45 дни в плен в Украйна: Разказът на един руски войник

Сега Антон иска да напусне руската армия
Обновена: 28 май 2022 22:22 | 28 май 2022 22:10, Нели Христова
141
45 дни в плен в Украйна: Разказът на един руски войник
Снимка: БГНЕС

Все още свиквайки с усещането да държи оръжие и да носи военните си дрехи, Антон внезапно се оказва заобиколен от украинските сили. Около него прелитат куршуми, като единият удря ръката му.

"Това беше първият ни сблъсък с врага, дори не бяхме стреляли. Направиха ни засада и ние не можехме да отвърнем. Трябваше да се предадем", разказва 21-годишният Антон в интервю за The Guardian.

Военнослужещият е бил заловен от украинските сили близо до Николаев на 2 март заедно с петима други войници от неговата част, докато руските сили провеждаха офанзива срещу стратегически важния корабостроителен град близо до Черно море.

Антон, който поиска да не бъде идентифициран с истинското си име, прекарва следващите 45 дни в украински плен. В крайна сметка той е освободен в средата на април, след като Москва уреди размяна на затворници с Украйна и говори с The Guardian от руска територия.

Историята на Антон е много рядък разказ за руски военнопленник, който е бил разменен, тъй като Русия и Украйна са пуснали много малко информация за съдбата на стотиците пленени руснаци.

Москва не оповестява имената на своите служители, заловени в Украйна. Въпреки това, по време на пленничеството си, Антон е интервюиран като руски затворник от виден украински влогър. Той e посочен и като заловен руски войник в уебсайтове, близки до украинските власти.

Един от членовете на семейството на Антон допълнително потвърждава пред The Guardian, че той е бил заловен в Украйна и след това разменен. The Guardian не успява да провери всички подробности от историята му.

Антон, който идва от малък, отдалечен град в Сибир, каза, че е подписал договор да се присъедини към армията миналия декември, малко след като завършва професионално училище. Като погледна назад, казва той, трябваше да "направя всичко", за да избегна армията.

Подразделението на Антон било прехвърлено за първи път през последните дни на декември на анексирания от Русия Кримски полуостров, където му казват, че участва в "едноседмичен" курс за обучение.

До този момент той твърди, че не е получил практически никакво военно обучение, което да го подготви адекватно за пълномащабна война.

Докато минавали седмиците в Крим, Антон твърди, че някои членове на неговата част са започнали да се притесняват, че ще бъдат изпратени на война, перспектива, която той тогава все още смятал за напълно "абсурдна".

"Много от младите момчета дори не можеха да си представят, че ще отидем на война. Те ни казаха в последния момент, в нощта преди инвазията", казва той. "В крайна сметка наистина не е честно как руските власти се отнасяха към мен. Изпратиха ме в Украйна напълно неподготвен."

Разказът на Антон, който изобразява военна част, държана в неведение за инвазията, отразява редица други руски войници, които по подобен начин твърдят, че наистина не са знаели, че отиват на война, докато не са преминали в Украйна. Военните експерти твърдят, че решението да не се съобщава на голям брой от войските за инвазията е едно от обясненията за спирането на военната кампания на Москва.

На 25 февруари, ден след влизането на руските войски в Украйна, частта на Антон получава заповед да премине в Украйна от Крим. Той твърди, че са били откарани с бронирани автомобили до покрайнините на Николаев, който е бил подложен на тежка атака от руските сили в първите дни на войната.

Докато продължавали пеша, част от батальона се отделя от основната група и попада в засада от украинските сили на 2 март, по-малко от седмица след влизането си в страната. Антон казва, че е бил ударен от украински куршум, докато е бил заловен, счупвайки кост в ръката си.

Скоро след това украинските сили сложили торба на главата му, докато го местят в затворническа килия, чието местоположение казва той, все още не знае.

Отначало животът в плен е доминиран от страх. "Подскачахме при най-малкия шум. Всеки ден се надяваш, че това няма да е последния ти на този свят и няма да бъдеш убит", спомня си Антон.

Той казва, че не е бил физически нападнат по време на престоя си в плен, но твърди, че украински пазачи измъчвали психически него и други руски войници.

"Постоянно ни казваха, че с Русия е свършено, че принадлежим към дъното на обществото. Заплашваха ни да ни уморят от глад."

Антон добавя, че макар някои охранители да са изглеждали сякаш "искаха да ме наранят", мнозинството останали спокойни и "не позволили на животинския им инстинкт да надделее".

