McDonald's умря, да живее "Дядя Ваня": Как Кремъл клонира западните марки?

Русия отмени с указ защитата на авторските права на компании от вражеските страни
Обновена: 13 апр 2022 17:36 | 13 апр 2022 17:30, Бойчо Попов
434
McDonald's умря, да живее "Дядя Ваня": Как Кремъл клонира западните марки?
Снимка: БГНЕС

С бързи крачки Русия се движи към миналото. Направо към времето, към което руският президент Владимир Путин копнее да се върне - свободно от „враждебното" влияние на Запада. В отговор на руската агресивна война срещу Украйна много западни компании като McDonald's или IKEA напускат страната. На други компании като технологичната група Meta самата Русия показва вратата.

Това обаче устройва Кремъл. Защото с всяко закриване на американски филиал и напускане на европейска компания руското население губи част от връзката си със Запада. Икономическата и социалната изолация на страната все повече напомня за времената на Съветския съюз. Има обаче една съществена разлика: за разлика от 1960 г., руснаците от десетилетия са свикнали с BigMac, Billy Shelf и Instastories. И това принуждава Кремъл да създаде алтернативи.

Rossgram и Yappy

Една от тези алтернативи е социалната мрежа Rossgram. Както подсказва името, приложението, което беше пуснато само преди няколко дни, има за цел да замени блокираната вече мрежа Instagram. Instagram е една от най-популярните социални мрежи в страната. Блокадата ще „откъсне 80 милиона души в Русия един от друг и от останалата част на света", написа в Twitter главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери, след като московски съд обяви компанията майка за "екстремистка организация".

Според Мосери около 80% от хората в Русия следват акаунт в Instagram, който е извън страната им. По този начин блокирането предизвика голямо недоволство сред населението - също и защото някои руснаци печелят парите си като инфлуенсъри в платформата.

Сега от Rossgram се очаква да осигури замяната възможно най-бързо. Групата разработчици вече е била "подготвена за тези събития", казва Александър Собов, един от създателите на приложението. Сега те не искали да пропуснат „възможността да създадат руски еквивалент на популярната социална мрежа". Руският „еквивалент" на Instagram очевидно не отдава голямо значение на това да се различава от американския модел по отношение на структурата и външния вид. Вместо Whatsapp приложението свързва потребителя с Telegram, а вместо с Facebook е свързано с руската платформа VK. Интерфейсът е абсолютно идентичен с този на Instagram - от розовия дизайн на приложението, през структурата на собствения профил, до функцията за поток (Feed) и история (Story), пише Investor.bg.

Подобна е ситуацията и с руското приложение Yappy. Алтернативата беше пусната миналата година и изглежда измамно подобна на китайската платформа TikTok. Yappy е специализирана и в споделянето на кратки видеоклипове с продължителност до 60 секунди. Руският клонинг на TikTok е разработен от държавната компания „Газпром Медия“. Според материал на The Moscow Times замесена е фондация „Инопрактика". Тя се ръководи от Катерина Тихонова, дъщеря на Путин. Фактът, че моделът на платформата TikTok, за разлика от западните мрежи, все още не е блокиран в Русия, може да се дължи на факта, че според проучване на изследователската компания Tracking Exposed самата китайска мрежа е гарантирала, че около 95% от западното съдържание вече не може да бъде виждано в Русия.

Дядя Ваня, DonMak и Starducks

Снимката на руснака, който се бе вързал с верига към клон на McDonald's в Москва в знак на протест срещу изтеглянето на веригата за бързо хранене от Русия, обиколи света. Когато през 1990 г. американската компания открива първия си клон в Москва, за много руснаци това е предвестник на края на комунизма и носи западния начин на живот в Русия. Сега, около 30 години по-късно, Москва иска да покаже, че може да се справи без западните свободи. По този начин, дори и след напускането на "вражеските" компании, никой руснак не би трябвало да се лиши от бургери и пържени картофи.

McDonald's обяви, че ще затвори. "Е, добре, да затварят", заяви миналата седмица Вячеслав Володин, говорител на руската Държавна дума, пред Washington Post. "Утре вече няма да има McDonald's, ще има „Дядя Ваня".

Вместо американската традиция за бургери, в бъдеще Русия ще се фокусира върху „стопроцентовите руски" продукти. Все пак изглежда, че поне дизайнерите на логото се придържат към изпитаното. Заявката, получена от руския орган за търговска марка, силно напомня на известното златно М на американския модел. Обърната на 90 градуса, тя образува "W" на кирилица (В) - буква от „Дядя Ваня". Москва иска да инвестира около 4 млн. евро в стартирането на руски клонинг на McDonald's, както съобщи кметът на града Сергей Собянин.

