Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица
25 яну 2023 07:00, Анисия Иванова
272
Сп. "Шпигел": Германия дава зелена светлина за изпращане на "Леопард 2" на Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Точно 11 месеца след началото на войната срещу Украйна Германия е решила да достави на Киев танкове “Леопард 2” и да позволи на други съюзнически държави да сторят същото, твърди списание “Шпигел”.

Ако бъде потвърдено официално, решението ще осигури на украинската армия голяма ударна мощ за освобождение на земите, окупирани от Русия.

Германски танкове ще бъдат пратени в Украйна - потвърждава и източник на агенция Ройтерс.

Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица, съобщава „Шпигел“.

Според неотдавнашна анкета на ARD 43 на сто от германците са против такава стъпка, но според днешните публикации в германските медии канцлерът Олаф Шолц най-сетне се е поддал на натиска на Полша и други съюзни държави от последните седмици.

Още по темата

Самият Киев настоява да получи танкове “Леопард” от месеци, за да намали загубите в жива сила и да изтласка руските войски от всички територии, завзети през 2014-а и през тази година.

Според “Шпигел” Берлин може да достави на първо време поне рота от модела “Леопард 2 А6” пряко от арсенала на Бундесвера. В по-дългосрочен план могат да бъдат изпратени още танкове, след като бъдат ремонтирани. Според производителя - “Райнметал”, в наличност са 139 такива машини, но за ремонта им са необходими месеци.

Освен това Германия като страна-производител ще разреши и на други натовски държави да реекспортират танкове “Леопард” за Украйна. Желание за това изразиха по-рано Полша и Финландия, а според източник на ABC News Украйна очаква поне сто танка от общо 12 съюзнически държави, съобщава БНР.

Wall Street Journal писа по-рано, че е било постигнато съгласие между Съединените щати и Германия Берлин да достави малък брой от танковете си за Киев и да позволи на други страни да направят същото. В замяна на това администрацията на президента Байдън ще достави “значителен” брой американски танкове “Abrams M1”.

Според американски официални лица, на които се позовава изданието, Вашингтон ще огласи такива намерения още тази седмица.

Официално потвърждение обаче още няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжия бол ама украинци не останаха!
203
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези котета ли са или пуми- повечето от тях ще станат на руску куршуми!
202
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не важно дали ще получим ф16, важното е ,че сме ги платили.
201
3
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Европа да внимава какво прави, че много изненадващо може да полетят кинжали и искандери към столиците на някой поддръжници на войната.
200
1
 
3
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
До по долу. Поживйом - Увидим:)))
199
2
 
1
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
До Не едно животно: Нека дават. Всички сателити на САЩ трябва да се отчета пред Зеленски. И всичко ще се утилизира, няма лошо.
198
1
 
3
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
До 213.нищо ново. За Бг не знаем за ф 16 кога ще дойдат но шенген за българите можеш да броиш за факт.А ф 16 има кой да дава на укр. Поляците получават вече ф35 и доста са поръчали. Абрамс тоже. Имат в пъти повече ф 16 от заявените десетина ф 16 от България. Трябва първо те да свършат с руските миг и су които също са доста и не им трябват, после на Герм, Франц и тн и чак тогава евентуално ще допре до Бг ф 16.Тъкмо до тогава ще са и готови предполагаме.
197
2
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Не едно животно: А след абрамсите какво идва? Май нашите Ф16, които платихме на зелено, и те ще отидат там, за да бъдат утилизирани от руските ЗРК С400.
196
3
 
7
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Леопардите са само за да поотъпчат пътя на абрамсите които идват веднага след тях. До 3, 4 месеца и авиация вероятно ф 16 и юрофайтър(тече обучение). Украински военни вече стрелят добре с патриот на територията на САЩ. Очаква се до дни обучението им да приключи. Също така не малка част от последния пакет въоръжение за укр армия вече е доставено. Ай сега прескайте минуси. ООО wait-:)))
195
5
 
5
 
! Отговори
За какво воюват преди 1 година
До Анонимен 209: Вероломно? Русия започна войната за да защити руското население в Донбас. Опълченците от Донбас воюват за свободата си. Ако не искаха да воюват щяха да хвърлят оръжието и да се разбягат. А те воюват. И то не защото Путин така е заповядал. След осем години обстрел от укронацистите населението на Донбас вече не иска да живее в една държава с тях. И руската армия ще им помогне да победят.
194
4
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Рязко секнаха новините за хода на военните действия на фронта. Защо ли?
193
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия напада вероломно Украйна.Те помагат на жертвата.
192
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Впечатлило те е желанието на украинците да останат живи?? Стига глупости... Укрите са зомбита с менталитет на предатели - това са всички тези руснаци, поляци, евреи и т.н които нямат корени и приемственост със своя род на които им е внушена национална идентичност на спрямо територията която обитават
191
3
 
3
 
! Отговори
леопардите... преди 1 година
Не са най доброто --те са средно качество НО по лесно може украйнец да го подкара и има повече резервни части на щатите танковете са поне два пъти по добри ,ама си иска и екипаж професионалисти ( реактивни двигатели ) вътре електроника като във совалка -даваха един танк от вътре -аз помислих че дават пулта за управление на атомната централа във козлудуй
190
1
 
3
 
! Отговори
до 214 преди 1 година
Чети коментарите на пентагона там със сигурност са по добри от нас ,ама поне горе доло познаваме руската армия защото българската беше същата аиде да не пиша ама баща ми е бил офицер при 72-и двойките във карловската бригада и каквото сме видяли на някое друго уение -- та като гледам филмите бая разлика виждам между нашето ( руското ) оръжие и на западняците .Във тая война и аз като путин останах като гръмнат от желанието на украйнците да си защитат живота ! щото гледах като дадоха крим .
189
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: Даваха ги че тези брадлита със две като ракети специално за танкове някакви реактивни управляеми ли ,те го казаха и показаха -- та може да ги намериш и видиш .Отговор: Да някои от тях имат TOW ... Ама те и корнет и хризантема се носят на всичко .. може и на ръце може и на БМП и БТР... Затова казват че танковете не са това което бяха на бойното поле преди ... Сега са консуматив който е по добре да е евтин
188
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Коментиращите в този сайт са компетентни по всеки един въпрос на тази планета и отвъд :)"---------------А най-компетентни са прозападнярските джиндерясали комисари, специалисти по половете и идентичностите от зомби-зоопарка на водещата идеология.
187
8
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Рашките бяха много "велики" в Грузия,Чечня и Сирия,когато се биеха срещу слабо въоръжен противник.Сега да ги видим срещу Леопардите.Ще им разпукат ушанките.
186
6
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Преди тези Натовски танкове да станат на скрап,както се надяват Медведев и някой от пишещите тук.С тяхна помощ ВСУ ше облекат в дървени пардесюта поне още 50К руски кашика:):):)То това е и целта на занятието де:):):)
185
2
 
0
 
! Отговори
русия напредва преди 1 година
Но всичко зависи от цената , гледаш руските студия за жертви въобще не се говори гледам украйнците -- те казват ние ги трепеме едим след друг тези пак идват и така постояно-- ни можем да спим ни да ядем ама пък колко избихме по трупове вървят -- кой казва истината ще се разбере няма начин да се скрие .