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, която отговаря за преговорите за размяна на затворници, не отговори веднага на исканията за коментар. Съгласно Женевските конвенции, задържането на военнопленници след залавяне не трябва да се разглежда като форма на наказание, но като средство за предотвратяване на по-нататъшно участие в конфликт.

Ежедневната скука скоро се оказа най-голямото предизвикателство, каза Антон.

"Ако имахме късмет, получавахме нещо произволно за четене. Понякога ни позволяваха да гледаме украинската пропаганда по телевизията", спомня си той. "Повечето дни просто се взирахме в стените пред нас", казва той, добавяйки, че е бил преместван три пъти по време на пленничеството си.

В един момент той е помолен да запише интервю за залавянето му с виден украински влогър.

Украинските власти дават на журналисти и влогъри достъп да интервюират своите руски военнопленници. Такива видеоклипове са гледани от стотици хиляди хора в YouTube, но също така са и критикувани за нарушаване на Женевските конвенции.

"В такава ситуация, като затворник, разбирате, че всъщност няма избор да кажете "не". Съгласявате се, въпреки че те казват, че можете да откажете", казва Антон.

В крайна сметка в началото на април на Антон е казано, че ще бъде разменен за украински войник.

Докато Русия и Украйна са участвали няколко пъти в размяна на затворници, и двете страни не разкриват почти никакви подробности за механизмите зад размяната. На 4 април Украйна заяви, че държи около 600 руски военнопленници. Русия не съобщава точни цифри, но в края на март нейният омбудсман по правата на човека каза, че в Русия има повече от 500 украински военнопленници.

Оттогава този брой нарасна значително, след като най-малко 1000 украински бойци, включително членове на батальон "Азов", бяха прехвърлени на държана от Русия територия, когато стоманодобивният завод "Азовстал" в Мариупол беше превзет от руските сили миналата седмица. Украйна заяви, че бойците на Азовстал ще бъдат замесени в размяна на пленници, но някои руски представители казаха, че те могат да бъдат съдени или дори екзекутирани.

Според Антон той е бил част от размяната на 17 други руски войници, която се е състояла близо до украинския град Мелитопол.

Веднага след като се връща в Русия, той интензивно е разпитван от службите за сигурност за времето, прекерано в Украйна.

"Те искаха да знаят дали все още могат да ми се доверят. Това е стандартна процедура", обяснява той.

Но само дни след като бил изписан от руска болница, той усетил пълните щети, които времето в плен е нанесло на ума и тялото му.

"По време на пленничеството блокирах повечето от емоциите си. Просто се опитах да не мисля за живота си", признава той. Но сега имам ужасни сънища, едва мога да спя. Напълнях много."

Антон каза, че властите са му дали около 2000 британски лири като компенсация за нараняванията му. Според руското военно законодателство военнослужещите не получават никакво специално обезщетение за задържане като военнопленник и се очаква Антон да се върне на служба, след като се възстанови от нараняванията.

Но след опита си в Украйна, Антон сега търси начини да напусне армията завинаги.

"Просто искам да се върна у дома, човече, това е всичко. Всичко, което искам, е да се прибера вкъщи", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
5
 
3
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
Влогерът се казво Volodymyr Zolkin -- потърсете в youtube да видите за какво става дума. Разказите на руските военнопленници са тотално покъртителни -- офицерите го пратили да търсят нацисти, ВСУ щели да се предадат, биели се само с наемници. За пълното зомбиране на нацията става ясно като почнат да звънят на роднините им. Примерно руснака звъни на майка си, а тя дори не го пита жив ли е, здрав ли е, кога ще го разменят, ранен ли е. . . Народ от ск*тове!Прочети още на: https://dnes.bg/rusi
103
1
 
4
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
Нелче ,що не напишеш нещо за Мюнхенския договор или за странната война,ако знаеш за какво въобще ти говоря,"българска журналистика",какво е това нещо.
102
3
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 година
"Просто искам да се върна у дома, човече, това е всичко." - руснаците не говорят така... man, just wanna go home е типично американски изказ. Най-близката до това дума в руският изказ би била "чувак", но е прекалено жаргонна и се пилзва в определени среди, тъй че е малко вероятно да се използва от човек в интервю.
101
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донбас е бил и ще бъде руски, Полша ще си върне Западна и Средна Галиция. За вас ще остане истинската Окрайна, в която ще садите пшеница, царевица, които сте гледали от векове.
100
3
 
14
 
! Отговори
АгитПроп Агент преди 1 година
Това е активно мероприятие и пълна измишльотина!
99
13
 