„Дядя Ваня" обаче няма да е първият клонинг на McDonald's. Американската верига бургери се изтегли от проруските сепаратистки региони Донецк и Луганск още през 2014 г. Пазарната дупка бързо е запълнена от "DonMak" - верига с жълто лого във формата на буквата М и ястия като Bikmak или Filye-o-fish в менюто. В анексирания от Русия Крим клиентите могат да си поръчат пиле на скара от веригата за бързо хранене Crimean Fried Chicken (CFC) и Crimean Latte от Starducks.

За ВКонтакте и RuTube четете тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


434
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
1
 
3
 
! Отговори
Ф преди 2 години
А пък американската икономика на какво се крепи? На един изкофял, напълно паразитен финансов сектор. Сега Русия вече си изтегля парите от фондовия американски пазар и той съвсем ще се срути.
289
3
 
1
 
! Отговори
Моамадъ преди 2 години
На това се крепи руската икономика , кражби на Ноу Хау , патенти , машини и материали . Всички руски марки с които се гордеят до една са откраднати или купени от някой на запад .***
288
4
 
5
 
! Отговори
Я преди 2 години
Аман от нагли сащисани индивиди. Дори във вашата Америка никой не може да го понася този боклучарник Макдоналдс, те тръгнали да ми го рекламират в Русия. Малко повече скромност няма да ви навреди.
287
0
 
4
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Американците държат изключително назидателен тон, с което си спечелват много "приятели" и в Русия и в България.
286
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много назидателен тон държите. Работата на българските медии е като на бабите пред входовете, дават акъли, а те самите затънали в бстака с двата крака. Обръщайте повече внимание на България, Русия и Америка ще се оправят.
285
2
 
8
 
! Отговори
Американец преди 2 години
Макдоналдс е най-лошия ресторант в Америка, но нас тук никой за нищо не ни пита. Демокрация братче.
284
2
 
8
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Коя е най-утрепаната страна в света. Познахте сащ. Така е когато крадци и убийци ги оставят да си направят държава.
283
1
 
8
 
! Отговори
Мии преди 2 години
Добре си живееха руските олигарси с най- големите яхти в света!! А сега - живи да ги ожалиш! Ами като намират глллуппаци, които да си дават живота за тях, така ще е!
282
3
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Менте държава, менте лидери, менте икономика, менте свободи, менте армия, вече и поредица менте марки, няма да се учудя ако и ядрените им оръжия се окажат ментета.
281
1
 
6
 
! Отговори
До 330 преди 2 години
Много си " умен". В сандвича е сложена " добавка" специално за това клипче! Русороб смотан!
280
3
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ЕМИ ТО ТОЧНО В ТОВА Е ПРОБЛЕМЪТ!!! ДА ИМИТИРА МОЖЕ ВСЕКИ. НО ДА БЪДЕ ПЪРВООТКРИВАТЕЛ, ДА ПРОЯВИ ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И НОВИ ИДЕИ - РУСИЯ НЕ В ЧАС! НЕЩАСТЕН НАРОД, ЩАСТЛИВИ ОЛИГАРСИ!
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ влиза който си иска, а при ушанките, кой влиза сега?
278
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ кой влиза в Мак Доналдс, почти никой, взеха сами да се закриват. Никой не иска да яде бокл---у--ци
277
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макдоналдс шът. Едно клипче в нета ; Куче му хвърлят сандвич на макдонълдс ,то го помирисва изпикава се отгоре и се отделечава...това си е рекламата на безвусните "безместни, изкуствени" McDonald's факинг фудс.
276
3
 
11
 
! Отговори
Дядя Ваня преди 2 години
Как Кремъл клонира западните марки?.....ТО И ПРИ КОМУНИЗМА КЛОНИРАХМЕ "УСПЕШНО" ЦЕЛИЯ ЗАПАД И НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО: КВО СТАНА СЪС СССР, ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР, РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО,
275
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кеф,кеф ,кеф !
274
9
 
9
 
! Отговори
Ъ преди 2 години
Москва наби такъв шут на Макдоналдс, че компанията успя да се спре чак в Лисабон.
273
4
 
7
 
! Отговори
Американец преди 2 години
Тук в Америка има нова мода - "изпикай се пред един ресторант Макдоналдс, покажи отношение, да живее демокрацияра".
272
3
 
4
 
! Отговори
Америкснец преди 2 години
То и ние в Америка не можем вече да го понасяме този ***....ски Макдоналдс, обаче съвсем демократично тук в Америка никой не ни пита.
271
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ГУМ-Москва спрели и продажбите на парфюмите ,,Коко Шанел'',но находчивите руснаци веднага пуснали конкурентния парфюм ,,Тьотя Наташа'' с аромат на ,,Българска Роса''.Отказали и псатата ,,Колгейт'' и пуснали поръчка за българската ,,Поморин-Нео''.