия нахлуват в Съветския съюз. Откриването на Източния фронт (или началото на Великата отечествена война, както я наричат руснаците) е повратен момент във Втората световна война. След като постигат военни успехи и нахлуват дълбоко в територията на Съветския съюз, германските сили са сразени година и половина по-късно в битката при Сталинград. Червената армия започва контранастъпление, което в крайна сметка довежда до поражението на нацистка Германия.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
1
 
! Отговори
До Сюлейман паша преди 2 години
Много интересно! Аз пък помня една възрастна жена как разказваше за германските войници разквартировани в покрайнините на София горе до Духовната Семинария в края на горичката е имало бараки. Та те са били точно обратното: приятелски и са помагали много на местните носили са им вода от някакъв кладенец (някои къщи са били без водопровод тогава) секли са дърва, въобще, били са изключително итзивчиви. Може да са имали такива инструкции, не знам, но ми беше много учудващо да го чуя навремето, на фона на пропагандата на която бяхме подложени.
237
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Русияотечествената ви война бе спечелена от Съюзниците...САЩ,Великобритания,Канада,Австралия...стотици хиляди деца на гореспоменатите Народи умряха...за да можете да финансирате олигарси с...яхти и ФК отбори..докато Народите ви живеят зле...манипулирате ги с "врагове" стара руска традиция на диктатори...ВСВ бе спечелена от САЩ и Съюзници...останалото са манипулации на руски диктатори...със суровини...със оръжия...с животите на ...прочетете Истгорията моля...
236
7
 
2
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Вечна Слава на Героите от Великата Отечествена Война !!!!
235
3
 
1
 
! Отговори
Тежка дилема за Рус преди 2 години
От една страна,ако не развиваш ВС,каниш съседите(Китай и САЩ)да отхапят парче от слабонаселените ти И и ЮИ територии.От друга-такова развиване струва много пари,които Русия няма.Икономиката и се крепи на експорта на злато, суровини,енергоносители и оръжия.СССР бе срутен по този начин-с гонката във въоръженията,в изпълнение на доктрината Бжежински,САЩ го фалираха и това бе една от главните причини за разпада му.Русия прилича на хилав селски бабаит, криещ се зад огромна (атомна)бухалка.
234
1
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
...постьпките на руснаците...Бг тогава е в сьюз с Г-ния и те идват като вьв вражеска дьржава.Даже са и озлобени,един вид: ,ние на времето дадохме стотици жертви да ви спасим от турците а вие как ни се отблагодарявате-в сьюз сте с фашистите!!!"Дьлга и отегчаваща тирада се получи,но нека да знаят младите...
233
1
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
...разочарование той се оказва от азербайджански произход и му казал,че ще се случи тькмо обратното.Бай Слави задьхан се прибира у дома и нарежда на жена си баба Тотка да се преоблече като кадьна,даже и казва какво име да използва-Хатидже.Беше жива до 80-те години и често я закачахме дали все още пази шалварите от онова време..Знаеше чисто турски ,беше много добра жена и никак не ни се сьрдеше.Но и нищо не отричаше...Само весело се смееше!!Бог да ги прости и двамата!Донякьде разбирам постьпк
232
1
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Врьща се в селото,а там цялата кория потьмняла от войска -техника немало,само каруци,каруци...Следващия ден пльзнали *** из селото и прибирали де що видят-дини,пьпеши,кокошки,сирене...не посегнали на нито една турска жена,но посегнали на една бьлгарка от живеещите в селото 5 бьлгарски семейства!Бай Слави(помня го) окуражен,че най сетне са дошли братушките,отива при подполковника комендант ,настанил се в общината и уж на шега му предлага да избият всички турци в селото.Но за негово разочаро
231
1
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
...се разнесьл слух,,че и на тях посягали. Дядо ми направил най голямата глупост тогава-излязьл да оре с два коня.Най отгледаните коне на селото били.Дошли 4-*** ватенки и без да му обрьщат никакво внимание впрегнали конете и...потеглили.Дядо ми скача в каруцата,те го изхвьрлили 2 пьти ,единият стрелял вьв вьздуха и...дим да ги няма.Ни документ за конфискация,ни нищо!Отишьл и част от живота му!
230
1
 