6
 
! Отговори
Пенсионера преди 1 година
До :-) :-) :-) :-) :-)Повечето от казаното за Русия е вярно.Силна армия.с много оръжие.но аз никога не бих желал да живея там.Един век строят комунизъм и произвеждат оръжие а една свестна лъжица и вилица не правят за народа си.Германия за десетина години години мерцедес аРусия за век москвич.Братя уж а спират газта.
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На война се пращат тези между 20 -30 г., тъй като на повечето от тях в главите им са празни, а телата издръжливи.
97
12
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
До Путин изверг,защо си мислиш,че комедианта, брои и мисли за загиналите си войници.
96
5
 
17
 
! Отговори
1 преди 1 година
До ЛОГИЧНО!,за космическата флотилия на Пентагона незнам,но Путин,каза,имам таково оръжие,с което мога да ударя,във всяка точка на сащ,така че не предизвиквайте Путин,че ще стане ужасно за целия свят.
95
17
 
12
 
! Отговори
Путин изверг преди 1 година
Руските войници са като крепостните селяни.Никой не ги мисли и брои загиналите!
94
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 година
За руския войник в плен на украинската армия разбрахме,но прочетете в **Афера-БГ**за украинския войник в плен на руската армия.
93
13
 
2
 
! Отговори
До И.Балсамаджиев преди 1 година
Наистина победите им са постигнати с много човешки жертви, но не смяташ ли, че затова вина има недоброто им командване. Като нароченият Шойгу. Имат прочути военни академии, но връх вземат не професионалистите, а партакосите (политкомисарите). Прехваленият Жуков се е оказал един некадърен военноначалник, прочут повече с кражбите си в Германия. Същото и в Англия- докато военни пълководци са синове на аристокрацията, пълна делитанщина и некадърност...после, се допускат мъже от "простолюдието"
92
3
 
12
 
! Отговори
Никой преди 1 година
А НАЙ ИНТЕРЕСНОТО , ЧЕ ЕС И САЩ започнаха воина с ръцете на украинците ПРОТИВ РУСИЯ ГУБУТ !ВСИЧКИ ЕКСПЛОАТАРИ от ЕС И ЕКСПЛОАТИРАНИТЕ ОТ ТЯХ ТАКИВА КАТО БЪЛГАРИЯ и Копани !АВРОФРАЦУЗИТЕ(колониите на Франция) вече разбират какво е експоататрор и спират природните си ресурси с гнилата европа и започват с Русия и тов вече масово ! Крахът на експлоаторите вече е факт ! Това означава пълно разорена европа и развал на ЕС ! Погледнете се детото Петков е премиер !!! който пълна 0 в политиката
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката е висш израз на икономиката. Войната е водене на политика с други средства. Кого обслужва войната, кого обслужва политиката - ако си отговорим правилно на тези въпроси, ще спрем да гледаме на това, което се случва като на футболен мач. Но първо трябва да се замислим, да си зададем въпросите. Горките хора, обречени на смърт, обречени на изчезване, заради собствената си глупост и страсти. И може би е справедливо от Вселенска гледна точка.
90
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа..вече не иска да е освободител.Минал му е мерака.Като него скоро ще са хиляди.По упоритите в бели чували.
89
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В грешка сте, украинците не са руснаци. Това, че оттам е тръгнала Русия преди повече от 1000г., нищо не значи. Впоследствие историята ги разделя и сегашните украинци са в Полша и други държави. Затова да се разделят, да си вземат рускоговорящите области и точка. Всичко друго е вятър работа. Справка Косово. Не ми говорете за Кърджали, защото като се махате ударно от тук, така ще стане. То като друсат някои хора в Чикаго, много важно.....
88
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великолепна белетристика !?!?........
87
22
 
30
 
! Отговори
:-) :-) :-) :-) :-) преди 1 година
Много смешни коментари че руската армия била ....,,слаба,, Като гледам разрушенията по тв.екрана си мисля точно обратното. Украйна е изравнена със земята. Да не забравяме че се бият руснаци срещу руснаци. За мен Руската армия е най могъщата армия на земята. Има истински боен опит който никой друг няма , най добрата военна техника в света. Нато гледа отстрани уплашено ,и не смее да се меси. Това никога не се е случвало. Русия е една много , много велика страна. С необятни възможности. Всичко друг
86
14
 
19
 
! Отговори
хахахаааааа..... преди 1 година
укр. пропаганда.....
85
15
 
15
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Абсолютна измишльотина за някой друг цент !Свободно съчинение за простолюдието!