Франция променя забрана относно руски граждани

Двама руски посетители били изгонени от замъка Винсен
10 авг 2022 00:15, Петя Славова
92
Франция променя забрана относно руски граждани
Снимка: БГНЕС

Франция заяви, че забраната за влизане на руски граждани във военни обекти е била приложена твърде строго, когато двама руски посетители са били изгонени от замъка Винсен - средновековна крепост и туристическа атракция в покрайнините на Париж.

Замъкът, който някога е бил резиденция на френските крале и е сред най-добре запазените паметници от този вид в Европа, в по-голямата си част е отворен за посетители, включително за обиколки, концерти, театрални постановки и други събития.

В него се съхранява и част от историческия архив на френските въоръжени сили, достъпът до който е ограничен.

Поради това, че технически е военно съоръжение, той е обект на френската забрана за влизане на руски граждани на територията на армията, издадена след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Прилагайки това правило, охранителите в замъка Винсен отказват достъп до паметника на две рускини на 28 юли.

"Охранителят на металния детектор поиска да види паспорта ми", разказва една от жените, 31-годишна, която работи като журналист и е във Франция от пет месеца, след като е напуснала Русия "именно защото съм против войната", съобщи АФП.

При проверката на документа охранителят я уведомил, че не може да премине, разказва жената, която помоли да не бъде назовавана, пред АФП.

Друг охранител също й отказал да влезе и посочил като причина "защото сте рускиня", каза тя и добави, че не може да повярва на това, което чува.

Министерството на отбраната потвърди, че наистина е "ограничило достъпа на руски граждани до военни обекти" заради инвазията.

Но след отразяването в медиите и коментарите в социалните мрежи, министерството се е свързало с АФП, за да заяви, че охраната всъщност е "прилагала безразборно установеното през февруари правило относно всички военни обекти".

"Това правило не може да се прилага по един и същи начин за стратегически обекти и за обекти, достъпни за обществеността, като например музеи", заяви говорител, цитиран от БГНЕС.

Министерството заяви, че сега служителите по сигурността ще бъдат информирани за това разграничение, "за да се избегнат по-нататъшни инциденти от този вид".

Всяка година около 150 000 души посещават замъка, като плащат 9,50 евро (9,70 долара) за вход за възрастен.

Други туристически обекти, управлявани от армията, включително Музеят на авиацията и космонавтиката в Льо Бурже и Инвалидите в Париж, също ще допускат руснаци, заяви служителят на министерството.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Франция е приела около 100 000 украински бежанци, сочат правителствени данни.

Около 73 500 руски имигранти са живели във Франция през 2021 г., според националната статистическа служба Insee.

В Европейския съюз се води дебат за това дали трябва да се въведат допълнителни ограничения за руснаците, които посещават блока по туристически или лични причини.

Миналата седмица съседката на Русия Финландия публикува план за ограничаване на туристическите визи за руснаци, но също така подчерта необходимостта от решение по въпроса на равнище ЕС.

БГНЕС припомня, че министър-председателят на Естония Кая Калас призова правителството на ЕС да "спре издаването на туристически визи за руснаци".


92
Още по темата: францияруски туристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
до 67 преди 1 месец
Ти глупав ли си,или на такъв се правиш?
74
2
 
14
 
! Отговори
АЛЕН ДЕЛОН преди 1 месец
И ОТКОГА ФРЕНЧО ОТ ОХРАНАТА НА НЯКАКЪВ СИ МУЗЕЙ ИМА ПОЛИЦЕЙСКИ ФУНКЦИИ,ЧЕ ДА ИЗВЪРШВА ПАСПОРТНА ПРОВЕРКА??!!!
73
1
 
14
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
Щели да се коригират. Да видим.
72
4
 
35
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Като чуя за т н западни ценности ,почва да ми се драйфа !
71
5
 
36
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Европа си е фашистка, никога не се е променяла, въпреки всички изприказвани неща против фашизма. Първо и най-важно доказателство е подкрепата към Зеленски и наиването на оръжия. Европа, ако беше наистина демократична, трябваше да направи е невъзможното за да не допусне тази война. Трябваше да инициира преговори и да накара и двете страни да направят някакви компромиси, но воната трябваше да е избегната. сега дай ще ограничаваме обикновения руснак, който идва с парите си. Е това ако не е малУУмие
70
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е срам за френската демокрация.
69
7
 
26
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Смешните французи ,които Хитлер прегази за седмица ! Ха,ха,ха !
68
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
руските маааастии все не могат да повярват на това което чуват.
67
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някакъв си "мъдрец" негодува срещу френската демокрация, а не вижда в Русия червената чума. Тя му е на сърце.
66
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Антон "Руснака е свикнал на студ и мизерия." Е, как така бе, тавариши, хем имал евтина газ и не спирал парното никога, че даже нямали термостати да регулират и отваряли прозорците през зимата, хем бил свикнал на студ? Сега коя от двете лъжи е по-голяма от другата, я си изберете?
65
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, к.59 Браво, не очаквах, че Просто Киро, Кокорчо и Лорер са болшевики. Истина е, че Киро подкрепи кражбата на 320 млрд.$ от разплащателните сметки на Русия в Европа и САЩ, а Кокорчо дори прибра 296 млн.$ предназначени за заплати на руското посолство! Експроприатори,какво да ги правиш,грубо казано - крадци.
64
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се учудвайте,почти всички държави от Западна Европа до 50-те, а някои до 70-те години на миналия век бяха колонизатори.Франция напр. държеше колонии в Северна Африка - Судан, Алжир,Тунис, Мароко и сега след повика на престарелия 78-годишен президент на САЩ Джо Байдън, всички те се втурнаха да забраняват Русия вън от закона. Та дори на руските спортисти забраниха да участват в олимпиади,европейски и световни първенства.Какво да ги правиш, държави с кърваво минало, включително Франция.
63
5
 
30
 
! Отговори
сина преди 1 месец
негърите ще изядат французите, както албанците ядат 30 години българите на територията на Северна македония!
62
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деца ви е че бившите фашисти от Европа, след 70 години са си останали пак фашисти. Тръгнете ли да ограничавате права по етнически произход не се различавате с нищо от фашистите.
61
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" И много правилно! На Франция не и трябват фашисти!" ---- Дам, достатъчно фашистка държава си е и тя, самата.
60
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обекновен западен фашизъм.
59
37
 
11
 
! Отговори
дежа ву преди 1 месец
След ВСВ - германец е обидна дума. Сега , след агресията на Путин- руснак е обидна дума. И това няма нищо странно. Нормално е, когато подкрепяш източен сатрап , гласуваш за него, благосваляш го и твърдиш ,че без Путин няма Русия, подскачайки от радост с викове Крим наш - да имаш отблъскващ вид за нормалните хора. Дори и в Казахстан разбраха, какво е путлеризма = обикновен фашизъм.
58
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напред демократични болшевики,наложете ни повече данъци и ограничаващи закони, и още санкции ни сложете, и манифестации искаме, за наше добро разбирасе.
57
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновен фашизъм !
56
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа няма да издава визи за руснаци! Който рус вече додрапал до Франция нека го пуснат в музея! Нямам против!