Руснаците се учат бързо, украинските войски в Донбас се страхуват от нова офанзива

Ние се задържаме, но става все по-трудно, споделят те
1 фев 2023 13:08, Нели Христова
274
Руснаците се учат бързо, украинските войски в Донбас се страхуват от нова офанзива
Снимка: БГНЕС

Украинските войски на фронтовата линия в Донбас споделят пред BBC, че руските сили "се учат всеки ден и променят стратегията си", докато продължават да навлизат около силно оспорвания град Бахмут. Моралът при украинците обаче остава висок, въпреки нарастващото изтощение след почти една година война.

Двама украински войници влизат в стаята, все още видимо зачервени от адреналин, току-що потеглили направо от яростно активните фронтови линии по покритите със сняг хълмове на юг. Взирайки се в огромна карта във временния щаб на бригадата си, те показват точките, където руските сили се приближават към ключов път.

"Те бяха на около 400 метра от нас, през полето. Ние се задържаме, но става все по-трудно", обяснява сержант Денис Калчук от изцяло доброволческия батальон Днепър-1, описвайки как Руската пехота, изтребители и артилерийски части изглежда действат с нарастваща координация и ефективност около Бахмут.

"Самолетите са най-лошата заплаха. Не можете да ги чуете, докато не стане твърде късно. Същото е и с танковете. Артилерията е по-лесна – поне може да имате секунда или две да се скриете, след като ги чуете да идват", разказва сержантът.

Да се оцени цялостното състояние на конфликта в Донбас е изключително трудно. Достъпът е предизвикателен и опасен и десетки различни украински батальони и бригади работят по отделни задачи, сред известна секретност, разпръснати по протежение на стотици мили от често бързо променящи се фронтови линии.

Украинските войски казват, че руските сили действат с нарастваща координация и ефективност около Бахмут.

Седмици наред прословутата руска наемническа група "Вагнер" ръководи голяма част от боевете около Бахмут, поддържайки катастрофален брой жертви, като предприема почти самоубийствени масови пехотни атаки срещу по-малки градове като Соледар. Но през последните дни, според някои украински войници, редовната руска армия е възобновила по-видна роля със забележим ефект.

"Сега ни е много трудно. Разбираме, че Русия се учи всеки ден и променя стратегията си. И мисля, че трябва да се учим по-бързо", казва Дмитро Подворчански, който ръководи разузнавателно звено в Днепър-1.

Не само той, но и други войници говорят за начина, по който добре оборудваните редовни руски сили сега крият и разпръскват своите складове за боеприпаси много по-добре и се насочват по-ефективно към украинските логистични маршрути. В резултат на това те продължават да навлизат около Бахмут и заплашват друг потенциално важен град, Въгледар, по на юг.

Но все още няма индикации, че руските сили са готови да направят стратегически значим пробив.
Един високопоставен командир казва пред BBC, че западните доставки вече са донесли баланс в това, което беше дълбоко неравномерна артилерийска война, и че западните танкове скоро биха могли да наклонят общия баланс в полза на Украйна.

Въпреки че не е изненада, че много украински войници страдат от изтощение след месеци на конфликт, моралът като цяло изглежда се поддържа.

"Има случаи на украински части, които не изглеждат готови да се бият, и разногласия по отношение на тактиката", признава един украински войник, говорейки неофициално.

Други споделят за травмата да видят как приятелите им умират, за части, които са претърпели огромен брой жертви и за психологическото въздействие от боевете сред труповете на толкова много несъбрани руски войници. Един войник, цитирайки вероятността за нова руска мобилизация и огромния размер на населението на врага, говори за страха си, че "Русия ще ни смила".  Но повечето войници, с които BBC разговаря, отхвърлят подобни съмнения, обвинявайки ги за изтощението и, като цяло, хвалейки своите командири, че са им дали време за почивка.

Едно все по-често срещано извинение, предлагано за борбите на Украйна около Бахмут, е теорията, че сравнително слаби и неопитни части сега са оставени да държат линията тук, докато най-силните сили на армията се преместват другаде преди широко очакваната украинска контраатака или контраатаки.

Местоположението на такива потенциални офанзиви остава обект на много спекулации сред украинските войски. Някои предвиждат натиск по-на север, към Луганск, докато други се чудят за нападение на юг към Мелитопол, за да изолират и заплашат руските сили в и около Кримския полуостров.

Един опитен офицер казва, че вярва, че Русия търси да изправи своята фронтова линия, да вземе още няколко парчета от Донбас и след това да обяви "мисията за изпълнена" и да настоява за мирни преговори. Той е сигурен, че Украйна никога няма да се съгласи с това, но предупреди, че военните ще се нуждаят от западни бойни самолети, за да пробият всички нови отбрани на Русия, особено в южната част на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е вярно според укронюз руснаците вече нямат ракети защото свършиха пералните от които взимаха чиповете и освен това са винаги пияни и не искат да воюват.
3
4
 
59
 
! Отговори
Пен преди 1 година
Нещо друго песен взеха да пеят "независимите" и "свободни" медии! :)))
2
55
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин прави голямо човешко жертвоприношение на неговия еврейски бог Ваал Хамон Човекоядеца! Не е война, голяма еврейска касапница е. Славянски холокост.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само българите не са научиха че макетата им крадат земите, ама скоро и те ще се научат