3
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
...ой,разве вы иностранец"?! Но не така беше с дядо ми...супер работяга ,супер сериозен човек,льжа,измама ,увьртания,гевезельци-нула!!!Та му вярвам 100% на приказките!Та разправяше...Минали руснаците Дунава,немците бягат,цяла нощ летели самолети,чак небето потьмнял.Баща ми 11 годишен хлапак тогава,излезли цялото село да гледат оттеглящите се колони с немски войници.Хвьрляли шоколади, консерви на нашите ***.Всички хора скрили коне,добитьк кой кьде намери. Кадьните ги скрили по таваните, понеж
229
2
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Старая се да бьда хуманист и да не мразя хората от нито една нация,уповавайки се на исторически факти,на които аз не сьм сьвременник и очевидец!За какво да не обичам руснаците...Прекарах 4 г.след казармата в Русия-младежки години,целият свят ти е розов,заобиколен си отсвякьде с прекрасни сьздания,пари бол,имаш чужд паспорт,чичовците ми от Т-ция са гастарбайтери в Г-ния и носят ли носят дрехи и от двете страни!! Вьрвиш през Москва,запознаваш се с девчонки и току някоя застава пред теб и изтьрсва:
228
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
"Путин: Погребани са надеждите за континент без разделителни линии"Хм... странна работа. Преди време попаднах на изказване на Йозеф Гьобелс, райхсминистърът на пропагандата на Третия Райх. И то беше горе-долу в този дух. В него доктор Гьобелс изразява визията си за следвоенна европа. Човек ще може да хване самолет от Берлин до Париж за уикенда, като тръгне в събота и се прибере обратно в неделя, да е готов да ходи на работа. Няма да има граници и всеки ще може да пътува свободно...
227
6
 
6
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Белорусия е превзета за 10 дена,има милиони пленени и стотици хиляди убити руски войници,за нула време немците са на 40 км от Москва!Това,,героизьм",ала бала са празни приказки!Евреите комисари изобщо не жалели войниците-за превземането на някакво незначително врьхче изпращали насила хиляди да умрат!Била е истинска касапница-умирали обикновени прости войничета !
226
1
 
3
 
! Отговори
Чакаме новината преди 2 години
Айде пишете как 'агресивните' руснаци са разкарали 'мирните' англичани от акваторията си покрай Севастопол със фоерверки! И то днес!
225
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 245 "$$$$ГОСПОДА И ДАМИ ПОЛУЧАВАЩИ ЧУЖДОШПИОНСКИ ПАРИ, ДАНО ДА ИЗЧЕЗНЕ РОДЪТ ВИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!" Не забравяй, че това важи за тези, които получават пари от Москва!!!
224
3
 
5
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 222! Мой човек,чуваш ли се какво пишеш:не е ли сьвсем обратното-САЩ и Англия май спасили русия!Остави хилядите танкове,камиони,джипове,орьжия и боеприпаси,милиони долари,ами даже и консервите(тушнки),които руснаците ядели са били американски!!!Няма нещо,необходимо за една война,което американците да не са изпратили на Източния фронт!Да не ти е попаднал случайно учебника по история от времето на Тошо чобанина?
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$$$$ГОСПОДА И ДАМИ ПОЛУЧАВАЩИ ЧУЖДОШПИОНСКИ ПАРИ, ДАНО ДА ИЗЧЕЗНЕ РОДЪТ ВИ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!КОЙТО НАРОД НЕ ХРАНИ СВОЯ АРМИЯ ХРАНИ ЧУЖДА В ЧЕТИРИ, ПЕТ БАЗИ И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА.
222
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Безсилен си. Вече нивото ти се срути напълно. :))))
221
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
О, и Ице, не сравнявай БВП на Русия и Германия моля, да не станеш смешен. Не, я стани смешен - вземи та сравни БВП на тези две държави! Остави *** простотиите. ***, хомо, обратни и така насетне и в Русия има достатъчно - не са европейски патент. Но не бих се учудил ако Бащицата ги "лекува" със студени душове и високо напрежение. Така и руски принос да има.
220
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов Ц, неграмотен си. Това какви ДРУГИ измерители за благосъстоянието на населението се използват не променя факта, че БВП на "победените" е в пъти по-голям от на "победителя", да не говорим какво се случва ако се вгледаме от какво идват въпросните. Май е доста трудно да си неграмотен в тоя живот: не можеш да си намериш пътя навън от хартиен плик, както казват англичаните.
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Велик е!